«Вихідні з книгою» від Романа Повзика: Стіґ Ларссон «Чоловіки, що ненавидять жінок»

Проекти "Кола"
Надія Труш21 червня 2014 о 07:304567 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Вихідні з книгою» від Романа Повзика: Стіґ Ларссон «Чоловіки, що ненавидять жінок»
Цього разу ми розповімо про першу книгу одної з найвідоміших трилогій масової літератури XXI століття.

Ідеться про трилогію «Міленіум» шведського прозаїка Стіґа Ларссона, чиї книги «Чоловіки, що ненавидять жінок», «Дівчина, що гралася з вогнем» і «Повітряний замок, що вибухнув» кілька років тому сколихнули світовий книжковий ринок.

Роман ПовзикОбкладинка книги, фото - book-ye.com.ua

На момент грудня 2011 року загальний наклад проданих книг цього шведа склав 65 мільйонів примірників. За іронією долі Стіґ не зміг насолодитися славою і навіть не побачив ці свої книги надрукованими. Він помер невдовзі після підписання контракту на їх видання від інфаркту, коли підіймався на 7 поверх свого офісу, де в той день зламався ліфт.

Але його ім’я надовго буде серед ікон масової літератури.

Першу книгу – «Чоловіки, що ненавидять жінок» – більшість знає за іншою назвою – «Дівчина з татуюванням дракону». У 2009 році її екранізували у Швеції, а через 2 роки – у США (режисер – Девід Фінчер, з Деніелом Крейґом у головній ролі).

За сюжетом економічний журналіст Мікаель Блюмквіст, якого суд визнав винним у справі за наклеп, отримує цікаву пропозицію. Він має рік прожити на острові Хедебю, де проживає сімейство промисловців Ванґерів. Його завдання, отримане від голови сімейства Хенріка Ванґера, полягає у розкритті справи зникнення молодої дівчини Харієт, що відбулося 37 років тому. Все ускладнюється тим, що сімейка Ванґерів повна таємниць, в котрі не варто залучати незнайомців.

У розслідуванні Мікаелю буде допомагати Лісбет Саландер – геніальна дівчина-хакер, котра не надто вирізняється комунікабельністю і соціальною поведінкою. Але у розслідуванні їй немає рівних. Разом вони намагаються зрозуміти, що ж все таки сталося на острові Хедебю і хто винен у зникненні Харієт.

Роман ПовзикСтіг Ларссон, фото - www.azh.com.ua

Читаючи книгу, розумієш, чому вона отримала такий комерційний ефект. Вона написана, як-то кажуть, смачно. Автор всі 700 сторінок тримає Тебе то в напрузі, то в зацікавленні. Останні 150 сторінок читалися просто запоєм.

Читач разом з головними героями розслідує таємницю. Ти не дізнаєшся про долю Харієт раніше, ніж цього не захоче автор. Ларссон виявився шикарним творцем детективного сюжету, з якого просто не хочеться виходити.

Можливо, секрет успіху книги полягає у його головних героях. Так, читач-чоловік буде асоціювати себе з розумним і сміливим журналістом Мікаелем, котрий понад усе прагне завершити розпочату справу, користується увагою жінок і є зіркою у своїй країні. Жінка-читач асоціюватиме себе з Лісбет, через її незалежність, норовливий характер, геніальність в розслідуваннях та наполегливість. Тобто кожен знаходить своє.

Роман ПовзикКадр з американської екранізації, фото - kinoifilm.ru

Хоч як би там сноби не висловлювали своє «фе» щодо масової літератури – але книга варта, щоб її прочитати. А потім засісти за наступні частини, котрі ще встиг написати шведський чарівник.

Роман Повзик, незалежне мистецьке об’єднання «MagnumOpus»

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter