"Народні" ліки: пити чи не пити

Здоров'я
Ольга Правденко11 червня 2014 о 14:252027 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 "Народні" ліки: пити чи не пити
Ці ліки давно відомі всім. Вони не потребують реклами: недорогі, перевірені часом та надійні.

А головне, їх можна купити без рецепта. Мабуть, чи не в кожній домашній аптечці знайдеться хоча б один з препаратів, про які піде мова. Слава про ці медикаменти передається з покоління в покоління і вони заробили авторитет ледь не панацеї. Та чи варто за будь-якої потреби хапатися за популярні пігулки? Далі речі, які ви ще не знали про добре знайомі ліки.

Небезпечний анальгін

Полтавка Тетяна Козуб від головного болю рятується анальгіном. Він став її спасителем, коли жінку мучили й зуби.
– Йти до лікаря боялася, тому вдалася до перевіреного та недорогого засобу. Майже місяць протягнула на анальгіні. Але проблема не зникла і візиту до лікаря не вдалося уникнути, – говорить Тетяна.
Про те, що зловживати препаратом, яким рятувалася полтавка, не можна, жінка не знала. Так само й те, що анальгін вилучений з обігу в багатьох країнах у зв’язку з великими ризиками. Зокрема, він викликає розвиток агранулоцитоза (захворювання крові, при якому збільшується чутливість організму до бактеріальних та грибкових інфекцій).
Від препарату, якому трохи менше сотні років (синтезований він у 1920 році), вже відмовилися у близько 40 країнах. З 1965 року анальгін заборонений на законодавчому рівні у Австралії та Великобританії. У США ці пігулки не приймають з 1977 року. Під табу він у Італії, Германії, Іспанії, Сінгапурі, Бангладеші та Перу. Цей список можна продовжувати й далі... У нашій країні, як і на пострадянському просторі, відмовитися ризикувати здоров’ям своїх громадян не поспішають. Дієві ліки можна придбати у будь-якій країні приблизно за 1,5 гривні. Тому цей препарат популярний серед пенсіонерів та малозабезпечених. Приймають анальгін к знеболююче від головного та зубного болю, невралгії, радикуліту, болю в м’язах, при інфекційних захворюваннях як жарознижуюче.
Максимальна допустима норма анальгіну – 3 грами на добу. При передозуванні у інструкції попереджають лише про можливі нудоту, блювання, біль у шлунку, зменшення об’єму сечовиведення, зниження температури тіла, артеріального тиску, прискорене серцебиття, задишку, шум у вухах, сонливість, марення, порушення свідомості, судоми та кровотечу. Анальгін не можна застосувати дітям молодше 15 років. Заборонений він для вагітних.

Анальгін у таблетках нераціонально використовувати як знеболювальне та від температури

Вживати цей препарат потрібно виважено і лише за призначенням лікаря. Не вірити у його шкоду, прочитайте хоча б інструкцію.
– Анальгін вважається токсичним. Його споживання обмежене, – розповідає Сергій Кружко, сімейний лікар. – Але цей препарат має й свої плюси. Він дійсно знімає біль. Як знеболювальне анальгін не варто використовувати, оскільки він токсичний. Але у нас люди звикли до нього. Ще по старій пам’яті використовують його як анальгетик. Хоча сьогодні є набагато ефективніші та безпечніші, менш токсичні препарати.
У рідкому стані у вигляді ін’єкцій ніщо не може краще збити високу температуру, ніж анальгін. Тому його призначають в окремих випадках для зниження температури, але лише, якщо виправдані ризики.

Обережно – аспірин!

Історія аспірину налічує більше ста років. Цей препарат винайшли, як ліки від ревматизму ще у 1897 році. Більшість знає ацетилсаліцилову кислоту та вживає як жарознижувальний, протизапальний та знеболювальний засіб.
– Аспірин – дуже хороший препарат, тільки дивлячись для чого, – розповідає Сергій Кружко. – Він дієвий і виправданий для профілактики кардіології у людей похилого віку, тих, хто страждає на кардіальні патології. Аспірин є у складі таких препаратів як кардіомагніл, аспекар та інших. Тільки він там застосовується у мікродозах – 10 Мг замість 500 Мг.
Як жарознижувальне його використовують у ін’єкційній формі в складі ацелізину. Але цей препарат не прижився для широкого вжитку, тому що ризик від нього більший, ніж користь.
Аспірином не варто лікувати високу температуру та тамувати біль.
– Аспірин потрібно використовувати для профілактики та лікування ревматичних хвороб. Він виправданий для профілактики атеросклерозу та ішемічної хвороби. Але не для зняття температури при звичайних нежитях і вірусних інфекціях, – застерігає сімейний лікар. – Зараз є набагато кращі препарати, менш токсичні, які викликають менше побічних дій. Адже дешево й доступно, це не завжди корисно.
Безпечна добова доза аспірину – 4 грами. Передозування викликає тяжкі патології нирок, мозку, легенів та печінки. При тривалому використанні навіть в помірних дозах аспірин може викликати шлункову кровотечу, пошкодження нирок і дефекти слуху. Аспірин не рекомендують дітям до 12 років. Вважають, що він може викликати рідкісне захворювання – синдром Рея. Проте дослідження показують, що аспірин може попередити інфаркт та тромбоз.

Увага! Ліки від тиску

Про старі та відомі комплексні препарати від тиску, якими роками рятувалися хворі сьогодні лікарі радять забути. Раунатін та адельфан більше шкодять, аніж лікують. Вони можуть щонайменше стати причиною хронічного головного болю.
– Люди купують ці препарати по старій пам’яті. При радянському союзі тільки й були ці ліки – раунатин, адельфан, аспірин та анальгін. Ними лікували майже все, – говорить медик. – Приміром, у деяких країнах лікаря можуть навіть позбавити ліцензії за те, що він призначає для зниження артеріального тиску раунатин чи адельфан.
Вони дійсно працюють, але завдають більше шкоди, аніж користі. Від цих препаратів взагалі варто відмовитися.

Отруйні ліки та наркотики суворо контролюють

В аптеці просто так не придбаєш отруйні та наркотичні ліки. Їх суворо контролюють та обліковують.
У нас в країні затверджений перелік таких лікарських засобів на законодавчому рівні.
Отруйними вважаються препарати атропін та його солі (порошок), тетракаїн (порошок), кетамін, тригексифенідил, міорелаксанти периферичної дії, включаючи їх сольові похідні: атракурій, векуроній, піпекуроній, рокуроній та суксаметоній.
Сильнодіючі лікарські засоби – це буторфанол (морадол тощо), дифенгідрамін (димедрол) (тверді форми), зопіклон, клонідін (клофелін) (субстанція, рідкі форми), метандієнон, нандролон, прометазин. Придбати такі препарати без рецепту майже нереально. Інша справа – ліки більш «м’якої» дії, які мали б відпускатися за рецептом.
За офіційними даними Міжнародного комітету ООН з контролю за наркотиками, Україна займає 78-ме місце у світі за показником доступності населення до знеболювальних препаратів.
– Більшість ліків потрібно відпускати лише за рецептом лікаря. Але на це правило закривають очі. Підіть у аптеку і вам можуть продати будь-які препарати. Не дадуть лише тих, що містять наркотичні, або отруйні речовини, – говорить Сергій Кружко. – У нас велика проблема в тому, що раніше ліки були безконтрольними. Люди й сьогодні на власний розсуд ковтають ліки тоннами будь-якого виду. Купують їх через рекламу, поради друзів та знайомих, але не лікаря. А фарм-фірми роблять на цьому гроші. Це вигідний бізнес.

Антибіотики більше не вбивають мікроби

Антибіотики провокують дисбактеріоз, грибкові інфекції та часто не лікують. А все тому, що ними безграмотно рятувалися навіть від болю в горлі та кашлю.
– Безконтрольний вжиток антибіотиків спричинив те, що до них стали не чутливими мікроби. Антибіотики неефективні при бактеріальних інфекціях, – говорить Сергій Кружко. – А інші ліки, через неправильне застосування, викликають алергії.
Абсолютно безпечних ліків не існує, тож кожного разу варто враховувати усі можливі ризики від їхнього застосування. Будь-який препарат лікарі не радять приймати самостійно, а лише за призначенням. До того ж потрібно уважно читати інструкцію, аби потім не нарікати.

Ртутні термометри можуть опинитися під табу

Всесвітня організація охорони здоров’я радить заборонити ртутні термометри. Такі вимірювачі температури точніші за електронні, проте значно небезпечніші. Ртутні термометри пропонують припинити випускати та продавати. А повністю позбутися від них хочуть до 2020 року.

Валентина Уварова