Назва походить від того, що в цей день господині печуть житні коржі – «жиляники». Існувало повір’я, що тверді коржики надають посту сили. Крім цих коржів, ніякої страви не готують, а їдять лише тертий хрін з буряковим квасом та редьку. Інша назва «жилавого» понеділка – Полоскозуб – походить від того, що пісну страву у цей день запивають горілкою – зуби полощуть після Масниці, щоб не залишилося поміж зубами чого-небудь скоромного. За повір’ям такий обряд захищає від чортів, які під час посту намагаються відібрати сир разом з зубами. До речі, жінки теж полоскали рот горілкою, тільки наливали її не в чарку, а в … кришку від горщика, в якому будуть варити пісні каші.
Є ще третя назва для цього дня – Чистий понеділок – господині обіду не варили і їхні горщики залишалися чистими.
У перший день посту люди не працювали і намагалися нікуди не виходити. Поївши на обід коржиків, лягали відпочивати.
А ще в цей день потрібно було пом’янути померлих родичів.