Подробиці суду над полтавським депутатом Русланом Кривчуном

Новини
Валентина Зайченко19 листопада 2010 о 23:511278 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Подробиці суду над полтавським депутатом Русланом Кривчуном
18 листопада відбулося чергове засідання суду по справі депутата Руслана Кривчуна.

Костянтин КоваленкоКостянтин Коваленко

У Новорічну ніч з 2007 на 2008 рік Руслан Кривчун здійснив постріли, від яких Костянтин Коваленко отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості. Палець ноги внаслідок травми ампутували.

Постраждалий заявляє, що депутат безпідставно стріляв у нього та його дружину.

На суді Костянтин Коваленко та його представник Анатолій Банний розповіли свою версію подій трирічної давнини. З їх слів, сусід родини Коваленків Руслан Кривчун у неадекватному стані прийшов у Новорічну ніч до їх квартири, увірвався в помешкання та мовчки здійснив постріли гумовими кулями у напрямку Костянтина та його дружини. Куля потрапила лише в чоловіка. Жінку захистив гість Коваленків, колишній правоохоронець Олег Тищенко, відштовхнувши її з-під напрямку пострілу.

Перед тим як прийти до них з пістолетом, за словами потерпілого, Кривчун викликав міліцію і скаржився на Коваленків та їх гостей, що вони його дитині заважали шумом.

–  Але ми святкували не дуже голосно. Як усі нормальні люди. Дивилися телевізор, ніхто не кричав, не гупав. Після того, як міліція пішла, ми взагалі себе тихо поводили. Я взагалі до цього не знав, що поверхом нижче живе маленька дитина, – розповів після суду журналісту Костянтин Коваленко.

– Він усвідомлено взяв пістолет, щоб нанести мені тілесні ушкодження. Чим більша буде міра покарання, тим краще, – сказав на суді потерпілий Костянтин Коваленко.

Потерпілий вимагає відшкодування моральної школи у сумі 132 тисячі гривень та ув’язнити Руслана Кривчуна на кілька років.

– Руслан Кривчун спеціально затягує судовий процес, намагаючись уникнути покарання. Говорить, що кулю, яку знайшли у квартирі Коваленків, підробили. Він залишив людину, в яку вистрілив, без допомоги, не викликав лікаря, не покликав на допомогу, – говорив на суді Анатолій Банний, представник потерпілого. – Людина, яку обрали громадяни депутатом, перевищив межі дозволеного, хизувався своїм статусом.

Колишній депутат Руслан Кривчун не заперечує того, що наніс сусіду травму. Але запевняє, що це трапилося випадково і він не бажав завдати комусь шкоду – лише захищав здоров’я свого маленького сина.

Руслан КривчунРуслан Кривчун

– Сусіди чудово знали, що поверхом нижче живе маленька дитина. Я і до цього неодноразово просив їх зробити тихіше музику, тоді вони йшли нам на зустріч. Але у Новорічну ніч у них було багато гостей. Сусіди разом з гостями дуже голосно слухали музику, танцювали, кричали. Мій син, якому тоді був 1 рік і 3 місяці, злякався і прокинувся. Почав голосно плакати. Не міг заснути. Я піднявся до них і попросив вести себе трохи тихіше, адже маленька дитина не спить і дуже плаче. На моє прохання мені відповіли нахабством і погрозами. Тоді я викликав міліцію, яка спочатку не хотіла їхати за таким викликом. Але потім все ж таки приїхали. Після візиту міліції 30 хвилин сусіди не шуміли, але потім почали ще голосніше. Я вважаю, що вони це робили спеціально. Це продовжувалось майже до 4 ранку. Весь цей час дитина плакала і не спала. Я вже боявся за здоров’я сина. Дружині довелося сидіти з малюком у туалеті, щоб він хоч трохи заспокоївся і поспав на руках. Адже туалет виявився найдальшим приміщенням від кімнати, над якою галасували сусіди, – розповів Руслан Кривчун.

За словами підсудного, не витримавши плачу сина, хвилюючись за його здоров’я, чоловік вирішив знову піти особисто попросити людей вести себе тихіше.

– Я знав, що у квартирі наді мною чоловік 10 напідпитку, агресивно налаштовані, а я – не атлетичної комплекції, значно поступаюся їм у силі. Тому взяв з собою пістолет, на випадок, якщо мені доведеться захищатися. Діяв так лише тому, що хотів захистити свого сина. В іншому випадку ніколи б не пішов до натовпу нетверезих чоловіків, які фізично сильніші від мене. У мене не було наміру когось калічити чи завдавати шкоди. Коли я подзвонив у двері і знову попросив зробити тихіше, з квартири вийшло чоловік 7-10 і почали погрожувати мені і моїй родині фізичною розправою, щоб я не заважав їм веселитися. Вони перегородили мені дорогу на мій поверх. Я дістав пістолет і попередив, щоб до мене не наближалися. Але вони не реагували. Тоді я зробив два попереджувальні постріли угору. Вони продовжували до мене наближатися, тому я вистрілив униз їм під ноги. Травма Костянтина Коваленка говорить про те, що я не цілився прямо у нього чи в когось ще, бо тоді б я потрапив не в палець на нозі. А в палець я потрапив випадково, бо не очікував, що Костянтин різко буде наближатися до мене.

За словами Руслана Кривчуна та його адвоката, слідство упереджене, багато доказів його версії не береться до уваги, справа будується тільки на словах потерпілого та його свідків.

– Мене звинувачують, що я мовчки зайшов у їх квартиру і стріляв у людей. Але гільзи були знайдені між поверхами, що доводить, що я стріляв не в їх квартирі. Про діалог зі мною сторона потерпілого також не говорить, бо тоді їм доведеться зізнатись, що я прийшов просити зробити тихіше, а їх реакція була агресивною. Кулі та гільзи, які повинні були дослідити, слідчий «загубив», а через 10 місяців після початку розслідування у квартирі потерпілого була знайдена ще одна куля. Вона значно відрізняється від куль мого пістолету і взагалі зайва. Бо було тільки три постріли. Дві кулі знайшли на місці, третю дістали з пальця потерпілого. Тоді звідки четверта куля? Я заявляю, що справа сфабрикована. Мета Коваленків - «збити» з мене гроші. Раніше вони заявляли суму навіть мільйон гривень. Вважають, якщо я депутат міської ради і зять народного депутата, то маю кошти і причину їм платити. Але те, що я депутат, грає тільки проти мене, бо всі ставляться до мене упереджено, – говорить Руслан Кривчун.

За словами Руслана, вже кілька років сусід мститься йому за випадок трирічної давнини.

– Ці люди обпльовують мені машину, обпльовують та пошкоджують двері нашої квартири. Весь час спеціально голосно стукають, включають дрель вночі, стукають по батареям. Мій син після того Нового року та постійного шуму має затримки розвитку мовлення та нервовий тік, – говорив Руслан Кривчун на суді схвильовано, що навіть ледь не заплакав.

Слова чоловіка підтверджує і його дружина Ілона.

– До цього випадку у нас був абсолютно здоровий малюк. Вже почав говорити у рік. Але потім усі помітили – і медсестра, і няня, що він змінився, став нервовий. Він досі не розмовляє так як повинна розмовляти дитина його віку. Він звик спати з подушкою на голові, щоб не чути галасу.  Ми навіть водили дитину у психдиспансер. Лікарі сказали, що він розумово розвивається нормально, але є порушення мовлення. Як причину не відкидають переляк, – говорить Ілона.

Сусід Костянтин Коваленко заперечує усі звинувачення.

– Це суцільна неправда. Ніхто не переслідував їх, і не шумів навмисне, – відповів Костянтин Коваленко журналісту на запитання.

Нагадаємо, вирок у цій справі оголосять 3-го грудня.