У Полтаві за травмування дитини на дитячому майданчику відповідатиме його власник

Новини
Валентина Зайченко23 листопада 2010 о 22:251881 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві за травмування дитини на дитячому майданчику відповідатиме його власник
Нещодавно в області на прогулянці у парку серйозно травмувалася дитина. 

Поламані майданчики є у вільному доступі й в Полтаві і можуть стати причиною травмування дітейПоламані майданчики є у вільному доступі й в Полтаві і можуть стати причиною травмування дітей Про стан дитячих майданчиків Полтави дізнавались  журналісти "Кола".

Нещодавно у Кременчуці 8-річний хлопчик впав з турніка головою на металевий штирь.

Дитина знаходиться у лікарні в тяжкому стані з травмами голови. Жахливий нещасний випадок, але його могло і не бути, якби у землі на майданчику для дітей під турником хтось не лишив стирчати штирь.

У Полтаві випадків такого серйозного травмування за останні роки не зафіксовано. Але журналісти «Кола» вирішили дізнатися, хто відповідає за стан дитячих майданчиків. І хто буде відповідальний, якщо дитина травмується, граючись на їх території.

Кілька років тому газета «Коло» писала про те, що у полтавських майданчиків немає господаря. За ними ніхто не доглядав, не ремонтував і не відповідав за їх стан.

На сьогодні ж частину майданчиків передали на баланс міських ЖЕДів.

– Частина дитячих майданчиків міста знаходиться на балансі ЖЕДів. Але є майданчики, які не підпорядковуються їм – вони встановлювались окремими організаціями, підприємцями, – повідомив Валентин Герасименко, заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, колишній перший заступник Андрія Матковського. – На догляд та ремонт майданчиків, якими опікуються ЖЕДи виділялися кошти з міського бюджету. Чи виділятимуть зараз – поки невідомо. Обов’язковою була перевірка стану таких об’єктів у рамках весняного двомісячника чистоти. І протягом року також відбувалися перевірки та ремонт майданчиків.

Про інші майданчики, Валентин Герасименко відповів, що ними повинні опікуватись ті, хто їх встановлював.

Багато дитячих майданчиків втановили від громадського об’єднання «Наш дім – Полтава». Про те, на чиєму ж балансі вони, ми запитали у нинішнього міського голови, який є і головою громадського об’єднання.

Олександр Мамай ще до обрання його міським головою разом зі своїм об’єднанням встановлював у місті дитячі майданчики          Фото з nashdimpoltava.orgОлександр Мамай ще до обрання його міським головою разом зі своїм об’єднанням встановлював у місті дитячі майданчики Фото з nashdimpoltava.org

– Майданчиками, встановленими нашою організацією, опікується ГО «Наш дім – Полтава». У нас є два майданчики в розібраному вигляді на випадок, якщо десь зламається, то відразу буде потрібна деталь. Два рази вже нам повідомляли про поломки, які відразу ж були усунуті, – відповів Олександр Мамай.

Про  те, хто буде відповідальний в разі травмування дитини на майданчику, журналісти запитали у юриста.

Якщо на майданчику все знаходилось у гарному стані, то відповідати за травму та недогляд дитини буде, той хто нею опікується в даний момент – батьки або вихователь. Але якщо травма сталася через несправність, то відповідатиме власник майданчику, – відповіла Леся Костенко, юрист.

Про цей майданчик або, краще сказати, його відсутність також писали у газеті «Коло» кілька років тому. Тоді мешканці будинку по вулиці Вавілова повідомили, що вже рік тому написали заяву до міськвиконкому про те, щоб у дворі поставили новий майданчик, а старі уламки заліза, які колись були майданчиком, прибрали. У міськвиконкомі тоді відповіли, що кількість таких заяв велика, тому виконуються вони в порядку черги. Але до жителів будинку по Вавілова за три роки вона так і не дійшла…