У Полтаві один перекладач на 500 жителів з вадами слуху

Новини
1 грудня 2010 о 12:561063 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві один перекладач на 500 жителів з вадами слуху
Полтавці з вадами слуху досить часто стикаються з грубою поведінкою кондукторів у тролейбусах та  автобусах.

Працівники УТОГПрацівники УТОГ

Для них сурдопереклад під час новин є лише на одному каналі, і то в той час коли більшість з них на роботі. А у лікарні їхнього перекладача не хочуть пропускати без черги.

- Перша проблема,  з якою ми стикаємося в побуті, це грубість контролерів иа кондукторів. Вони часто чіпляються до наших людей стосовно посвідчення. Буває таке, що людина загубить його, а натомість видадуть довідку.  Ми ж не винні в тому. А кондуктори придираються, вимагають плату за проїзд, - розповідає Зоя Самаріна, голова обласної організації УТОГ.

- Мало того, що вони придираються, - доповнює  Олена Сидоренко, директор будинку культури  УТОГ, - вони ще й грублять. І якщо звичайна людина може їм відповісти, то людина з вадами слуху ні. А ще не у кожному транспорті оголошуються зупинки. Люди до нас приїжджають з сел, не орінтуються по місту. А рядок, на якому пишеться зупинка є не у кожному міському транспорті.

Однією з проблем для такої соціальної  групи населення міста є похід в лікарню. Працівники УТОГ розповідають, що їхніх перекладачів люди, що стоять в черзі, не хочуть пропускати.

- Було б добре, - говорить  Зоя Леонідівна, - щоб виходила медсестра і оголошувала, що перекладач супроводжує людину з інвалідністю. Що його потрібно пропускати без черги. Адже він у нас один на 500 чоловік. І стояти перекладачу по годині в черзі немає коли. Адже йому потрібно супроводжувати й інших.

Полтавці з вадами слуху позбавлені можливості дивитися місцеве телебачення. Сурдопереклад показують лише на одному з полтавських телеканалів. Але в той час, коли йде трансляція новин з прекладачем, дивитися їх може меншість.

– Показ таких новин на «Лтаві» йде о 16 годині дня, - продовжує Зоя Самаріна. – У цей час більшість людей знаходяться на роботі. Коли ми зверталися до цієї ТРК з проханням зробити хоч титри (рядок, що біжить), то отримали у відповідь відмовку «про недоречність нашого звернення». Мовляв, вони «одна із трьох державних телерадіокомпаній в Україні, які ведуть новини з сурдоперкладом. Тому стверджувати про відсутність доступності інвалідів по слуху до інформації є некоректним». На каналі «ІРТ» є титри, але цей канал більш рекламного спрямування. І до того ж, не у кожного є кабельне телебачення.

А от із забезпеченням слуховими апаратами чи мобільними телефонами в полтавців з вадами слуху проблем немає.

- Кожен бажаючий може отримати слуховий апарат упродовж 3-4 місяців із того моменту, як стануть на чергу. Дякуючи управлінню соціального захисту населення міськвиконкому, наші люди безкоштовно отримали мобільні телефони. Проте їхня якість бажала б бути кращою. Нас навчили ними користуватися. Використовуємо їх ми як засіб переписки (смс). Але шрифт в них дрібний, сам телефон досить часто незручний у використанні, - розповідає Зоя Леонідівна.

Приміщення в обласної організації УТОГ  потребує капітального ремонту. Але власними коштами вони цього зробити не можуть. Тому потребують спонсорства. Хоча міськвиконком неодноразово допомагав їм у вирішенні подібних проблем. За що працівники УТОГ їм дуже вдячні.

Зовнішній вигляд приміщення УТОГ Зовнішній вигляд приміщення УТОГ

Найближчим часом працівники УТОГ планують звернутися до нового мера. Вони потребують того, щоб у службах МНС, МВС, швидкій та аварійній службі газу була можливість їм відправляти смс-повідомлення. Оскілько по –іншому їм до них звернутися важко.

- Одного разу полтавцю з вадами слуху стало погано, – розповідає Зоя Самаріна. - Він вийшов стукати до сусідів, щоб вони викликали лікаря. Але нікого не було вдома. Чоловік зомлів прямісінько в під’їзді. Його помітили люди, і тоді викликали швидку. Було б добре, якби і в нас зробили таку послугу у відповідних службах. Подібні вже існують у Києві та Житомирі.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter