Полтавець представляє свої фільми на міжнародних фестивалях

Дозвілля
Надія Труш2 грудня 2010 о 12:22974 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Олександр Калашник Олександр Калашник понад 15 років знімає документальне кіно. Він - учасник міжнародних конкурсів, який, організував перший обласний фестиваль документального кіно «Полтава.док».

Олександр Калашник не має спеціальної кінематографічної освіти, навчався у полтавському будівельному інституті. Але життя його тісно пов’язане з кіно.

– Я п’ятнадцять років пропрацював в аварійно-рятувальній частині, – розповів Олександр Павлович. – Доводилося не лише рятувати життя людей, але й знімати події. Так у 70 –их роках з’явилося захоплення зйомками документального кіно, адже це частина нашого життя.

Олександр Павлович закінчив курси операторської майстерності «Білорусь-Фільм». Йому подарували книгу, в якій розповідалося про правила і нюанси зйомок документального кіно.

– Вона дуже вплинула на мене, у роботі завжди користуюся нею, – каже пан Олександр. – На сьогоднішній день я веду курси операторської майстерності для всіх бажаючих, і ази науки даю саме з цієї книги.

Олександр має власну відеостудію, де створює кіно

Олександр Павлович має власну відеостудію, де навчає всіх бажаючих секретам створення кіно.

– Ідеї з’являються часом спонтанно, цікавий момент можу спіймати просто на вулиці, – каже 57-річний оператор і режисер.

Олександр Павлович має багато друзів-однодумців із різних країн світу. Брат Віталій – професійний режисер, живе в Білорусі. Разом обговорюють фільми, діляться досвідом.

У родині пана Олександра справу зйомок продовжує лише донька. Дівчина працює інженером-будівельником, у вільний час займається звукорежисурою. Часто допомагає батьку у зйомках фільмів.

Серед захоплень полтавця – катамарани й гітара

Окрім кіно, Олександр Павлович має ще одне захоплення – туризм.

– Подобається організовувати походи, плавати на катамаранах або плотах, – ділиться чоловік. – Люди, з якими ходжу, різних професій, але нас об’єднує любов до туризму.

Чоловік розповів, що у походи не бере жінок.

– Не тому, що погано ставлюся до них, просто катамарани доволі серйозна річ і не кожна жінка зможе впоратися з небезпечними ситуаціями, які можуть виникнути.

Олександр Калашник пише вірші, пісні, грає на гітарі

– Був період, коли я брав участь у художній самодіяльності. Зараз займаюся цим лише вдома. Наприклад, нещодавно побував на ювілеї однієї знайомої, подарував власного вірша.

Чоловік планує започаткувати у Полтаві кіношколу і обдумує новий фільм

– Вважаю, що все треба робити професійно, тому не розвивав поетичних здібностей. Краще робити одну справу, але якісно – каже пан Олександр.

Зараз полтавець планує організувати школу кіномистецтва у Полтаві і виношує ідею для нового фільму. Хоче провести другий фестиваль, Всеукраїнський, а,  можливо, зробити його міжнародним.

Довідка «Кола»

Олександр Калашник народився у 1953 році у Полтаві. Представляв свої роботи на міжнародних фестивалях в Естонії, Швеції, за що має відзнаки. Автор фільмів «Спасатель», «Жизнь вопреки», «Врач».

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter