На Миколая полтавці зможуть побачити ікону, перед якою молилася мати Гоголя

Новини
Надія Труш8 грудня 2010 о 12:521291 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Ікона Святого Миколая 19 грудня у Галереї мистецтв відбудеться презентація відреставрованої ікони святого Миколая.

Ікона довгий час знаходилася у фондах полтавської Галереї мистецтв. До цього – у Свято-Миколаївській церкві Диканьки. Ікона святого Миколая – власність державного Музейного фонду України.

– Реставрували святиню у Харківському реставраційному центрі, – каже директор художнього музею Ольга Курчакова. – Спеціалісти працювали над цим з березня минулого року. Полтавці зможуть побачити оригінал та живописну реконструкцію ікони.

Мати Миколи Гоголя ходила молитися до ікони

– Понад триста років тому цю ікону знайшли у диканському лісі, – розповідає настоятель Свято-Миколаївського храму Василій Молнар. – Ніхто ніколи не знав, звідки вона з’явилася. Поява чудотворного зображення вважалася Божим знаком. На місці колишнього лісу збудували церкву. До чудотворної ікони йшли з різних куточків України, з-за кордону. Зберігся історичний факт, що до ікони приходила мати письменника Миколи Гоголя – Марія Гоголь-Яновська. Перші двоє дітей народилися у жінки мертвими. Вона молилася Богу, прохала дати їй дитину. Після молитов до ікони з’явився на світ Микола Гоголь.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter