Сьогодні на Центральному ринку Полтави пропонують такі ціни:
За 400 грамів меду – 15 гривень,
1кг крупи ярої пшениці – 4 гривні,
Склянка грецьких горіхів – 6 гривень,
1 кг ізюму - 25 гривень,
1 кг маку – 35 гривень.
Кутя з ярої пшениці
Для приготування цієї куті потрібно 0,5 кг ярої пшениці. ЇЇ спочатку потрібно замочити в гарячій воді. Потім довго варити, додадавати води по мірі википання. Аж поки пшениця зробиться пухкою і м’якою. Після цього додаємо товчений грецький горіх (півсклянки), ізюм (200 грам), дві ложки меду та мак.
Отже, 2 ложки меду – це 50 грам. Тож за мед потрібно заплатити 2 гривні. За 0,5 кг крупи ярої пшениці – 2 гривні. Півсклянки грецьких горіхів – 3 гривні. За 200 грам ізюму 5 гривень. За 100 грам маку – 3,50 гривень.
Кутя з ярої пшениці у 2011 році буде коштувати 15 гривень 50 копійок.
Кутя з рису, кураги та чорносливом полтавцям коштуватиме десь 12 гривень.
Найдешевша рисова крупа коштує 8 гривень. Для приготування куті з рису знадобиться десь 1 склянка (200 грам), тобто 1 гривня 60 копійок. 1кг найдешевшого чорносливу – 25 гривень. Така ж ціна і за 1кг кураги. Отже 200 грам чорносливу – 5 гривень. 200 грам кураги – 5 гривень. Всього – 11 гривень 60 копійок
Найдешевшою є кутя з перлової крупи та сушок
Для її приготування знадобиться 1 склянка перлової крупи та склянка відварених сушених яблук та груш. 1кг перлової крупи сьогодні коштує 5 гривень. Тож одна склянка – 1 гривня. Дві склянки сушок – 6 гривень.
Усього така кутя коштуватиме – 7 гривень