Як платити єдиний податок підприємцям із 2011 року

Новини
Валентина Зайченко17 січня 2011 о 15:1812546 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото: liga.net Податковий кодекс тимчасово зберіг спрощену систему оподатковування. Однак із 2011 року змінюється структура платежів для підприємців-спрощенців,
що породжує питання з приводу суми, строків і порядку оплати.

Із 1 січня в Україні вводиться єдиний соціальний внесок, який повинні платити і підприємці-спрощенці.

У результаті з 2011 року зросте навантаження на платників єдиного податку. Уже з січня мінімальні відрахування для спрощенців становитимуть понад 400 грн., а максимальні досягнуть 14,1 тис. Грн, пише finance.tochka.net

Скільки платити спрощенцю?

Строки сплати єдиного податку залишилися колишніми: платежі вносяться авансом до 20 числа місяця перед звітним. Інакше кажучи, за лютий треба платити до 20 січня. Сума - 43% від ставки податку, або 86 грн., якщо спрощенець платив 200 грн. на місяць.

Ті, хто розраховував цього року працювати на єдиному податку, вже сплатили в грудні 100% старої ставки єдиного податку.

По ідеї, держава зобов'язана повернути переплачену суму, але як це відбуватиметься, податківці ще не знають - відповідне роз'яснення не оприлюднене.

Сплатити єдиний соціальний внесок треба не пізніше 20 числа місяця, що йде за звітним. Тобто за січень слід сплатити до 20 лютого.

Сума до сплати - від 34,7% мінімальної зарплати, але не більше 15 прожиткових мінімумів, тобто 14,1 тис. грн. Оскільки сума соцвнеску залежить від мінімальної зарплати, вона змінюватиметься.

Отже, за січень-березень доведеться заплатити по 326,53 грн. за кожен місяць, за квітень-вересень - по 333,12 грн., за жовтень-листопад - по 341,80 грн. і за грудень - 348,39 грн.

Обов'язково уточніть нові реквізити для сплати соціального внеску в Пенсійному фонді, вони можуть змінитися.

Як подавати звіти?

Подача квартального звіту в Податкову адміністрацію залишається обов'язковою з 1 по 5 число місяця, що йде за звітним кварталом. До 1 квітня 2011 року необхідно подати карту персоніфікації в територіальне управління Пенсійного фонду.

Із введенням єдиного соціального внеску набір документів, які треба подавати до Пенсійного фонду, може змінитися. Відповідне роз'яснення повинен дати Пенсійний фонд, але поки що цей документ не оприлюднений.

Порушення строків подачі звітності, а також сплати, призводять до санкцій. За несвоєчасну подачу звітності та несплату податку штрафуватимуть у розмірі від 10% суми.

- Передбачений штраф за несплату фізичною особою єдиного податку, що дорівнює 50% від ставки", - попереджає управляючий партнер юридичної компанії Ростислав Кравець.

Якщо прострочити сплату єдиного внеску, виносять штраф у розмірі 10% суми боргу. За донарахування органами ПФ або платником передбачений штраф у розмірі 5% зазначеної суми. За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності - штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумом доходів громадян, тобто до 170 грн.

Заспокоює лише обіцянка Миколи Азарова, що в 2011 році для адаптації до нового Податкового кодексу платників податків, зокрема й підприємців, не штрафуватимуть.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter