Майже 60% безробітних Полтави - юристи і бухгалтери

Новини
27 січня 2011 о 16:452856 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Майже 60% безробітних Полтави - юристи і бухгалтери
На сьогодні на обліку в міському центрі зайнятості стоїть 3629 незайнятих осіб. У місті не вистачає представників робітничих професій.

Фото Юлії КоржФото Юлії Корж

Більшість непрацевлаштованих полтавців мають вищу освіту, та не мають стажу. У місті для них немає роботи.

У 2010 році міський центр зайнятості працевлаштував 4901 жителів міста. Серед безробітних полтавців найбільше людей віком від 18 до 35 років. У минулому році у Полтаві така категорія склала 54,9 % від загальної кількості безробітних.

У Полтаві робітник може заробити до 8 тисяч гривень на місяць

Полтавський машинобудівний завод потребує оператора верстату з числовим програмним управлінням. Його робота оцінюється до 8 тисяч гривень на місяць. Проте таких спеціалістів у місті немає. Також гарно оплачують і роботу робітників з високим розрядом. Так, елктрозварювальник у Полтаві може отримувати більше 3 тисяч гривень.

Оксана Попова, директор Полтавського міського центру зайнятостіОксана Попова, директор Полтавського міського центру зайнятості

– Майже 60% безробітних, які стоять у нас на обліку мають вищу освіту, – розповідає Оксана Попова, директор міського центру зайнятості Полтави. – Вони в основному без досвіду, закінчили виш і хочуть влаштуватися на роботу за освітою. Це переважно, бухгалтери, юристи або менеджери. Але таких спеціалістів у Полтаві не потрібно. Тобто ми не можемо запропонувати їм вакансію за їх освітою. А от представників робітничих професій у Полтаві не вистачає. Усі полтавці, з якими ми працюємо, знають перелік таких професій на пам'ять. Це токарі, шліфувальники, електрозварювальними, електромонтери, продавці та інженери з металообробки.

У Полтаві не вистачає швачок, касирів, продавців та страхових агентів. Таким професіям можна навчитися безкоштовно.

Пройти ж курси з манікюру, візажистів чи перукарів, за рахунок бюджету центру зайнятості, не вийде. Згідно з даними працівників центру зайнятості, таких спеціалістів у Полтаві й так вистачає.

– На сьогодні перекваліфікація відбувається, в переважній більшості, за індивідуальним планом та програмами на замовлення роботодавців. Тобто, фінансуємо і влаштовуємо на навчання лише на ті професії, які є найпотрібнішими у Полтаві. Багато жінок хочуть бути візажистами. Та на такі курси ми їх влаштовувати не будемо. Таких спеціалістів, як і перукарів, у місті вистачає, – стверджує Оксана Володимирівна.

Полтавський міський центр зайнятостіПолтавський міський центр зайнятості

За дві відмови від роботи до людини можуть застосуватися санкції.

- Якщо людина, яка стоїть у нас на обліку, відмовляється двічі від підходящої для неї роботи, ми, в такому випадку, застосовуємо санкції. Згідно закону, ми можемо зняти таку особу з обліку центру зайнятості. Підходящою роботою вважається та, за яку йде оплата не менша від попереднього місця роботи. Проте, якщо людина отримувала більшу зарплату за середньомісячну в області, то ми не забов’язані пропонувати місце роботи з такою ж оплатою. На листопад 2010 року середня заробітна плата складала 2195 гривень, - стверджує директор міського центру зайнятості.

Виплати людям, які стають на облік до центру зайнятості, залежать від тривалості безробіття, кількості страхового стажу і розміру попередньої зарплати.

– Якщо ж людина немає страхового стажу, або ж тривалий час мала перерву в трудовій діяльності, їй виплачується 500 гривень на мысяць, – розповідає Оксана Володимирівна.

Міський центр зайнятості допомагає відкривати полтавцям власну справу.

Для цього людині однією сумою виплачують ті кошти, які вона повинна була отримувати поетапно, будучи на обліку в центрі зайнятості.

– Відкриття власної справи – це як альтернативний спосіб працевлаштування людини. Якщо їй виповнилось 18 років, і вона протягом місяця не працевлаштувалась, ми можемо запропонувати таку альтернативу. Для цього виплачується вся сума наперед, яку безробітна людина мала б отримувати упродовж відповідного періоду часу, згідно чинного законодавства – говорить Оксана Попова.

У разі невдачі людина може повторно стати на облік до центру зайнятості. Тільки поки не пройде той період, за який вона отримала кошти, їй пропонуватимуть лише вакансії. Тобто грошова допомога певний відрізок часу не надаватиметься. А якщо ж вона стане на повторний облік після спливу кількох років, то їй, відповідно, будуть надавати і грошову допомогу.

У 2011 році великий відсоток з фонду безробіття виділяють на організацію громадських робіт. Пропонують громадські роботи усім, але далеко не кожен погоджується. Оплатою за такі роботи є мінімальна заробітна плата – 941 гривня.

– У цьому році великий акцент робиться на організацію громадських робіт, – говорить

Полтавці, які потребуть працевлаштуванняПолтавці, які потребуть працевлаштування Оксана Попова. – З фонду безробіття виділено близько одного мільйона гривень.

Громадські роботи мають 3 джерела фінансування. Першим джерелом є фонд міського центру зайнятості. Другим – кошти з міського бюджету. Третім – гроші підприємств.

- З нашого фонду виділяються кошти на суспільно-корисні громадські роботи, - продовжує Оксана Володимирівна. – Наприклад, допомога пристарілим людям, прибирання кладовищ чи звалищ, ремонтні роботи в дитячих садочках. Якщо ж це кошти з міського бюджету, то це роботи на комунальних підприємствах (поховальне бюро, КТП-1628 та інші). У випадку фінансування з підприємств - робота може бути різноманітною.

Влаштуватися за оголошеннями у Полтаві нереально

– До центру зайнятості я прийшла з чоловіком, – розповідає Аліна, безробітна. – Він влаштовується на роботу. Йому поки що пропонують роботу не за освітою, але обіцяють знайти підходящу. Ми раді і цьому, оскільки, ставши на облік, він скоро почне отримувати грошову допомогу. Я хоч і не маю прописки, та мені теж пропонують вакансії. Хоч якийсь результат є. Адже за допомогою газет з оголошеннями влаштуватися просто нереально. Усі об’яви перехоплюють агентства. Їм потрібно платити гроші. А я батьків не маю. Де ж мені взяти кошти?

Довідка «Коло»: Щоб стати на облік до міського центру зайнятості потрібно: паспорт, ідентифікаційний код, трудову книгу і документ про освіту. Щоб отримувати грошові виплати потрібно мати полтавську прописку.