Гречка у Полтаві подорожчала до 22 гривень

Новини
2 лютого 2011 о 14:571568 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Гречка у Полтаві подорожчала до 22 гривень
Нещодавно ціна на гречку на полтавських ринках коливалась від 17 до 19 гривень. Сьогодні ж її найменша ціна на ринку за 1 кг – 20 гривень.

Фото. Ціна несмаженої гречки на центральному ринкові ПолтавиФото. Ціна несмаженої гречки на центральному ринкові Полтави

У магазинах та супермаркетах – 21 гривня. 1 кг несмаженої гречки продають за 22 гривні.

Такі реалії сьогодення. Полтавці шоковані цінами на гречану крупу.

- Я в шоці, - гворить Ольга, жителька Полтави, - нині 1 кг м'яса коштує 45 гривень, а гречки – 20 гривень.

Однією з причин подорожчання гречки є підвищення цін на зерно гречаної крупи сільськогосподарськими виробниками.

- На сьогодні питання гречаної крупи є дуже складним, - говорить Володимир Оніщенко, начальник Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.  - Адже в нас немає свого господарства по обробці цієї крупи. Тому ми вимушені вивозити свій урожай на переробку за межі області. До того ж, все це робиться через посередницькі структури. Основною причиною подорожчання є те, що сільськогосподарські виробники підняли ціну на зерно гречаної крупи – 1800 гривень за тонну. Це серйозна проблема. Якби ж у нас був свій завод, можна було б якось впливати і контролювати ціни. Тому я не можу взяти на себе відповідальність сказати коли саме припиниться ріст ціни на гречку.

У Полтаві продають гречку українських виробників. Проте деякі продавці розповіли, по секрету, журналістці «Кола», що в  місті, яке вказане на упаковці крупи, її лише фасують. Тож не є виключенням, що завозять гречку з інших куточків світу. Та більшість продавців крупи все ж таки

Фото Юлії КоржФото Юлії Корж доводять протилежне.

-   Ви ж бачите, написано: місто Харків чи Миргород. Там заводи. Гречка наша, - говорить Людмила, продавець центрального ринку Полтави.  – Якщо вас цікавить китайська гречка, то  це та, яку деякі магазини продають по 12-13 гривень.

Журналістка «Кола» обійшла кілька продуктових магазинів та супермаркетів. Але і там гречки за такою низькою ціною не було. У магазинах ціна за 1 кг гречки починається взагалі від 21 гривні.

Нагадуємо, що Україна має намір завезти з Китаю 20 тис. тонн гречаної крупи. Про це заявив директор департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства агарної політики і продовольства Анатолій Розгон. - Це відповідь уряду тим, хто лобіює і підтримує зростання цін на гречку. Нехай вони зі своєю гречкою і залишаться, - сказав Анатолій Розгон, - повідомиляє tsn.ua.

Нагадуємо, що сьогодні, 2 лютого, застпник міського голови Полтави Ольга Борисенко провела зустріч з керівниками супермаркетів щодо стабілізації цін на деякі продукти, в тому числі і на гречку.