Орден полтавця, що блукав світом, привезе на Полтавщину депутат Держдуми Росії

Новини
Ніна Король15 лютого 2011 о 12:341088 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Орден полтавця, що блукав світом, привезе на Полтавщину депутат Держдуми Росії
Орден Червоної Зірки привезуть на Полтавщину з Ямало-Ненецького Автономного округу в березні.

Орден Червоної Зірки Фото: mondvor.narod.ruОрден Червоної Зірки Фото: mondvor.narod.ru Російський сенатор ініціював перевірку Односельці ж Сергія Омарокова пам’ятають, що у нього був орден Червоної Зірки, але лише один. Є документи в архіві, що вручені були обидва – в 1944 році та в 1945, підтверджує Жанна Косих. На фото 1944-го солдат Омароков з одним орденом, із двома рідні та близькі, карлівчани його не бачили. А от який з двох орденів, та яким чином, потрапив у Німеччину, ні рідні, ні земляки солдата навіть припустити не можуть. – Щоб продавати, то не могло бути, адже лише в 90-і почали їх продавати-купувати, – говорить донька солдата. – Ми в Карлівці жили в хаті, а будували іншу, то, може, під час переїздів ордени та медалі загубились. Директор Карлівського історико-краєзнавчого музею Тетяна Голуб припускає, що орден міг загубитись, коли фронтовик лікувався в госпіталі. Як повідомили російські журналісти, екс-губернатор Ямало-Ненецького Автономного округу Юрій Нейолов, ініціював провести перевірку, кому належить орден Червоної Зірки, що опинився в Німеччині. До того ж він має намір привезти нагороду в Карлівку й передати музею.

А до Дня Перемоги російські журналісти планують зробити фільм про Омарокова та долю його ордена.

Довідка «Кола»

Сергій Омароков служив у роті технічного забезпечення 152 окремої танкової бригади. Пройшов війну електрозварником, ремонтував бойову техніку після бою. Лише за перші дні війни відновив 160 танків. Був комсоргом роти.

Орден Червоної Зірки заснований Постановою Президіуму ЦВК СРСР від 6 квітня 1930 року.

Такий орден можна придбати в Інтернеті за 2500 доларів.