Стали відомі подробиці смерті 5-класниці з полтавської школи №7

Ситуація
23 лютого 2011 о 15:342617 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Стали відомі подробиці смерті 5-класниці з полтавської школи №7
Точна причина смерті школярки буде відома лише після розтину.
Сергій Котов, Діонісій Каплін та Олександр Лавренко. Фото Юлії КоржСергій Котов, Діонісій Каплін та Олександр Лавренко. Фото Юлії Корж

Проте попередньо відомо, що дівчинка мала проблеми з серцем. Першу допомогу дівчинці надавала вчителька. Медсестри у школі не було. Швидка ж прибула на місце події пізніше.

Під час прес-конференції у міськвиконкомі повідомили, що мати прибула до школи раніше ніж швидка. Але, як нам нещодавно повідомили,  насправді, карета швидкої допомоги  прибула раніше.

- На 1-му уроці, з математики, після того як привітали хлопчиків,   дівчинка сіла – і відразу втратила свідомість, - повідомив Діонісій Каплін, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів (питання діяльності і розвитку гуманітарної сфери) міськвиконкому Полтави. - Це сталося о 8.45 ранку. Уже о 8.46 викликали швидку. Приїхала вона через сім хвилин.  Можливо приїхала б і швидше, поте далеко не всі полтавські водії пропускали швидку.

Про проведені "швидкою"дії  повідомив  Олександр Лавренко, головний лікар станції швидкої допомоги міста Полтави.

- Коли карета швидкої допомоги прибула на місце події – у дівчинки зафіксували клінічну смерть. Працівники швидкої надавали школярці реанімаційну допомогу. Тривали такі реанімаційні заходи, для відновлення серцевої діяльності, 30 хвилин. По закінченню їх проведення – у дівчинки зафіксували біологічну смерть.

Як повідомив Діонісій Каплін, її батьки – працівники Полтавської аграрної академії. Тож знаходились зовсім недалеко від школи доньки. До приїзду швидкої першу допомогу надавали педагогічні працівники. Медсестри ж у школі не було.

-  У цій школі всього 199 учнів – це маленька школа. Тому медсестра, по праву, працює на 0,25 ставки. Приходить до школи лише по вівторкам та четвергам. Ми не можемо собі дозволити тримати в такій школі медсестру на повній ставці. За свідченнями присутніх прес-конференції медичних чиновників на повну ставку медсестра може працювати лише у школах, де навчається більше ніж 800 дітей.

- По праву, першу допомогу  школярам можуть надавати вчителі, - говорить Сергій Котов, начальник управління охорони здоров'я. - Кожен вчитель має диплом медичної сестри. Тобто в них мають бути певні навички з надання  першої допомоги. Адже отримуючи диплом вчителя, вони паралельно отримають диплом медичної медсестри.

Хоча, поспілкувавшись з колишніми випускниками педунівеситету, стало відомо, що деякі навички надання допомоги вони отримували, а от щодо диплому медсестри - такого не було.

Діонісій Каплін стверджує , що у школі №7 було відомо, ще з 1-го класу, що у дівчини хворе серце. І на його думку, на смерть школярки могло вплинути те, що вона відвідувала додаткові гуртки.

- Уроки фізкультури не відвідувала, входила до спецгрупи. Тож працівники школи були проінформованими щодо її проблем зі здоров’ям. Одне, що нам відомо зі слів родичів померлої дівчинки, що вона відвідувала позашкільні гуртки. Десь по три на день. Можливо, це відіграло якусь роль у даній ситуації.

Чи можливо було врятувати дівчинку, стане відомо після розтину.

- Усе буде відомо після розтину. Поки що ж ми думаємо, що це порок серця, - стверджує  Діонісій Каплін. – Ні до кого претензій поки що немає. І шукати "козлів відбувайлів" ми не збираємося. Для Полтави такий випадок не є  рядовим. Полтавські освітяни не можуть пригадати такого за останні 15 років, це точно.

На прес-конференції директора школи не було.

- Його ми залишили у школі, щоб довести робочий день до кінця, - продовжує Діонісій Сергійович. - Адже самі розумієте, що там, досить складна психологічна ситуації. Зараз у школі чергує міліціонер. Соціальним центром сім”ї та молоді надаватиметься допомога психологів. Також прискоримо запланований медогляд.

Також Діонісій Каплін пообіцяв вплинути на те, щоб якимось чином збільшити штаб медсестер. Проте,  у той же час сказав і те, що це є не міська,  і не обласна проблема,  а загальнодержавна.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter