Сміттєзвалище під Полтавою - екологічна міна уповільненої дії

Ситуація
14 березня 2011 о 16:542588 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сміттєзвалище під Полтавою - екологічна міна уповільненої дії
Макухівське сміттєзвалище ще майже 11 років (а то й більше) тому стало проблемою не тільки навколишніх сіл, а й усієї Полтави. 

Свалка у Полтаві продовжує зростати. Фото каналу НТН. Свалка у Полтаві продовжує зростати. Фото каналу НТН.

Олександр Іваніна, перший заступник голови Полтавської райдержадміністрації, розповів «Колу» про основні проблеми звалища, коли вони розпочалися та як можна їх вирішити.

«Вода в Макухівці – непридатна до вживання»

Олександр Васильович говорить, що хоча ділянка, на якій знаходиться звалище, поза межами міста, але віддана у постійне користування комунальному автотранспортному підприємству 1628. Оскільки КАТП належить місту, то й ділянка теж полтавська.

- Перша машина завезла сміття у 40-х роках минулого століття, - розповів Олександр Іваніна. – Організовано звалище було з 60-х років. Зараз товщина шару сміття там – 10 метрів. На початку 2000-х років був припис обласної СЕС про те, що звалище переповнене і його потрібно рекультивувати, але припис ніхто не виконує. Макухівське звалище – екологічна міна уповільненої дії. На даний момент воно взагалі горить, як торф’яник.

Сміттєзвалище знаходиться в басейні річки Коломак, тому йде забруднення поверхневих ґрунтових вод, говорить Олександр Васильович.

- Є дослідження, які доводять, що вода в Макухівці – непридатна до вживання, - стверджує Олександр Васильович. – Тобто найбільше від звалища страждають саме мешканці навколишніх сіл Макухівки та Андрушки. Є не тільки екологічні проблеми, а й соціальні. Біля звалища багато маргінальних елементів.

Мешканці навколишніх сіл часто звертаються до Полтавської районної ради із проханням закрити цей полігон для відходів.

-Але закриття цього звалища, буде для міста, ще більшою проблемою, ніж його функціонування, - продовжує Олександр Іваніна. – Бо потрібно створювати новий полігон, і думати про старий ніхто не буде. Усе сміття потрібно переробити – це єдиний вихід.

Сміттєпереробний завод вирішить багато проблем

Щоб переробити сміття, необхідно збудувати завод. У 2004 році вже була виділена ділянка під будівництво. Місто навіть виділило близько півтора мільйона гривень на підготовчі роботи, але далі справа не рушила.

- Громада Макухівки виставила умови окрім заводу, провести водогін, освітлити вулиці та побудувати дорогу, - говорить Олександр Іваніна. – Ці умови були виконані, але не повністю. Тому люди перекрили дорогу, влаштували мітинги і процес побудови заводу припинився.

Зараз поруч із сміттєзвалищем є вісім гектарів землі. Є маса проектної документації, і райрада зацікавлена в побудові заводу.

- Завдяки такому високотехнологічному і високоприбутковому підприємству можна заробляти гроші, - говорить Олександр Іваніна. – Місту можна буде в буквальному сенсі цього слова заробляти на смітті. Є дуже широкий спектр продукції, яке може виробляти завод: біогаз, електроенергія, технічна вода і так далі. Громада Макухівки навіть може мати там робочі місця.

Якщо прийняти рішення про побудову заводу, обов’язково з’явиться інвестор, переконує Олександр Васильович.  - Адже бізнес на переробці сміття – прибутковий.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter