Язичники Полтави сьогодні святкуватимуть весняне рівнодення

Новини
Валентина Зайченко21 березня 2011 о 10:201547 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
21 березня в Україні, як і в усіх країнах Північної півкулі, настає астрономічна весна Фото з blogs.mail.ruСьогодні день весняного рівнодення.  
До дня літнього сонцестояння (21 червня) тривалість світлового дня продовжуватиметься. У дні рівнодення тривалість дня на всій Землі, крім районів земних полюсів, майже дорівнює тривалості ночі.

Довідка

Сонце проходить точку весняного рівнодення  з 20 на 21 березня. Цей момент вважається початком астрономічної весни в Північній півкулі.

З давніх-давен весняне рівнодення люди вважали великим святом, а в першу неділю після настання рівнодення у слов’ян святкувався Новий рік за сонячним календарем. Його ще називали Ярилом - на честь бога Сонця, кохання та весняної родючості. У зороастрійській традиції, якої також дотримуються іранські, кавказькі і тюркські народи, з першим сходом Сонця після настання весняного рівнодення починалося таке саме свято – Навруз (дослівно - "новий день"), свято весни і Нового року за сонячним календарем.

– На капищі під Полтавою сьогодні язичники Полтави проведуть кілька обрядів на честь дня весняного рівнодення, – розповів Богдан, полтавець, що сповідує язичництво.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter