Полтавцям можуть відключити тепло та гарячу воду

Новини
Валентина Зайченко5 квітня 2011 о 17:281469 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з dp.ric.ua4 квітня 15 котелень Полтави, які обслуговує «Полтаватеплоенерго», були відключені від газопостачання. Крім цього, інші котельні також працюють непостійно.


Як пояснили у ВАТ «Полтавагаз», відключення пов’язано з тим, що «Полтаватеплоенерго» не закупило ліміти на газ.

У «Полтаватеплоенерго» зізнались, якщо тарифи не підвищити хоча б на 20%, то ситуація з теплом та гарячою водою у Полтаві може стати критичною.

– Тарифи, за якими нараховується оплата та сплачується споживачами, не покривають затрат на надання послуги. У тарифи для населення до 1 січня 2011 року було закладено 872 гривні за кубічний метр газу. Якщо його собівартість нам обходилась у 1309 гривень за кубічний метр. З 1 січня тариф підвищився до 1040 гривень за кубічний метр. Тобто у тому році ми недотримували 450 гривень за кожен куб, а в цьому – 300 гривень. Через це дефіцит розрахунку за спожитий газ на сьогодні складає 30 мільйонів гривень, – розповів Володимир Чернявський, генеральний директор ОКП «Полтаватеплоенерго». – Ще гірша ситуація і з іншими споживачами, бюджетними установами тощо. Ціна за газ, яка була закладена в тариф до 1 квітня, – 2570 гривень за куб. Але фактично – 3075 гривень. З 1 квітня ціна за газ зросла до 3440 гривень за куб, але тариф не змінився. Тому на кожному кубі ми недоотримуємо 1000 гривень. Через це до боргу додається ще 15 мільйонів гривень. А НАК «Нафтогаз» вимагають своєчасну оплату, без відтермінування.

Як зізнався Володимир Чернявський, у Полтаві зараз кожного дня існує загроза відключення тепла.

– 15 котелень з 59 у місту не працювали кілька годин. Але після важких перемовин з представниками «Полтавагазу» та після втручання голови області, котельні включили. Але впевненості у безперебійній подачі тепла немає, – говорить Чернявський. – Поки будуть збиткові тарифи, ми не зможемо гарантувати якість та безперебійність надання послуг. Тарифи не низькі, але вони і не можуть бути низькими. Адже за останні 5 років. Газ та електроенергія подорожчали в шість разів. Тариф на тепло ж піднявся нещодавно лише на 10%, а потрібно було хоча б на 30%.