Дует «Світязь» любить Полтаву за охайність та тюльку і збирається приїхати з концертом

Інтерв'ю
Надія Труш10 липня 2011 о 10:001502 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Дует Світязь Музиканти відомого дуету «Світязь» Дмитро Гершензон та Анатолій Говорадло розповіли
в ексклюзивному інтерв’ю про власне ставлення до поп-музики та про те, що нав’язує їм родина. А ще розкрили секрети про плани на майбутнє. Журналіст поговорила з обома  музикантами й вокалістами дуету «Світязь». Пане Анатолію, як зявилася ідея створити дует?

– «Світязь» існує давно, ще з радянських часів. Спочатку це був великий вокальний колектив, у ньому співали такі артисти як Василь Зінкевич, Лілія Сандулеса... Ми їздили з концертами по всьому світу. У часи перебудови концертна діяльність була проблематичною, артисти заробляли хто як міг. Так сталося, що у «Світязі» залишилися ми удвох із Дмитром. Я писав тексти пісень, Дмитро робив аранжування (такий поділ обов’язків у колективі й досі – прим. авт). Почали гастролювати, людям подобалося. Працювали в студії Олексія Онишка «Олекса», робили рекламні ролики, записували виконавцям альбоми. Наприклад, Оксані Білозір записали альбом. Пам’ятаю, у Луцьку хотіли організувати цікавий проект «Олекса ТВ», це така програма, на гостей якої ми, щоб не було сухо й тривіально, записували пародії, шаржі. Проект так і не відбувся, а шаржі залишилися, вони стали нашою візитівкою.

Ви виконуєте не лише серйозні глибокі пісні, а й пародії, гумористичні. Що по духу ближче?

– Декому подобаються ліричні композиції, іншим – жартівливі. У житті є сльози і сміх, вони завжди поєднуються. Думаю, так само і в музиці.

Анатолію, не так давно Ви записали спільну пісню з гуртом «Тартак». Не плануєте продовжити подібну співпрацю?

Я з великою повагою ставлюся до Сашка Положинського, музика його команди специфічна, добре сприймається молодими. Наш дует задоволений співпрацею. Ті, хто не чули «Тартак», почули його, і навпаки. Але записувати пісні з кимось іще не плануємо, нам це не потрібно. Якщо й робитиму щось таке, то зі своїми дітьми. Важливо не результат, а процес.

Взимку – на лижах, улітку – по старовинних замках

Пане Анатолію, як проводите вільний час, які захоплення маєте?

– Захоплення диктує сім’я. Взимку катаємося на лижах, у кожного є своє знаряддя. Відпочиваємо в Австрії, на Буковині. Влітку, разом із дружиною їздимо замками України, це наша традиція. Ще кожного року, на мій день народження, 22 червня, у нас удома збираються друзі, колеги, ми налаштовуємо апаратуру, співаємо, джазуємо.

Розкажіть про свою родину.

– Дружина Аліна займається родиною, вона земна жінка. 19-річний син Ігор навчається на піаніста, 20-річна донька Оксана опановує хорове мистецтво. Пишаюся своєю родиною, вони класні.

Чи бували у Полтаві?

Так, багато разів. Маю чимало знайомих серед полтавських музикантів: «Краяни», «Фрістайл», був знайомий із Раїсою Кириченко. Шкода, не встиг записати пісню, вона хотіла, щоб ми це зробили. Добре тримається у памяті центр міста, памятник Леніну, будинок адміністрації. Дуже привітне, охайне місто, викликає позитивні емоції, наче вдома.

Пане Дмитре, чому дует має мало кліпів?

– Коли б ми не «перебралися» у жанр музичних пародій, шаржів, то кліпів було б більше. Ми не записуємо зараз нових пісень, виконуємо ті, які полюбилися слухачам. Якщо чесно, трішки ображений на всіх. Коли пісні були, на них не звертали уваги, мовляв, неформат. Тому пишемо пісні для інших: Павлу Зіброву, Віктору Павліку, Аллі Кудлай, Лілії Сандулесі. Зараз записуємо альбом одній американській співачці українського походження, вона попросила.

Хтось із сучасних молодих виконавців Вам імпонує?

Як співачка, подобається Еріка, чемна дівчинка. Ми якось зустрілися на одній із телепередач, наші місця виявилися поряд. За популярними нині телешоу не слідкую, немає часу. Знаю лише, що вони є.

Пане Дмитре, як Ви відпочиваєте?

Я не вмію відпочивати. Мій відпочинок – робота. З родиною їджу на дачу, полюбляю рибалити. Маю таку собі болячку, Інтернет, спілкуюся в одній із соціальних мереж.

У Полтаві найкраща тюлька

Чим займаюється Ваша родина?

– Моя перша дружина Лора (так називаю свою єдину дружину) за освітою медик, але присвятила себе дітям і коханому чоловіку. Донька Яна живе в Ізраїлі, навчається на перекладача. Син Володимир вступає до інституту імені Глієра. Один-два рази на рік їду до Ізраїлю, підтримати доню.

Про Полтаву можете щось розповісти?..

Такої тюльки як у Полтаві, ніде немає! Дуже подобається полтавська природа. Багато знайомих музикантів із Полтави, наприклад Олег Марценківський.

Майже анекдот

Якось один радіожурналіст запитав: «Ви й до «Тартака» займалися музикою?» – зі сміхом і гіркотою у голосі згадав Дмитро Гершензон.

Анатолій Говорадло і Дмитро Гершензон, як справжні джентельмени, не лише розповіли про себе, а й наговорили журналісту компліментів.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter