У Полтаві шукають родичів Мамая

Новини
Надія Труш12 липня 2011 о 17:471087 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Валерій Волосков Полтавський краєзнавець шукає родичів учасника російсько-японської війни Стефана Мамая.

15 липня о 15 годині в полтавській науковій бібліотеці імені Івана Котляревського відбудеться презентація унікального видання, спогадів полтавського військового про російсько-японську війну 1904-1905 років.

Автор книги –полтавський краєзнавець з 40-річним стажем Валерій Волосков. Книга називається «Солдатский жребий…(1904-1905)»: японський щоденник полтавця Стефана Мамая.

Унікальність видання, за переконанням Валерія Волоскова, в тому, що рукопис спогадів написаний самим Стефаном Мамаєм. Окрім того, містить відомості про інших полтавців, які побували на війні.

– Важливо, що це спогади, написані не генералом, а простим рядовим, – розповів краєзнавець.

– 20 років тому я придбав старий рукопис у однієї жінки з району Юрівка, – розповів Валерій Федорович – Він написаний важко, без розділових знаків, над ним довго довелося працювати. До видання рукопис готував 2 роки, вивчав стару радянську та японську пресу. Навіть мозолі на пальцях були, сидів у архівах навіть у спеку.

Автор книги про Мамая сподівається знайти його правнука

Валерій Волосков сподівається, що в обласному центрі знайдуться правнуки легендарного Мамая.

– Звертався до усіх полтавців з подібним прізвищем, навіть до мера, але ніхто не підтвердив, немає доказів – каже краєзнавець.

За словами Валерія Федоровича, багато полтавців з прізвищем Мамай живуть в Абазівці, Супрунівці. Зараз краєзнавець опитав 25 полтавців з прізвищем Мамай. А от з якого села пішов на війну Стефаник Мамай – невідомо.

– Видавництво, в якому друкувалася книга, звернулося до Олександра Мамая з проханням матеріальної допомоги, мер не відмовив – поділився Валерій Волосков.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter