Полтавці просять владу допомогти подолати «ласкавого вбивцю»

Новини
Валентина Зайченко28 липня 2011 о 17:541442 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці просять владу допомогти подолати «ласкавого вбивцю»
У Міжнародний день боротьби з вірусними гепатитами полтавці просили владу звернути увагу на проблему хвороби.


За даними полтавських лікарів, у Полтавській області офіційно зареєстровано більше тисячі людей з діагнозом гепатит С. Представники ж громадських організацій наполягають, що хворих набагато більше, але самі вони про це не здогадуються.

Тому, Гепатит С у народі називають «ласкавим вбивцею», адже ця важка, часто смертельна, хвороба протікає майже безсимптомно.

В рамках всеукраїнської акції, полтавці прийшли під стіни облдержадміністрації, щоб привернути увагу до проблем з профілактикою, діагностуванням та лікуванням гепатиту С.

– В Україні на гепатити В і С хворі більше 2 мільйона людей. В Полтавській області за офіційною статистикою – півтори тисячі. Але реальна цифра набагато більша. Ми хочемо привернути увагу громадськості і влади, тому що ризик інфікуватися гепатитом дуже високий, але про це ніхто не попереджає. Чинники ризику – татуювання, пірсинг, стоматологічні кабінети, косметологічні кабінети. Про епідемію гепатиту С усі звикли мовчати. Немає ні профілактики, цю проблему не актуалізують, про неї просто мовчать. Тому ми зібралися, щоб звернутися до влади з проханням звернути увагу на цю проблему, створити обласну програму, створити механізми на рівні області, щоб спільними зусиллями зупинити поширення хвороби, – говорить Максим Демченко, виконавчий директор благодійної асоціації «Світло надії».

На думку активістів благодійної організації, для профілактики потрібно поширювати інформацію про хворобу та про ризики його зараження, особливо пояснювати молоді про ризик зараження при пірсингу та татуюванні. Крім цього, вчасно потрібно проводити тестування та аналізи, щоб виявити хворобу.

Серед учасників акції були й ті, кого проблема хвороби стосується безпосередньо.

– Я зробив аналіз і виявив, що у мене гепатит С. де саме я отримав цю хворобу, я не знаю. Лікування коштує великих грошей – близько 20 тисяч доларів. Це для мене недоступно. Зараз я маю можливість лише підтримувати здоров’я деякими препаратами за менші кошти. Мені довелося повністю міняти свій спосіб життя. Я кинув палити, не вживаю алкоголь, потрібна спеціальна дієта, – розповів Андрій Іскра, який два роки тому дізнався про свій діагноз.



Лікарі не заперечують, що проблема гепатиту С існує, але говорять, що тримають усе під контролем.

– Проблема вірусного гепатиту С – серйозна тема. Ми її знаємо. На рівні області була прийнята програма і створений Центр для моніторингу цієї проблеми. Зараз проводимо тестування на хворобу, вивчаємо ситуацію. На вірусні гепатити зараз обстежується уся донорська кров, обстежуються вагітні. Головне, на що потрібно звернути увагу – це профілактика. Щоб не допускати зараження. А щодо лікування, звичайно, воно високовартісне. Але в кожному випадку сума різна. Не можна говорити про якусь одну цифру. Держава видаляє кошти, але їх не вистачає, – сказав Віктор Лисак, начальник управління охорони здоров’я області.

Активісти мітингу  підготували звернення, й передали представникам влади, які обіцяли врахувати побажання, створити координаційну раду та обласну програму. Представники громадських організацій просили владу почати здійснювати перевірки в салонах татуювань та салонах краси на предмет дотримання санітарних норм. Адже, за їх словами, 33% татуйованих людей отримують гепатит. Також небезпека чатує в стома кабінетах та манікюрних салонах.

– Проблема є – це відсутність коштів та самі підходи до вирішення. Потрібно створити координаційні механізми та обласну програму, в якій будуть прописані усі заходи профілактики та отримати фінансування на втілення цього, – резюмував Олександр Коваль, заступник голови облдержадміністрації, якому активісти передали своє звернення з підписами людей.

З 17.00 в рамках акції  у Полтаві відбувається безкоштовне тестування на гепатит біля ЦУМу, транслюють відеоролики та роздають інформаційні матеріали про хворобу.

На сьогодні у Полтаві можна пройти безкоштовне тестування на гепатит на базі Полтавського обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом по провулку Госпітальний, 5 та в 4-й поліклініці по вулиці Калініна в Кабінеті довіри.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter