Блискавки у Полтаві виводять з ладу холодильники та кондиціонери

Новини
29 липня 2011 о 16:441537 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Блискавки у Полтаві виводять з ладу холодильники та кондиціонери
Після грозової ночі та блискавок, які застали полтавців нещодавно,  у багатьох повиходили з ладу електричні прилади.


Фото зі сайту gor-servis.ruФото зі сайту gor-servis.ru

А це зайві й незаплановані розтрати.



Як повідомили в одному з сервісних центрів міста, після негоди чимало полтавців почали приносити  на ремонт холодильники та кондиціонери.

Яким чином під час негоди можна зберегти  домашню техніку від ураження блискавкою.

- Краще за все під час негоди вимикати всю електротехніку  від живлення, - розповідає Віталій Коваленко, електрик. – А ще є спеціальні прилади, які можуть запобігти виникненню проблеми. Це ПЗВ (пристрій захисного відключення), російською - УЗО. Такий прилад завадить перепадам напруги. ПЗВ буває двох видів: один вмикається у розетку, інший - біля електролічильника. Різниця полягає у тій ємності електроенергії, яку вони можуть пропускати. ПЗВ, який умикається в розетку, захищає від перепаду напруги лише ті пристрої, які ввімкнені в цю розетку. А інший вид ПЗВ захищає всю електромережу будинку.

Довідка «Кола»: Ціна на ПЗВ, який умикається біля лічильника, коливається від 100 до 120 гривень. А ПЗВ, який умикається в розетку (його ще називають «бар’єр»), – від 70 до 150 гривень. Ті ПЗВ, які дешевші, в основному нерегульовані. Тобто їх мінімум та максимум виставлені ще на заводі.

Частіше за все страждають прилади, які постійно ввімкнені.

- Після негоди, перепадів напруги до нашого сервісного центру здають на ремонт холодильники і кондиціонери, - стверджує Володимир Ярошенко, майстер з ремонту одного з сервісних центрів Полтави. - Адже вони постійно ввімкнені і частіше піддаються ураженню.

- Імовірно, що з ладу вийде і побутова техніка, яка працювала в режимі очікування (тобто коли прилад очікує на сигнал дистанційного управління для початку виконання тих чи інших функцій. Це може бути телевізор  чи комп’ютер, – автор). Зазвичай у такому разі страждає блок живлення. А прилади, які працювали під час негоди, коли відбулися перепади в електромережі, можуть зазнати глобальних поломок. Іноді, якщо чесно, дешевше купити нову техніку, ніж її відремонтувати.

Якщо ваша побутова техніка постраждала від перепаду напруги, подивіться, чи не іскрить розетка.

- Коли розетка не іскрить, можете самостійно вимкнути прилад від живлення, - розповідає майстер з ремонту одного з сервісних центрів Полтави. – Та коли ж розетка іскрить, краще піти до лічильника і вимкнути рубильник. А бо ж викликати  спеціаліста.

Нагадуємо, що нещодавно через  негоду  багато населених пунктів Полтавщини залишились без світла.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter