Полтавський продавець розповіла як покупцям збувають зіпсований сир та масло

Новини
5 серпня 2011 о 14:142259 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавський продавець розповіла як покупцям збувають зіпсований сир та масло
Багато продавців знають як замасковувати товар, щоб не було помітно, що він зіпсувався.
Серед продуктів є товари, які важко розпізнати свіжі вони чи ні.

Як відрізнити зіпсовані твердий сир чи масло розповіла продавець Центрального ринку Полтави Світлана (яка вже, на правах анонімності, розповідала нашій редакції як маскують тухлі ковбаси та несвіже м'ясо).

Ціни на сир на Центральному ринку ПолтавиЦіни на сир на Центральному ринку Полтави



Помітити, що сир зіпсований можна по темним плямам в дірах сиру та світлому нальоті на верхньому шарі шматка.

- Першу ознаку зіпсованого сиру помітно на зрізі, - розповідає продавець. – Під плівкою утворюється тоді блідий наліт. Якщо ж сир нарізний і запакований у плівку продавцем, то коли він псується - відчувається запах «кислинки». Краще за все купувати той сир, який при вас і розрізатимуть.

Щоб приховати зіпсованість сиру – продавці його обрізають. Якщо шматок сиру нерівний – це означає, що йог обрізали. А відповідно, він не свіжий.

- При перших проявляннях зіпсованості продавці сир витирають або шкребуть, - продовжує жінка. – А той сир, що вже конкретно зіпсувався – обрізають.

Хитрі продавці можуть вас дурити, видаючи дешевий сир за дорожчий.

- Дуже часто дешеві сири, а точніше сказати сирний продукт, якщо він має гарний вигляд, - зазначає Світлана, - видають за дорогі сири. Так продавці можуть продати вам сир за 40 гривень як сир вартістю у 70 гривень за кг. Адже відрізнити їх дуже важко. Це в основному «Голландські» та «Російські» сири. Тож краще за все купувати сир, запакований у заводській упаковці. Тоді ви можете бути впевненими, що купуєте саме той сир, за який платите.

Масло не повинне бути занадто жовтим.

- У маслі в першу чергу псується верхній шар, - розповідає продавець. - Узагалі він має бути трохи темнішим за весь шматок масла, але і не занадто. Якщо колір верхнього шару масла занадто темний чи жовтий – воно давнє. Але якщо шматок відрізаний із середини, то буде важче розпізнати свіже воно чи ні. Тож краще за все, щоб необхідний вам шматок масла від моноліту (основна маса масла, від якого відрізають шматки для продажу на вагу – авт.) відрізали при вас.

Як і з твердим сиром сліди зіпсованості  на маслі можуть обрізати.

- При перепадах температури масло може псуватися, - говорить жінка. - На ньому потім утворюється наліт, який продавці обрізають. Розпізнати таке масло можна по тому, що шматок тоді на вигляд не зовсім рівний. І у зіпсованого масла специфічного запаху немає. Тож розрізнити зіпсоване масло можна лише по зрізу.

Продавець радить купувати масло в брикетах, де можна  подивитися на дату виготовлення.

- Хоча дату можуть перебивати, - продовжує полтавка. – Це можна помітити, адже іноді видно дату  на даті. Із сиром продавцям легше в цьому питанні - вони її просто стирають. Купуючи запаковане масло, маю на увазі в брикетах, краще за все його трохи розгорнути. Якщо верхній шар буде темним, і на маслі плями – продукт зіпсований. Не забувайте, що заплативши за масло, ви при продавцеві можете його розгорнути, і якщо воно зіпсоване, вам повинні повернути кошти.

І до речі, замість масла вам можуть продати спред, який важко відрізнити від справжнього масла на погляд.

Нагадуємо, що нещодавно у Полтаві подорожчав твердий сир.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter