Полтавські майстри поїхали в Польщу представляти Україну

Дозвілля
10 серпня 2011 о 15:531184 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавські майстри поїхали в Польщу представляти Україну
Сьогодні, 10 серпня, делегація полтавських майстрів відбула до Польщі, аби представити область на Ягеллонському ярмарку.

Автентичні витвори умільці повезли в Люблін, де й пройде дійство 12 – 15 серпня. Серед учасників – фоторедактор газети «Коло» Юлія Деркач. Вона розповіла журналісту Ніні Король, що повезла на ярмарок власних ляльок, створених у техніці фільц (валяння з вовни) у національному стилі.

– Нас 19 осіб із Полтавщини, їдемо на запрошення польської сторони, – розповіла Юлія. – Майстри везуть килими, гобелени, вишивані роботи, а також різьблені по дереву. Ляльки-мотанки також серед експонатів.

Як говорить Юлія, є й ті, хто представить у Польщі кінську збрую – це відомий у Полтаві й Україні Вадим Обертас, майстер з виготовленяі кінського спорядження. Полтавця задіювали у зйомках відомих фільмів, зокрема "Тарас Бульба".

Ярмарок обіцяє бути багатим на культурні події, там відбуватимуться яскраві концерти, майстер-класи та лицарський турнір. Також буде чимало подій, привсячених історії й історичним ритуалам.

Як каже Юлія Деркач, приймаюча сторона забезпечує полтавців безкоштовним проживанням і безплатними торговими павільйонами.

– Харчування, проїзд та віза – за власні кошти, – поділилась майстриня.

До речі, серед полтавців, що поїхали в Польщу – Алла Маркар’ян, чиї роботи (ляльки-мотанки) у Києві в Національному центрі народної культури (Музеї Івана Гончара) були визнані одними з кращих. Пані Алла очолює Полтавський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Участь в Першому всеукраїнському конкурсі на кращу традиційну народну ляльку брали 30 майстринь з різних регіонів України, на розсуд журі надіслали 80 робіт.

Ляльки Тетяни Саєнко та Аллли Маркар’ян з Полтавщини принесли перемогу майстриням.

Довідка «Кола»

Ягеллонський Ярмарок – артистично-торгівельна подія. Вона поєднує презентацію традиційних ремісничих виробів майстрів з Польщі, України й Білорусі. Ягеллонський ярмарок своєю ідеєю посилається на відомі Люблінські ярмарки, які на зламі XV і XVI століть були однією з найбільш відомих міжнародних торгівельних подій.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter