Мед на ярмарці у Полтаві коштує від 50 до 100 гривень за літр

Новини
13 серпня 2011 о 14:511485 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Мед на ярмарці у Полтаві коштує від 50 до 100 гривень за літр
Нагадуємо, що сьогодні у Полтаві відзначають ювілейне Свято меду.
До речі, хто не встиг сьогодні побувати на ярмарці, зможе це зробити завтра, 14 серпня. Оскільки ярмарка триває два дні.

Уся продукція бджільництва на Святі меду перевірена.

- Ветеринарна служба зранку провела перевірку, - розповіла Наталія Сенчук, голова Спілки пасічників Полтави та Полтавського району. - Хто без дозволу прибув, або неправильно оформив документи - їх розвернули.

Сьогодні, 13 серпня, на Святі меду пропонують такі ціни:

Мед з акації та липи від 70 до 100 гривень за літрову банку.

Інші види меду – 50 гривень за літр.

Бджолиний хліб (перга) – 60 гривень.

Прополісне масло (маленький флакон) – 10 гривень.

Свічі (10 штук)  - 20 гривень.

Маточне молочко – 40 гривень.

Заброс – 35 гривень за півлітрову банку.

Пасічники пояснили, чому ж така різниця вартості меду.

- Нині мед різний,  - говорить Наталія Дмитрівна. - Є з білої акації, це у тих хто виїжджали в Кобеляки та Черкаси. Липа – у нас є в Лохвицькому і ще в деяких районах. А то все - луки, гречка, соняшник. У цьому році багато фермерів сіяла коріандр. Це в основному в нас у Деканському та Котелевському районах. Мають мед деякі фермери з ріпаку. Ціна у нас на весь рядовий мед 50 гривень. А на липу та акацію вирішили, що пасічники самі хай вирішують. Бо цих медів не багато, і вони більше ціняться серед пасічників.

Тому мед з акації дехто продавав і по 100 гривень за літрову банку.

- Акація в нас практично не виділяє, - пояснив Михайло Прошак, пасічник зі стажем більше 40 років (село Браїлки, Решетилівський район). - Він у нас то є, але малі масиви. А ще свою роль грають погодні умови. Має бути відповідна вологість та температура. І при всіх цих факторів рослина починає виділяти. Виділяє акація в основному в Дніпропетровській, Херсонській та Черкаській областях. Туди треба їхати. Мені їхати 200 км в один бік. А ще назад. А 1кілометр - 2,30 гривень. Тож мед з акації є цінний. Він, до речі, практично весь рік не сахариться.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter