Полтавців змусять мати лічильник газу

Новини
21 листопада 2011 о 09:531775 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Полтавців змусять мати лічильник газу. Фото із сайту zoda.gov.uaПолтавці повинні мати лічильник газу до 1 січня 2012 року.
Як повідомляють в ДП "Полтавастандартметрологія", через систему економії природного газу введено в дію Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», який передбачає, що для населення встановлення газових лічильників є обов’язковим, щоправда цей процес проходитиме поетапно.

Для полтавців, що проживають у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, лічильники мають бути встановлені до 1 січня 2012 року; для підігріву води та приготування їжі — до 1 січня 2016 року; тільки для приготування їжі — до 1 січня 2018 року. Вищезгаданий закон передбачає, що фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення може проводитися за рахунок коштів суб’єктів господарювання, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, бюджетних коштів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Виконувати роботи із встановлення вузлів обліку природного газу мають право суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території (у Полтаві це ПАТ «Полтавагаз»), або отримали відповідні дозволи для виконання робіт із встановлення вузлів обліку природного газу, що має бути підтверджено документально.

У випадку, якщо Ви ненавмисно пошкодили лічильник чи запідозрили, що він показує недостовірні дані, Вам необхідно терміново написати заяву у ПАТ «Полтавагаз». В цій заяві треба чітко викласти проблему, описати стан лічильника і дату, коли він припинив працювати або був пошкоджений.

До пошкоджень приладів обліку газу належать: пошкодження та зрив пломби, розбите скло, отвори та тріщини в корпусі тощо. Якщо лічильник пошкоджено не з Вашої вини, то заміну або ремонт буде здійснено безкоштовно, якщо ні, то Вам буде виставлено рахунок до сплати, який враховуватиме всі затрати на заміну і ремонт приладу обліку.

Періодичність повірки лічильників блакитного палива становить 8 років. Їх демонтаж, монтаж, повірку та ремонт проводять за рахунок організації, що здійснює розподіл природного газу на відповідній території. На Полтавщині лічильники газу повіряють фахівці ДП «Полтавастандартметрологія» на обладнанні ПАТ «Полтавагаз», лише цьогоріч повірено понад 7 тисяч таких лічильників.

Також будуть встановлюватися загально будинкові лічильники тепла, які встановлюють по двох напрямках: перший — на виході з кожної котельні, другий — на вході у кожен будинок. Якщо виходити з середньої ринкової ціни лічильника, встановлення його в п'ятиповерховому будинку за приблизними підрахунками обійдеться в 10 тисяч гривень.

На сьогоднішній день розрахунок оплати тепла проводиться за формулою, в якій певна середня тарифна ціна тепла (різна в різних регіонах) множиться на загальну площу квартири. Тож у разі відсутності лічильника, цілий рік необхідно платити за тепло в залежності від площі приміщення, що зазвичай перевищує реальні витрати на 30-70 %. А ось маючи лічильник, можна було б фіксувати, коли подачу тепла зменшують, наприклад, при потеплінні, і платити тільки за фактично спожите тепло.

Втім, мінус загальнобудинкового лічильника тепла в тому, що його показники «розбиваються» на всі квартири, в тому числі на ті, у яких підлога з підігрівом, чи опалюється добудована лоджія розміром з велику кімнату. Тож наступним етапом для багатьох стане придбання і встановлення мешканцями індивідуальних лічильників тепла, а їх доцільно встановлювати лише в системах опалення з горизонтальною розводкою (один вхід і один вихід, як правило, нові будинки), в системах опалення з вертикальною (стандартною постояковою) розводкою це технічно неможливо.

Також слід знати, що до показників квартирного лічильника тепла додається в середньому 20% на опалення площ загального користування у під'їзді (сходи, ліфтові майданчики тощо).

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter