Полтавці вшанували пам'ять жертв голодомору

Новини
26 листопада 2011 о 19:281048 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці вшанували пам'ять жертв голодомору
Фоторепортаж. Сьогодні, 26 листопада, День пам’яті жертв голодомору.
Кожну четверту неділю листопада українці проводять акцію «Запали свічку» та організовують скорботну ходу. Полтавці провели свою акцію. Журналіст «Кола» стала її очевидцем.

Ще 15.30, а кілька десятків полтавців стоять біля входу у підземку «Злато місто». Десь о 15.45 підходять священики. Починають одягати свої ряси. До журналістів підходить організатор, який розповідає чим сьогоднішня акція відрізняється від минулорічних

- У цьому році акція різниться тим, що організатором виступив громадський комітет вшанування пам’яті жертв голодомору, - говорить Сергій Соловей, голова координатор громадського комітету вшанування жертв голодомору на Полтавщині. - Сьогодні одночасно по всій Україні о 16.00 пройде хвилина мовчання. Ми закликали всіх через ЗМІ запалати свічки вдома. А потім розпочнеться скорботна хода. Інше тут і те, що це не політичний захід буде. Адже в цьому році ми закликали представників всіх політичних організацій приходити без їх прапорів, а лише з прапорами України. І до речі, в цьому році не випадково ми починаємо ходу від «Злато місто». Адже ось поруч будівля (показує  на будинок, де магазин «Adidas» по Жовтневій, з правого боку як вийти з підземки, - автор), було місце, де тоді напівмертві люди вимінювали всі свої коштовності на борошно чи ще якісь харчі.

О 15.55 всі починають дружно запалювати свічки. Людей вже зібралось набагато більше. Видно серед учасників акції різні вікові категорії. Серед них і діти. О 16.00 колона вже стоїть вистроєна. Звучать слова диктора, лунає пронизлива, гнітюча і жалобна музика. Починається хвилина мовчання. Всі стоять зі свічками, затамувавши подих. Відчувається запах ладану та воску. 16.05 – колона вирушає. Періодично чути дзвони. Усі йдуть із запаленими свічками. Дехто – із плакатами.

О 16.15 колона вже прибула на місце, до Свято-Успенського собору.

Весь люд попрямує до церкви, де цього разу і мала завершилась скорботна хода. Всі бажаючі змогли зайти в середину і поставити свічку.

Журналіст поспілкувалась з полтавкою, яка не вперше бере  участь а подібній акції.

-Чесно кажучи, мені в цьому році не дуже сподобалось, - розповідає Марія. – Останнього разу я брала участь в такій акції в Полтаві десь чотири року тому. Тоді навчалась в університеті. Нас з самого вишу було чоловік 100. Тоді всі збирались під облдержадміністрацією. Було набагато більше учасників, ніж в цьому році (сьогодні участь брало би=лизько 500 полтавців - автор). Ми йшли більшу відстань, починаючи від ОДА по Жовтневій, потім по Леніна і знову вийшли на Жовтневу. Школярі вистроїли коридор зі свічками, повз який пройшла вся колона. Їхало авто з музикою-реквієм. Тоді це було якось масштабніше. Атмосфера якась більш емоційно напружена.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter