Як у Полтаві жінки стають військовими

Статті
6 грудня 2011 о 18:006420 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як у Полтаві жінки стають військовими
Фото. У Полтаві зараз проходять службу більше ста дівчат-курсанток, яких теж сьогодні потрібно вітати із «чоловічим» святом – Днем збройних сил України.
Журналіст «Кола» побувала у військовій частині і знає як служать дівчата.

Довідка «Кола»:

У Полтаві є 179 Об’єднаний навчально-тренувальний центр військ зв’язку Збройних Сил України. У цій військовій частині проходять навчання як жінки, так і чоловіки. Жінки, що є військовослужбовцями контрактної служби, навчаються тут упродовж трьох місяців. Готують з них зв’язківців.

По закінченню таких навчань, курсантки складають іспити і роз’їжджаються по військовим частинам. Перший контракт підписують на п’ять років. Відпрацювавши такий строк, вони можуть або відмовитись далі служити, або ж продовжувати, заключивши новий контракт. За бажанням, можуть продовжити кар’єрний ріст, і закінчити згодом сержантські курси. Кар’єрний ріст у жінок-військовослужбовців може тривати протягом тривалого періоду життя.

Курсантки Курсантки

– Починають дівчата військову службу з територіального центру комплектування за місцем проживанням, – розповів полковник Сергій Ширіпов, начальник навчального відділу 179 Об’єднаного навчально-тренувального центру військ  зв’язку Збройних Сил України. – Там їй можуть запропонувати різні спеціальності. І відповідно до цього вона обирає, де буде проходити навчання.

«Мамо, я хочу в армію»

Курсантки розповіли чому вирішили бути військовими.

– Мені форма подобається військова, – одеситка, 22 роки. – Плюс це стабільність в житті. Зараз досить важко знайти роботу. І коли в тебе є дитина, потрібно думати уже не лише про себе. А служба в армії дає стабільність, можна заробити собі на пенсію. Мені подобається, і моя мама мене підтримує в цьому виборі.

– Служба в армії – стабільність і визначеність, – говорить Олена з Миколаєва, 24 роки. – До того ж, треба нашу країну підіймати. А щоб підняти нашу країну, потрібно починати з кістяка. Якщо підняти кістяк, то все буде добре. Наша країна підніметься в Європі та світі. Ми будемо підійматись як економічно, такі політично. Нам потрібно зосередитись в державній службі. Одна з держслужб – це армія. Тут можна розвиватись в будь-якій галузі. Тут є і юриспруденція, і економіка... Всі двері тут перед тобою автоматично відчиняються, потрібно лише зробити крок у  той бік, який тобі потрібен.

Полтавська військова частина одна з найбільших за кількістю дівчат

У 179  навчально-тренувальному центрі зв’язку Збройних Сил України  є до 40 спеціальностей. Зокрема курсанти можуть навчатись за такими напрямками як фахівці радіозв’язку, радіорелейного  і тропосферного зв’язку, засекречувального зв'язку та інші. Навчання в усіх курсантів (жінок та чоловіків) проходять спільно.

Кімната дівчат.Кімната дівчат.

– В армії немає окремих жіночих підрозділів, – зазначив полковник Сергій Ширіпов. – Адже є нормативні документи, згідно яких, не на всі спеціальності можна брати жінок. Вони будуть  разом з чоловіками проходити службу в інших військових частинах. Це в нас специфічна спеціальність, де дозволяють брати жінок. Ми готуємо зв’язківців. А відсоток жінок у військах зв’язку мабуть найбільший. У частинах, де вони далі проходитимуть службу, буде більше чоловіків.

У дівчат та ж служба, що й у хлопців

Приїхавши до обраної військової частини, дівчат чекає три місяця навчань. Як свідчать військові цієї частини, жіноча служба від чоловічої відрізняється лише нормативами, які вони повинні здавати по фізпідготовці. Якщо, наприклад,  хлопці підтягуються, то дівчата віджимаються від полу. Коли хлопці біжать три кілометри, то дівчата два. У всьому іншому ж  служба що у дівчат, що у юнаків однакова.

Спочатку курсантки проходять «курс молодого солдата». Це перші два тижні навчань.

– У цей час вони ознайомлюються з статутами, обов’язками військовослужбовців,отримують початкові навики стройової підготовки та інше, – розповідає Сергій Ширіпов. – А потім приймають військову присягу.

Їх поселяють у казарми або в гуртожитки. В даний час курсантки, що проходять навчання в Полтаві, проживають в гуртожитку на восьмому та дев’ятому поверхах. В одному блоці – 5 кімнат. Одна кімната розрахована, в основному, на 4 особи. На один блок в них спільна вбиральня. Є у дівчат кімната для прасування, де вони приводять свої речі в порядок. У кімнаті стоять ліжка, стільці тумбочка та шафа.

У курсанток є свій розпорядок дня

У дівчат один вихідний – в неділю. У суботу ж у них півдня тривають навчання. У звичайний буденний день дівчата прокидаються о шостій. Зібратись вони повинні за 10 хвилин (навряд чи цивільна дівчина зможе зібратись за такий час).

Потім у дівчат за графіком – зарядка, яка триває до 30 хвилин. Їм дозволяється одягти спортивний одяг. Згодом вони приводять себе в належний час. До речі, фарбуватись їм дозволяється. Але не занадто. З 7.40 по 8.10 – сніданок. Потім – час для тренувань з загальновійськових предметів або інформування. З 9.00 по 14.00 у них планові заняття. Потім обід. Час відпочинку. Згодом дві години самостійної підготовки. А після цього вони можуть піти у звільнення.

– Ідучи у місто, вони можуть переодягатись, – зазначив полковник Сергій Ширіпов. – Це їх право. Обмежень немає, оскільки вони військовослужбовці контрактної служби, а не строкової. Тому можуть одягатись як у військову форму, так і в цивільну.

Після чого – вечеря, прогулянка з піснями, перевірка і о 22.00  — сон.

У вихідний чи святковий день графік дівчат здвигається на годину. І до того ж, у них немає ні занять, ні зарядки. Тобто у дівчат більше вільного часу.

для відпочинку.

– Кожного дня ми можемо виходити в місто, у магазин, — говорить одна з курсанток. – У неділю ми можемо узагалі ходити цілий день по місту. Сходити в кіно, наприклад. І до того ж ми тут не надовго, на три місяця.

Будучу курсантками, жінки-військовослужбовці теж бувають днювальними роти та черговими.

— Дівчат залучають до несення служби лише у своєму підрозділі, — розповів начальник навчального відділу. – Вони бувають днювальними та черговими. Тоді в їх обов’язки, зокрема, входять охорона свого підрозділу, стеження за порядком, подання списків хворих.

Днювальний роти перед входом до блоку, де кімнати дівчатДнювальний роти перед входом до блоку, де кімнати дівчат

Найулюбленіший момент служби у курсанток – 26 кілометровий похід

Кожного місяця у курсанток проходить маршова підготовка у Вакуленцях. За словами військових, дівчата ходять пішки. В один бік близько 13 кілометрів долають. На цьому полігоні розгортають наметове містечко і живуть десь п’ять днів.

— Вони найбільше це полюбляють. Адже саме під час таких занять застосовують всі набуті знання на практиці. Спеціально для цього розгортають усю вивчену ними техніку, де вони мають можливість експлуатувати її в польових умовах.

Цікаві факти з життя курсанток

Поки журналіст «Кола» була на території військової частини з’ясувала кілька цікавих моментів із життя службовців-контрактників.

— На території військової частини є спеціально відведені місця для куріння. І всім солдатам, в тому числі і жінкам, дозволяється палити, але звісно лише у вільний від занять час.

Місце для куріння на території військовї частиниМісце для куріння на території військовї частини

— Дівчата живуть на один поверх вище від хлопців. І за словами полковника Ширіпова, курсантам дівчатам не забороняється ходити чи запрошувати до себе в гості інших військовослужбовців (звісно в рамках розумного).

— Роблячи лише перший крок у життя військових, будучи курсантами, дівчата щомісяця отримують від 990 до 1200 гривень. І це ще тільки при навчаннях. Коли почнуть служити — отримуватимуть значно більше.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter