У Полтаві діти та художники ліпили пряники

Новини
Ольга Правденко16 грудня 2011 о 16:241827 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві діти та художники ліпили пряники
Третьокласники власноруч ліпили та випікали «миколайчиків»






Медових «миколайчиків» ліпили та випікали маленькі полтавці напередодні Дня святого Миколая. Майстер-клас для учнів двох третіх класів школи № 38 в музеї-садибі Володимира Короленка провів майстер з різьблення по дереву Володимир Маркар’ян. Він зробив для пряників спеціальні дерев’яні форми.
Більшість дітей тісто тримали в руках не вперше. Проте справжніх медових пряників не ліпив ще ніхто. Принамймні так на запитання майстра хором відповідали діти. Виявилося, що це важка робота. Викачувати тісто та викладати його у формочки не так і легко.

Школярів поділили на дві команди. Одна команда лiпила зимового Миколая, iнша – весняного. Змогу потримати в руках тісто та зробити з нього пряничок або його частинку, зімг кожен. Дітей ділили на п’ятірки, тож, по-сутi, це була групова робота. Цікаво, що із захопленням ліпили тісто не лише дівчата, а й хлопці. Ліпити пряники учням допомагали їхні вчителі, а «вибивав» пряники з форми Володимир Маркар’ян.

– Окрім форми для «миколайчика» я зробив ще форми у вигляді птахів, рибок, коників та козака Мамая. Остання – виключно полтавська. Саме такі пряники традиційно в Україні випікали на зимовго та весняного Миколая, – говорить Володимир Маркяр’ян.– Поскільки на зимовго Миколая завжди був піст, тісто ліпили пісне, але ми у своє тісто крім меду додали ще й масло та яйця. Так смачніше.
Випікаються такі пряники 15 хвилин. Потім спечених «миколайчиків» роздали дітям.

До теми – У Полтаві показали різдвяних янголів.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter