Поради лікаря: чим вітамінізувати себе взимку

Новини
Надія Труш22 січня 2012 о 13:192589 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Поради лікаря: чим вітамінізувати себе взимку
Взимку особливо гостро відчувається дефіцит вітамінів. Тому у нас і знижується імунітет, погіршується настрій. Дізнайтеся, які вітаміни слід споживати взимку, щоб бути здоровим та мати гарний настрій.


Надмірне споживання свіжих вітамінів до добра не доведе, може бути алергія. (фото silkmaystore.com)Надмірне споживання свіжих вітамінів до добра не доведе, може бути алергія. (фото silkmaystore.com)

Корисно їсти не лише українські, а й «заморські» фрукти

Нині у магазинах чимало екзотичних фруктів. Тому варто споживати хурму, гранати, мандарини, лимони, апельсини, банани. Ці фрукти ідеально підходять для підтримання імунітету і боротьби організму з хворобами та вірусами.

– Їсти свіжі фрукти та овочі корисно взимку у будь-якому віці, – переконана полтавський лікар-гастроентеролог Лариса Савченко. – Добре споживати свіжі яблука, сирі овочі, наприклад моркву чи морквяний сік.

Гранат – регулює діяльність шлунку, корисний при застудних захворюваннях, в тому числі й для профілактики. Допомагає при ослабленні організму.

Хурма – містить багато магнію, вітаміну А (захищає від раку), вітамін С і Р (зменшує крихкість судин). До речі, хурма підвищує працездатність. Але хурма має й протипоказання: її не варто їсти тим, хто страждає на діабет.

Мандарини та апельсини – склад аскорбінової кислоти, вітаміну С. А от лимон та лайм  дуже корисні при підвищеній температурі, застуді, гіпертонії. Корисно їсти й грейпфрут, він має антибактеріальну дію. Знову ж таки, до цитрусових слід ставитись обережно тим, хто схильний до алергій.

У кого хворий шлунок, обережно з апельсиновим соком

«Новорічні фрукти» – цитрусові – завдяки високому вмісту калію, магнію і кальцію, вітамінів Р, В1, В2 і D поліпшують процес травлення та обміну речовин, забезпечують еластичність кровоносних судин.

Порада: натщесерце не варто вживати апельсиновий сік, особливо тим, хто має захворювання шлунка та кишечник, каже лікар.

Купувати вітаміни краще після консультації лікаря

Не варто забувати й про аптечні вітаміни, їх нині продають у аптеках навіть без рецепту. Є й спеціальні дитячі вітаміни, за смаком вони можуть нагадувати цукерки. Тому діти їх дуже полюбляють. Але захоплюватися такими вітамінами надміру не варто.

– Будь-які вітаміни краще купувати після консультації з лікарем, – каже Лариса Савченко. – Адже не контрольований прийом вітамінів може викликати алергічну реакцію.

Тому спершу краще порадитися з лікарем, він зробить огляд, визначить, яких саме вітамінів не вистачає в організмі.

Ще одне джерело вітаміну С – ківі

Корисно з’їдати один ківі на день. Ківі забезпечить організм необхідною денною нормою вітаміну С. Крім того, фрукт зміцнює імунну систему, підвищує опір організму перед різноманітними інфекціями. А ще містить багато магнію.

Одне ківі забезпечить добовою нормою вітаміну С. (фото silkmaystore.com)Одне ківі забезпечить добовою нормою вітаміну С. (фото silkmaystore.com)

Найкорисніші продукти узимку:

– хурма;

– гарбуз;

– морква;

– яєчний жовток;

– рибний жир;

– печінка;

– щавель;

– зелень.

Також корисно їсти яловичину, баранину, дріжджі, капусту, сою, горіхи, квасолю, молоко, картоплю, рис, свіжий горошок, цибуля, сир, яловичину, яблука, мигдаль, кисломолочні продукти. У цих продуктах великі запаси вітамінів та мікроелементів.

Не слід забувати й про здоров’я шкіри

Вітамін Е

На що впливає: допомагає чутливій шкірі пристосуватися до навколишнього середовища шляхом ущільнення жирової оболонки, відмінний антиоксидант. Як запідозрити недостатність цього вітаміну: шкіра стає в’ялою і сухою, особливо це актуально взимку.

Що краще їсти: насіння соняшнику, мигдаль, арахіс, оливкову олію, вівсянку, лососину, банани, горіхи. Щоб організм швидше засвоїв вітамін Е, намагайтеся вживати ці продукти разом із жирами (соняшникова й оливкова олії, тваринні жири).

Фолієва кислота (B9)

Впливає на засвоєння заліза в організмі, завдяки якому шкіра виглядає рум’яною, такою, що світиться, при цьому й відсутні мішки під очима.

Як запідозрити недостатність: блідість шкірних покривів, «мішки».

Що краще їсти: яблука, картопля «в мундирі».

Також потрібно потурбуватися про те, як обробляти овочі при приготуванні страв. Адже більшість овочів, серед них і  морква, буряк, втрачають  при варінні чимало своїх вітамінних якостей.

При запіканні чи варінні в шкірці овочі зберігають більше корисних речовин, ніж коли готуються і порізаному вигляді.

Пам’ятайте головне правило, яким варто керуватися, підтримуючи власний організм: варто поєднувати вітаміни свіжі й «аптечні».

Особливо уважно слід ставитися до зміцнення дитячого імунітету та без порад лікаря не давати дітям вітаміни.

Слід звертати увагу не лише на вітаміни, а й робити прогулянки на свіжому повітрі.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter