Взимку особливо гостро відчувається дефіцит вітамінів. Тому у нас і знижується імунітет, погіршується настрій. Дізнайтеся, які вітаміни слід споживати взимку, щоб бути здоровим та мати гарний настрій.
Корисно їсти не лише українські, а й «заморські» фрукти
Нині у магазинах чимало екзотичних фруктів. Тому варто споживати хурму, гранати, мандарини, лимони, апельсини, банани. Ці фрукти ідеально підходять для підтримання імунітету і боротьби організму з хворобами та вірусами.
– Їсти свіжі фрукти та овочі корисно взимку у будь-якому віці, – переконана полтавський лікар-гастроентеролог Лариса Савченко. – Добре споживати свіжі яблука, сирі овочі, наприклад моркву чи морквяний сік.
Гранат – регулює діяльність шлунку, корисний при застудних захворюваннях, в тому числі й для профілактики. Допомагає при ослабленні організму.
Хурма – містить багато магнію, вітаміну А (захищає від раку), вітамін С і Р (зменшує крихкість судин). До речі, хурма підвищує працездатність. Але хурма має й протипоказання: її не варто їсти тим, хто страждає на діабет.
Мандарини та апельсини – склад аскорбінової кислоти, вітаміну С. А от лимон та лайм дуже корисні при підвищеній температурі, застуді, гіпертонії. Корисно їсти й грейпфрут, він має антибактеріальну дію. Знову ж таки, до цитрусових слід ставитись обережно тим, хто схильний до алергій.
У кого хворий шлунок, обережно з апельсиновим соком
«Новорічні фрукти» – цитрусові – завдяки високому вмісту калію, магнію і кальцію, вітамінів Р, В1, В2 і D поліпшують процес травлення та обміну речовин, забезпечують еластичність кровоносних судин.
Порада: натщесерце не варто вживати апельсиновий сік, особливо тим, хто має захворювання шлунка та кишечник, каже лікар.
Купувати вітаміни краще після консультації лікаря
Не варто забувати й про аптечні вітаміни, їх нині продають у аптеках навіть без рецепту. Є й спеціальні дитячі вітаміни, за смаком вони можуть нагадувати цукерки. Тому діти їх дуже полюбляють. Але захоплюватися такими вітамінами надміру не варто.
– Будь-які вітаміни краще купувати після консультації з лікарем, – каже Лариса Савченко. – Адже не контрольований прийом вітамінів може викликати алергічну реакцію.
Тому спершу краще порадитися з лікарем, він зробить огляд, визначить, яких саме вітамінів не вистачає в організмі.
Ще одне джерело вітаміну С – ківі
Корисно з’їдати один ківі на день. Ківі забезпечить організм необхідною денною нормою вітаміну С. Крім того, фрукт зміцнює імунну систему, підвищує опір організму перед різноманітними інфекціями. А ще містить багато магнію.
Найкорисніші продукти узимку:
– хурма;
– гарбуз;
– морква;
– яєчний жовток;
– рибний жир;
– печінка;
– щавель;
– зелень.
Також корисно їсти яловичину, баранину, дріжджі, капусту, сою, горіхи, квасолю, молоко, картоплю, рис, свіжий горошок, цибуля, сир, яловичину, яблука, мигдаль, кисломолочні продукти. У цих продуктах великі запаси вітамінів та мікроелементів.
Не слід забувати й про здоров’я шкіри
Вітамін Е
На що впливає: допомагає чутливій шкірі пристосуватися до навколишнього середовища шляхом ущільнення жирової оболонки, відмінний антиоксидант. Як запідозрити недостатність цього вітаміну: шкіра стає в’ялою і сухою, особливо це актуально взимку.
Що краще їсти: насіння соняшнику, мигдаль, арахіс, оливкову олію, вівсянку, лососину, банани, горіхи. Щоб організм швидше засвоїв вітамін Е, намагайтеся вживати ці продукти разом із жирами (соняшникова й оливкова олії, тваринні жири).
Фолієва кислота (B9)
Впливає на засвоєння заліза в організмі, завдяки якому шкіра виглядає рум’яною, такою, що світиться, при цьому й відсутні мішки під очима.
Як запідозрити недостатність: блідість шкірних покривів, «мішки».
Що краще їсти: яблука, картопля «в мундирі».
Також потрібно потурбуватися про те, як обробляти овочі при приготуванні страв. Адже більшість овочів, серед них і морква, буряк, втрачають при варінні чимало своїх вітамінних якостей.
При запіканні чи варінні в шкірці овочі зберігають більше корисних речовин, ніж коли готуються і порізаному вигляді.
Пам’ятайте головне правило, яким варто керуватися, підтримуючи власний організм: варто поєднувати вітаміни свіжі й «аптечні».
Особливо уважно слід ставитися до зміцнення дитячого імунітету та без порад лікаря не давати дітям вітаміни.
Слід звертати увагу не лише на вітаміни, а й робити прогулянки на свіжому повітрі.