Полтавським безхатченкам ніде грітися взимку

Новини
25 січня 2012 о 16:171230 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавським безхатченкам ніде грітися взимку
Як безхатченкам пережити зиму? (фото donbass.ua)Синоптики прогнозують сильні морози, а людям, які живуть на вулиці, немає куди подітися. Про ситуацію в місті дізнавалися журналісти «Кола».


У 2008 році у Полтаві закрили останній прийомник-розподільник на вулиці Коваля.  Основна причина – брак фінансування з боку держави. Після чого офіційно соціально-незахищеними верствами населення почали займатися органи місцевого самоврядування.

Від них зачиняють підвали, їх не впускають на горища, міліція проганяє їх з вокзалів, а суспільство взагалі не визнає їхнього існування. Хто зігріє полтавських безхатченків узимку, дізнавалися журналісти газети «Коло».

За даними Полтавського Гідрометцентру в найближчі дні морози у місті сягнуть позначки -23 °C. А в управлінні МНС обіцяли, що при температурі нижче, ніж 20 градусів у Полтаві та Кременчуці будуть встановлені вже традиційні пункти обігріву.

Чи збираються рятувати людей від морозу, розповіли в управлінні надзвичайних ситуацій.

- Так, ми дійсно збираємося встановлювати такі пункти, – відповідає Віталій Шкаревський, начальник центру пропаганди МНС у Полтавській області.  – Але, як і минулого року, вони з’являться лише в тому випадку, якщо температура впаде до -25 і нижче.
Зазвичай ми чекаємо постанови облдержадміністрації, і лише потім встановлюємо подібні пункти. Мабуть, як і раніше, вони будуть знаходитися поблизу Київського вокзалу.

Доки в МНС чекають морозів, ми поцікавилися у головного лікаря станції швидкої допомоги скільки людей постраждало від різкого зниження температури у Полтаві:

- З 16 січня через сильні морози  до нас за допомогою звернулася лише одна людина, якій одразу була надана кваліфікована допомога. Взагалі, в цьому році таких випадків не багато. Одне переохолодження і жодного обмороження, – розповів у телефонній розмові Олександр Лавренко.

Фоторепортаж Юрія Петрушевського, "Коло"



З грудня 2011 року у Полтаві працює Центр адаптації для бездомних осіб та звільнених з місць позбавлення волі.

– Я приїхав сюди з Хоролу, – розповідає Микола Стеценко, підопічний Центру. – І по центрам допомоги перебиваюсь з 2000-го року. Скрізь потрібні гроші, або ж моя пенсія. У мене на даний момент її немає, бо відсутні документи. Тому нікому не потрібен. При Радянському Союзі був Передовиком праці, потім «уголовником», а тепер я бомж. Держава зовсім не піклується такими як ми. Міліція на нас «вішає» не розкриті справи, і далі ти помираєш у в'язниці. А якщо, все-таки, виходиш, то замерзаєш на вулиці. Проте, у цьому центрі я почуваю себе наче в раю. Як прокинуся зранку – не починаю розмірковувати де взяти їжу, або чи доживу я до вечора.

Директор центру Роман Дрозд розповів про людей, які звертаються до них за допомогою. Він зазначив, що з появою морозу у центрі їх побільшало:

– Після Старого Нового року у наш Центр доля привела ще 8 осіб, – повідомляє Роман.  – Проте нам не вдалося розмістити їх через брак місць, адже всі ліжка зайняті, заклад переповнений. Проте ці люди тричі на день приходять харчуватися у нашому центрі. Завтра плануємо завезти у заклад додаткові ліжка, які будуть приварені зверху старих, щоб зробити їх двоповерховими. Адже місця, як ви вже зрозуміли, нам не вистачає. До нас звертається дуже багато людей, і не тільки морози цьому причина, а й бажання змінити своє життя на краще. За місяць існування нашого закладу я знаю лише кілька випадків, коли людину влаштовувало життя бомжа і вона хотіла повернутися на вулицю. Більшість знедолених мають дуже високу мотивацію, вони сповнені надіями на краще, саме це дає поштовх безхатченкам на позитивні зміни у своєму житті.

Нагадаємо, що з 20 листопада працівники МНС, ГЖЕД, та УМВС проводили рейди з виявлення місць перебування безхатченків у підвальних та горіщних приміщеннях житлових будинків.