Чи допоможуть тепловізори полтавцям зберігати тепло вдома

Статті
8 лютого 2012 о 12:372402 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото зроблене тепловізором (фото: tinvest.ru)Зараз в Україні популярним стало обстеження житла спеціальним обладнанням на предмет втрати тепла.


Тепловізори показують, в яких місцях оселю потрібно утеплити оселю, запевняють надавачі таких послуг.

Журналісти «Кола» дізнавалися наскільки доцільним є використання тепловізійного обстеження. І чи дійсно воно зможе об’єктивно визначити місце втрати тепла, тим самим зекономивши кошти громадян. Виявилося, що існують різні думки з цього приводу.

Довідка «Кола»: Тепловізор – прилад для спостереження за розподілом температури досліджуваної поверхні. Розподіл температури відображається на дісплеї (або в пам’яті) тепловізора, як колірне поле, де певній температурі відповідає певний колір.

В інтернеті розміщенні оголошення про надання послуг щодо тепловізійного обстеження помешкання населення. Проте прейскурант цін ні на одному з них не вказаний. Журналісти «Кола» дізнавилися всі потробиці  телефоном.

- Так, ми дійсно надаємо такі послуги, – відповідає працівник компанії. – Перш за все мені необхідно знати, яка площа отеплюваного приміщення, скільки в квартирі вікон, кімнат тощо. Взагалі одразу ми рахуємо 7 грн 85 коп за один квадратний метр. А потім вже дораховуємо в суму діагностику радіаторів (10 грн штука), труб (5 грн за погонний метр) тощо. Далі ми передаємо замовнику фотографії з дослідженням та рекомендації для усунення проблем.

Полтава не зможе собі дозволити покупку спецобладнання

Нещодавно Київська міська державна адміністрація на чолі з мером закупила тепловізійне обладнання, яким будуть перевіряти витік тепла з теплоцентралей, а також погано утеплені ділянки житлових будинків. Чи зможе полтавське «Теплокомуненерго» закупити подібне обладнання для покращення роботи свого підприємства, дізнавалися у прес-службі ОКП "Полтаватеплоенерго".

- Навряд чи таке обладнання з’явиться у нас найближчим часом, – говорить Олександр Циганок. – Воно дуже дорого коштує. А ми і так розуміємо – там, де пошкоджена ізоляція, тепло частково втрачається. Розумієте, якщо ми витратимо гроші, які виділялися на ремонт, на цей тепловізор, то що ж тоді потім? Будемо ходити й дивитися, де в нас пропускають труби і нічого не зможемо з цим зробити. В умовах дефіцитного фінансування ми вбачаємо недоцільним придбання такого дорогого обладнання.

Науковці вважають, що покупка тепловізора – це марна трата коштів

В середньому, в інтернет-магазинах ціна на тепловізори коливається поблизу 40 тисяч гривень. А діагностика середньої 3-ох кімнатної квартири тепловізором коштує 1000 грн. Тобто, за діагностику одного будинку кошти, витрачені на придбання цього обладнання, можна повернути. Та чи доцільно його  купувати і чи є альтернатива тепловізійному обстеженню, ми поцікавилися у науковця.

- За допомогою тепловізора визначити точну цифру, скільки тепла витрачається – неможливо, – розповідає Анатолій Колієнко, профессор кафедри теплогазопостачання ПНТУ ім. Ю. Кондратюка. – Всім відомо, що будь-яке нагріте тіло випромінює інфрачервоне проміння. Уявіть ситуацію: стоїть будинок, на нього протягом дня світить сонце, і пряме попадання сонячних променів на вікно нагріває його відкоси. Приходять хлопці з тепловізором і кажуть, що ваше вікно пропускає тепло, і показують вам гарну картинку, на якій ви і самі ніби все бачите. Після чого активно починаєте міняти вікна, двері тощо. Так само, якщо половину дому пофарбувати у чорний колір, іншу в білий, то чорна нагріється швидше, і тепло буде віддавати довше. Тут теж зрозуміло, що покаже тепловізор. І таких прикладів, в яких помиляється тепловізійне обладнання, є дуже багато. Альтернатива йому звичайно є, називається вона – енергоаудит. Це коли приходять спеціалісти і досліджують стіну, перекриття в будівлі тощо. Після чого роблять висновки. Середня ціна енергоаудиту всього будинку коливається між 5-6 тисячами гривень.

Науковець додав, що сучасні норми коефіціенту теплозбереження кардинально відрізняються від тих, що були в СРСР. І більшість будинків в Україні були побудовані у Радянському Союзі, в якому ціна на газ була набагато меншою, ніж зараз, тому й зрозуміло, що тепло там не дуже економили. Проте, за сучасними нормами, на проведення повної теплової модернізації чотирьохпід’їзного будинку потрібно витратити 2,5 мільйони гривень. Згідно досліджень, ця сума окупить себе через 15-16 років. Тому Анатолій Колієнко впевнений, що використання тепловізійного обстеження є зовсім не доцільним, адже красива кольорова фотографія тепловізору не дає чітких і об’єктивних кількісних даних про об’єкт.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter