Як працюють ломбарди: плюси та підводні камені

Новини
Ольга Правденко28 лютого 2012 о 17:17301351 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як працюють ломбарди: плюси та підводні камені
Про переваги та недоліки швидких кредитів у ломбардах дізнавалися журналісти «Кола».


Багатьом людям доводиться стикатися із ситуацією, коли на якусь термінову покупку не вистачає певної суми грошей. Більшість позичає гроші у друзів або бере кредит у банку, але дехто йде в ломбард аби взяти позику під заставу прикрас чи інших цінних речей.

Як сотні років тому лихварі, нині – ломбарди, мають високі процентні ставки, тому клієнти не завжди викупляють заставлену річ (Фото з bereg.in)Як сотні років тому лихварі, нині – ломбарди, мають високі процентні ставки, тому клієнти не завжди викупляють заставлену річ (Фото з bereg.in)

Ломбарди належать до фінансових установ, вид діяльності –надання фінансових послуг – коштів у позику, на умовах кредиту (Згідно із Законом України від 12.07.2001 року «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»). Фінансовий кредит надається під заставу майна.

Ломбарди приваблюють людей тим, що гроші тут можна отримати за лічені хвилини, залишивши цінну річ чи прикраси, вироби із дорогоцінних металів під заставу. На відміну від банків, сюди  не потрібно збирати купу довідок та шукати поручителя, щоб отримати кредит. Вашу річ оцінюють, а якщо це золото, срібло, платина чи дорогоцінне каміння, то їх ще й зважують, після чого дають за них відповідні кошти.

Врахуйте, що вам у ломбарді не видадуть кредит, якщо ви не принесете свій паспорт та ідентифікаційний код. Копія у таких випадках не проходить. Із документів переписують ваші дані. Лише після цього укладається договір між клієнтом та фінансовою установою.



Більшість ломбардів Полтави дають гроші лише під заставу золота

Ломбарди бувають різні. В одиних приймають виключно вироби із золота, у тому числі не гребують і стоматологічним золотом (наприклад коронками). В інших працюють із різними ювелірними виробами, побутовою технікою. Є й автоломбарди.  Автоломбард – це кредитна організація, яка видає гроші під заставу авто. Автомобіль клієнта оцінюють, підписують із клієнтом договір та видають певну суму грошей. Доки клієнт сплачує відсотки, доти машина стоїть на автостоянці, яка охороняється.

Спеціаліст одного з відділень Полтави, яке належить до відомої всеукраїнської мережі ломбардів погодилася розповісти «Колу», як працюють полтавські ломбарди. Жінка також зазначила, що більшість цих закладів в обласному центрі беруть під заставу ювелірні вироби та дорогоцінні метали.

– Наш ломбард працює винятково із золотом. Золоті речі приймаємо будь-які: і в хорошому стані, і лом, і стоматологічне золото, і золоті злитки. Найчастіше доводиться працювати із ювелірними виробами. Беремо під заставу золоті речі від найнижчої 333 проби до найвищої – 958, – розповідає спеціаліст. – Спочатку виріб зважуємо, а потім вагу множимо на вартість граму того металу, який приніс клієнт. Приміром, за грам найпоширенішого виду золота 585 проби, якщо воно знаходиться в хорошому стані, даємо 256 гривень. Якщо золотий виріб пошкоджений (зламаний, подряпаний, розпався навпіл) – 245 гривень 56 копійок.

Термін застави у кожному ломбарді різниться. Зазвичай, він становить 6, 14, 21 день.

– У нас цей термін від 6 до 30 днів. З клієнтом ломбард укладає угоди на кредитування та страхування, – продовжує розповідати спеціаліст. – Наш ломбард обов’язково страхує здану під заставу річ на випадок пожежі, затоплення чи будь-якого іншого непередбаченого випадку.

Відсоток за день набігає до 20 гривень

Щодо відсотків, які повинен сплачувати клієнт за кредит, то в кожному ломабрді вони різняться. Переважно, вони залежать від отриманої суми і терміну, на який взята позичка. При цьому більшість таких закладів вказують відсотки за користування кредитом за день. Якщо перерахувати за місяць, то набігає чимала сума, вища, аніж у банках. За словами працівниці ломбарду, у них, він коливається від 0,54 % до 0,8 % за добу. Тобто, якщо ваше золото 585 проби оцінили у 235 гривень, то ваш відсоток буде 0,8%, у грошах – це 20 гривень на день.

– Якщо клієнт хоче зберегти виріб, який здав в ломбард, але в нього на викуп не має грошей, він може перезаставити його. Але при цьому він повинен сплатити відсотки, які набігли за той час, доки золото знаходиться в нас. Якщо річ не викупляється, то ломбард віддає його в державну скарбницю, яка сплачує йому за це гроші. Загалом, ювелірні вироби не обов’язково здавати в державну скарбницю, їх можна продавати іншим людям.  Та для цього потрібна спеціальна державна ліцензія. У нас її немає та наш ломбард не спеціалізується на продажі золота, наша діяльність – видавати кредити, – зазначила спеціаліст ломбардного відділення.

Для постійних клієнтів – система знижок

– У нас існує ще таке поняття, як контрольний термін зберігання. Тобто, якщо людина не приходить за своїм золотом у день сплати кредиту, ломбард не здає виріб до скарбниці протягом 5 днів. Таким чином ми даємо клієнту шанс отримати річ назад у власність, – каже працівниця ломбарду.

Для постійних клієнтів у цьому ломбарді розроблена спеціальна система лояльності. Так, за грам золота 585 проби, постійний позичальник отримає замість 256, 313 гривень.

Працівниця ломбарду зізналася, що працюють вони із фізичними, із юридичними особами, і навіть з іноземцями.

Їхніми клієнтами, за словами жінки, є люди абсолютно різного віку та різних категорій. Детальніше розповідати про позичальників вона відмовилася, посилаючись на те, що не має права розголошувати інформацію про клієнтів.

До речі, журналіст звернула увагу, що всі документи: ліцензія, свідоцтво, витяги із законів, які регулюють діяльність ломбардів, зразки договорів висять на видному місці, де клієнт може їх побачити.

Чимало ломбардів отримують спеціальну ліцензію на відкриття підприємств, які спеціалізуються на переробці та ремонті виробів із дорогоцінних металів і техніки. Люди люблять приходити сюди і за дешевими сережками, і за недорогими мобільними телефонами, які в магазинах коштують значно дорожче.

DVD-програвачі ломбарди приймати не хочуть, а за ноутбуки дають не більше півтори тисячі гривень

Журналіст вирішила перевірити на собі, як працюють ломбарди. Для цього зайшла до ломбарду та сказала, що мені терміново потрібні тисяча гривень. Щоб отримати їх я хочу здати свої золоті каблучки. Доки миловидна блондинка оцінювала мої персні, звернула увагу на вивіску біля віконечка, на якій було написано, що крім золота ломбард видає кредити під заставу побутової техніки: мобільних телефонів, телевізорів, ноутбуків, холодильників, пральних машин, пилососів, DVD-програвачів. Запитала у спеціаліста ломбардного віддлення чи можу я замість каблучок здати, приміром, телевізор, DVD-програвач чи ноутбук.

– DVD-програвачі нам уже давно ніхто не приносить під заставу. А якби ви й принесли його, то коштував він би гривнів 50, не більше. Телевізори приймаємо лише плазмові.  Ноутбук, навіть дорогий, який ви купили, наприклад, за 10 тисяч гривень, залежно від його стану, оцінимо щонайбільше в… півтори тисяч гривень. З дешевшими не варто й потикатися, бо отримаєте за них копійки, – зазначила спеціаліст ломбарду.

Такі  розцінки дівчина пояснила тим, що техніка, щойно «виходить» з магазину, вже втрачає половину в ціні. Серед усієї техніки найохочіше приймають мобільні телефони, але й ті лише з найновішими видами батарей.

Працівниця ломбарду мене запевнила, що в них усе чесно, їхня організація вже 5 років на ринку, головний офіс – в Києві. Зі мною укладуть договір, обумовлять терміни, а якщо я не зможу забрати свої каблучки у вказаний термін, можна подзвонити їй та попросити не притримати виріб і не продавати його. Але, звісно, відсоток за таке збільшиться.

До речі, якщо золото знаходиться в не дуже хорошому стані, то ціна за нього не зменшується. Мої ж персні оцінили на суму 1023 гривні. Якби я їх здала на 30 днів, то платила б у день 7 гривень 26 копійок. Тобто за місяць це вийшло б 217 гривень 90 копійок. Чим менший термін застави, тим менший відсоток.

Довідка «Кола» Згідно даних Всеукраїнської асоціації ломбардів в  Україні працює майже півтисячі ломбардів. Найбільше цих закладів зареєстровано у Дніпропетровській та Донецькій областях. У Західній Україні ломбардів майже немає. Експерти ринку пояснюють таку разючу різницю у ментальних відмінностях.  Жителі західних регіонів більше дорожать сімейними реліквіями. За даними сайту  www.prostobank.ua



Практика свідчить, що майже 10 відсотків речей зданих у ломбард, люди не викупляють.

Єдиного закону, який би регулював діяльність ломбардів – немає

Сьогодні в Україні не має єдиного  закону, який би регулював діяльність ломбардів. Відтак їхня робота прописана у багатьох законодавчих актах. Нині існує лише проект закону «Про ломбарди та ломбардну діяльність».

Тож діяльність ломбардів контролюють чимало орагнів. Серед них державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг),  державна податкова служба, міністерство внутрішніх справ, державний департамент пожежної безпеки МНС України та інші.

Про ломбарди, їхню діяльність та контингент цих фінансових установ розповіла на правах анонімності кандидат економічних наук із Полтави.



Позитив



Швидкі гроші без зайвих довідок залишивши цінну річ чи прикраси, вироби із дорогоцінних металів під заставу. Адже не всі люди швидко можуть оформити довідки, щоб банк видав кредит.

Негатив

Контингент. У ломбарди частіше усього несуть товар заради термінових грошей люди, яким не видають коштів інші установи, наприклад банки. Бо ці громадяни не мають довідки про доходи з місця роботи, без якої банківські установи не видають кредитів.

Часто серед клієнтів, що заставляють свої речі в ломбарди, – наркомани;

– ігромани;

– люди, що побували у місцях позбавлення волі;

Рідше – жителі з сільської місцевості, яким терміново потрібні гроші – тут і зараз.

Оцінка речей

У ломбардах по-своєму оцінюють речі, які принесли клієнти, не на користь клієнта.

Якщо це золото, то оцінка буде на порядок нижчою від оцінки у ювелірному салоні.

– Я принесла золоту прикрасу із якісного, ще радянських часів золота в ломбард, – розповіла, полтавка, економіст. – спробувала на власному прикладі переконатись, що і я к у ломбарді. – Дівчина оцінила мій товар, знайшла домішки в металі, і вже збиралась отримати від мене цю прикрасу за ціною, яку вона й визначила. Але я передумала, папірець, заповнений у ломбарді, я узяла, віднесла золото в ювелірний магазин. Там ніяких домішок не знайшли і за прикрасу запропонували на 200 гривень вищу суму. Звісно, я вибрала, де дорожче, тим паче знала ціну грама золота.

Розголошення особистої інформації

У закладі ви залишаєте особисту інформацію, здаючи річ. Якщо ви принесли коштовні речі, немає гарантії, що навіть після викупу своїх же цінностей, ваші дані «не здадуть» контингенту, що відвідує заклад.

Високі відстоки



Зазвичай ломбарди вказують відсотки за користування кредитом за день (за ту готівку, яку видали вам під заставу принесеної речі). Якщо перерахувати за місяць, то набігає чимала сума, вища, аніж у банках.

Важливо! Врахуйте, якщо ви купуєте річ, у неї необов’язково «чисте» минуле. Походження мобільного телефону чи прикраси, антикварного столового набору може бути і кримінальним. Адже навіть міліція не завжди має право перевіряти ломбарди, оскільки керівники установи нерідко знаходяться в інших містах, а в Полтаві ломбард – лише філіал мережі. Без керівника міліція не перевіряє ломбард.

«Ідіть у ломбард по гроші, тільки якщо крайня безвихідь»



Цього вчить кандидат економічних наук своїх студентів.

Інших полтавців також застерігає звертатись до лихварів (роль яких і виконують ломбарди в сучасному світі), лише коли іншого виходу немає.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter