В Полтаві кір є, а вакцина проти нього відсутня

Новини
12 березня 2012 о 17:011146 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото novyny.lviv.uУ Полтаві доросле населення не може уберегтися від кору – вакцини немає ні в поліклініках, ні в аптеках.


Щоб не захворіти на кір, дорослим і дітям варто робити щеплення, в один голос закликають медики по всій Україні. Тим паче, що й у Полтавській області вже зафіксували 11 випадків захворювання на кір, з них 4 - у Полтаві, завезені з Західної України. Однак, як виявилося, зробити щеплення дорослим полтавцям практично неможливо.

«Коло» провело власне розслідування. Під виглядом пацієнтки журналіст звернулася до однієї з полтавських поліклінік за місцем проживання з бажанням зробити собі профілактичне щеплення від кору. Дільничний терапевт вислухала та повідомила: чи варто робити щеплення, вона не знає, однак вакцин саме від кору у місті та по всій Україні немає вже давно.

Не знайшли вакцину й в аптеках Полтави.

- Ні, в нас вакцини проти кору немає і ніколи навіть не було, - повідомили у одній з аптечних мереж міста.

Ні фармацевти, ні лікарі не знають, коли буде вакцина.

- Вирішується питання про її  ввезення в Україну для того, щоб бажаючі змогли зробити щеплення за власний рахунок. Але коли це буде, я вам сказати не можу, - пояснює Наталія Горбенко, заступник головного лікаря Полтавської обласної СЕС. – Не може вплинути на ситуацію з вакцинами навіть МОЗ України, адже аптечні мережі самі вирішують, які ліки та у яких кількостях завозити.

Фармацевти ж у свою чергу кивають у бік покупців, що, мовляв, на таку вакцину проти кору в Україні відсутній попит, тому ввозити її немає потреби і навіть збитково.

Таких, кому не завадить вакцинуватися від кору, нарахували по Полтавській  області близько 15 тисяч осіб. Серед них діти до 18 років(купівлю вакцини забезпечує держава) та доросле населення до 30 років(щеплення має оплатити місцевий бюджет та самі громадяни). Вважається, що саме ці вікові групи найбільш вразливі до цієї хвороби та найчастіше зараз підлягають зараженню нею.

Дітей у віці 1 та 6 років у Полтаві планово прищеплюють комплексною вакциною КПК: проти кору, паротиту та краснухи. Вона зараз у місті є, щеплення робляться згідно графіку. Оплачується ця вакцинація за державні кошти. А ось дорослих, які не хворіли на кір та не були з якихось причин вакциновані, мають прищеплювати за рахунок місцевого бюджету та коштом самих громадян. Все охоче доросле населення місцевий кошторис охопити не може, тому людям нічого іншого не радять, як робити щеплення за свої гроші.

Також не зашкодить для профілактики зробити щеплення тим людям, кому їх робили у дитячому віці, однак з часу останнього минуло 10 років. За такий термін імунітет ослаблюється, відтак ризик захворіти зростає. У такому випадку чинять на розсуд особи. Медики на щепленні особливо не наполягатимуть.

Кір дає про себе знати кожні п’ять років. Цьогорічна епідемія має циклічний характер.Тож цілком логічно чиновники від медицини мали б її спрогнозувати та передбачити засоби боротьби з нею. Коментар з приводу цього у Міністерстві охорони здоров’я України отримати не вдалося. Там питання відсутності вакцин у регіонах порадили адресувати місцевим управлінням охорони здоров’я.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter