Тема тижня. Полтавці, купуючи продукти, можуть визначити у них заборонені харчові добавки

Здоров'я
13 березня 2012 о 16:121401 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Тема тижня. Полтавці, купуючи продукти, можуть визначити у них заборонені харчові добавки
Щоб не вжити харчі, які можуть зашкодити вашому здоров’ю, слід звертати увагу на їх харчові добавки.


Фото з сайту radiosvoboda.orgФото з сайту radiosvoboda.org

Що таке харчові добавки, які з них заборонені та чим вони шкідливі читайте в нашій публікації.

- Харчові добавки – це  речовини, які спеціально додаються до продовольчої сировини або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників, - розповіла Наталія Соколова, завідувач відділу гігієни харчування обласної СЕС Полтави. - Наприклад, для поліпшення смаку, запаху, кольору. Або надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду чи для подовження терміну зберігання харчових продуктів.

За класифікацією Європейського союзу кожна харчова добавка має  цифровий код з позначкою букви Е. Номер присвоюється  в залежності від функцій, яку виконує добавка. Наприклад, під цифровим кодом Е 100 – 200 позначаються барвники, Е 200 – 300 – консерванти, Е 300 – 400 – антиоксиданти.  Отже всі харчові добавки  розподіляються на  групи:

-          барвники

-          консерванти

-          регулятори кислотності

-          антиоксиданти

-          емульгатори

-          стабілізатори

-          загущувачі

-          наповнювачі

-          ароматизатори

-          підсолоджувачі

-          сорбенти

-          підсилювачі смаку та аромату та інші.

- Надмірна кількість таких харчових добавок може негативно вплинути на стан здоров’я людей з підвищеним ризиком захворюваності, - продовжує Наталія Миколаївна. – Мова йде про дітей, осіб похилого віку, вагітних та людей із хронічними захворюваннями. Проте бувають випадки, коли виробник на етикетці не вказує повну назву харчової добавки, а зазначають лише їх загальну назву (консерванти, барвники тощо). А це є порушенням законодавства. Тож звертайте увагу на застереження на упаковці щодо вживання харчового продукту певними категоріями населення.

У постанові Кабінету міністрів України 4 січня 1999 року N 12 знаходиться перелік харчових добавок, дозволених  для використання у харчових продуктах. З цієї постанови можемо зробити висновок, що ті індекси «Е»,  які пропущені (за нумерацією), є забороненими. Їх перелік (харчових добавок, які недозволені) можна знайти на цьому сайті consumerinfo.org.ua.

До теми - Зарядитись вітамінами: скільки коштують овочі та фрукти у Полтаві


Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter