Полтавський експерт: соковитий овоч містить більше нітратів

Новини
16 березня 2012 о 10:361525 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавський експерт: соковитий овоч містить більше нітратів
У Полтаві овочі на вміст нітратів перевіряють спеціальні служби.
Визначити чи є нітрати у продукті можна дуже швидко, але пересічна людина цього не зробить.

Найбільше нітратів у соковитих овочахНайбільше нітратів у соковитих овочах - Без нітратів овочі реально виростити, нітрати можна замінити,  - розповідає Віктор Самородов, доцент кафедри екології та ботаніки Полтавської державної аграрної академії. - Фахівець знає які є форми азоту аміачного. Адже важливо скільки азоту і який він. Але сьогодні є добрива, де взагалі нітратного азоту немає, а є аміачний азот. І все, ця проблема знімається. Але це, як кажуть, на совісті фахівця. А потім нітрати дуже просто визначаються. Є відповідні служби на ринку, які це миттєво можуть вияснити та сказати є там нітрати чи немає. Адже є спеціальний прилад для експрес методу визначення нітратів.

Споживачі помиляються, вважаючи, що нітрати це лише добрива. - Потім якщо це овочі, які дуже соковиті, то там і будуть нітрати, - продовжує фахівець. - Бо нітрати це не тільки добрива. Це в нас так населення налаштували, що от нітрати це тільки добрива. А нітрати – це і довжина світлового дня, і якість світла, і багато інших чинників. У теплиці без підсвічування рослину не виростиш же. І цей фактор треба ураховувати.  Якщо це рослинна, яка  має мало соку, то там і буде, заздалегідь, менше нітратів. А якщо це огірок, морква чи буряк, то там буде вже більше. Та якщо ви тушкуєте ці овочі чи варите їх, то наявність нітратів немає значення. А от якщо ви робите салат у свіжому вигляді, тут уже є проблема. Але законодавством  встановлено, якщо овочі продаються в супермаркеті чи на базарі, то продавець повинен мати відповідний паспорт, де мають бути вказані градієнти нітратів. Ми запитали у ДЗ «Полтавська міська СЕС» чи перевіряли овочі у Полтаві цією весною і чи виявляли в них нітрати. - У 2012 році перевірка ринків ще не проводилась, - повідомив Станіслав Руденко, головний державний санітарний лікар Полтави. – Адже санепідстанція, при перевірці ринків, проводить вибірковий контроль овочів на вміст нітратів та пестицидів. Також у СЕС повідомили, що всі рослинні продукти, які продаються на агропромислових ринках, контролює і ветеринарна служба. До теми - Зарядитись вітамінами: скільки коштують овочі та фрукти у Полтаві.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter