Що роблять у хімчистці з вашими речами: секрети та ціни

Новини
Надія Труш4 квітня 2012 о 15:155076 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Що роблять у хімчистці з вашими речами: секрети та ціни
Про те, як речам повертають новий вигляд, що лагодять полтавці найчастіше та про «підводні камені» таких послуг – читайте далі.


У хімчистках (а їх у Полтаві нараховується більше 10) не лише почистять та за потреби пофарбують замшеві та шкіряні речі, а й «звільнять» від бруду пледи, подушки, інші текстильні вироби. Крім того, можна скористатися й послугами пральні.

Фото з mirluxe.uzФото з mirluxe.uz

Речі з текстилю, замші чи хутра чистять не лише у машинах, а й засобами для миття

– Для цього використовують технологію чистки в перхлоретілені, – говоритьТамара Миколаївна, директор однієї з полтавських хімчисток. – Використовуємо спеціальну аквачистку, з використанням делікатних засобів очищення.

Забрати речі можна приблизно через 48-72 години. Замшу чистять за допомогою спеціальних засобів для миття. Використовують і спеціальні жирові засоби. Залежно від складнощів, замовлення виконують через 2 тижні.  Речі з хутра чистить спеціальна машини для сухої чистки речей із натурального хутра.

Килим не лише почистять, а й привезуть додому

Ковдри чистять за допомогою спеціальної установки, на водній основі. До речі, у деяких хімчистках є служби доставки. Тобто ваш килим не лише почистять, а й привезуть у будинок чи квартиру. Сума може бути включена у прас-послуги або ж за домовленістю (тобто сума доставки визначається залежно від того, куди вона здійснюватиметься). Є й такі хімчистки, де вам доведеться самостійно забирати килим, недоплачуючи за доставку.

Подушки у хімчистці не лише почистять, а й ароматизують

Подушки у хімчистках також «перетворюються на нові». Чистять їх, замінюючи напірник. Пір’я обезпилюють, дезінфікують (адже з часом у ньому можуть завестися жучки). Крім того, пір’я дезодорують.

– Замовлення, як правило, виконується через 12-72 години, – говорить працівниця однієї з міських хімчисток.

Сорочки чистять вручну

Сорочки, особливо білі, спершу вручну чистять (комірці й манжети), а потім сушать та обробляють на спеціальному гладильно-паровому столі.

Плашка

Дитячі м’які іграшки теж можна здати у хімчистку. Їх очищують за допомогою гіпоалергенних засобів на водній основі.

Ціни у Полтаві:

Дитячі іграшки – від 30 гривень за іграшку;

Брюки, джинси – від 40 грн.;

Блузки, сорочки – від 30 грн.;

Галстук – від 15 грн.;

Куртки – від 45 грн., залежно від складності;

Ковдра – від 65 грн.;

Пальто, пончо – від 60 грн.;

Вечірня сукня – від 70 грн.;

Весільна сукня – від 180 грн.;

Сумки – від 50 грн.;

Дитяча коляска – від 100 грн.;

Автомобільні чохли – від 50 грн.;

Чохли диванні – 100-130 грн.;

Видалення плям (до 5 см) – від 15 грн.

Чистка дубленки з поверненням кольору – від 255 грн.;

Чистка виробу із хутра – від 120 грн.;

Килими – від 30 грн. за квадратний метр

Сезонність

– Найбільше до нас приносять речі зі зміною сезону, – говорить Тамара Миколаївна – Наприклад, зараз дуже великий «наплив» пальт, весняного верхнього одягу.

До речі, у місті є й такі хімчистки, де одяг не чистять, а просто збирають для подальшої транспортації у велику спеціалізовану хімчистку. Це так звані приймальні пункти. У них лише приймають одяг, який треба чистити.

Улюблені речі здавайте в хімчистку з обережністю

У Полтаві можна знайти і таких, хто скаржиться на «занадто якісні послуги» хімчисток. Розповіді про це можна знайти на популярних полтавських інтернет-форумах, де спілкуються обурені споживачі.

– Віднесла свої й чоловікові речі в одну з хімчисток міста, – анонімно скаржиться полтавка. – Зимовий одяг, куртки й дублянки, дуже дорогі, від відомих світових брендів. Лагодити такий одяг оптом дорого, тому вирішила здаватиму у хистку по одній речі. Почистили куртку одну дуже добре, але разом із тим «отчистилася» й етикетка, яка указувала на світову фірму-виробника. Помітила це лише вдома, скаржитися не ходила.

Коментар інспекції з питань захисту споживачів

Нечасто, та все ж бувають і такі випадки, коли річ у хімчистці можуть зіпсувати. Це підтвердила Ганна Борботько, головний спеціаліст інспекції з питань захисту справ споживачів у Полтавській області.

– При прийомці речі в чистку, за законом, повинна заповнюватись квитанція, де вказується оціночна вартість товару, – стверджує Ганна. – Якщо ціни не вказували, то і довести, скільки саме коштувала річ, а потім повернути гроші за її псування, не вийде. Доведеться звертатись до суду і вирішувати цей конфлікт у судовому порядку.

Інспекція втручалась у такі випадки. Бувало, що хімчистки компенсували кошти споживачу. А траплялось, що інспекція лише штрафувала заклад. Далі споживач звертався в суд, щоб відстояти власні інтереси.

Довідка «Кола»

Аквачистка – популярний та найпоширеніший спосіб чистки у хімчистках. Це удосконалений варіант звичайного прання. Воду при аквачистці застосовують у композиції з активними речовинами, спеціально розробленими для різних груп матеріалів, текстилю, шкіри та хутра.

У технологію обробки та чистки постільних речей входить і опромінення спеціальними бактерицидними лампами, які разом із механічною та хімічною чисткою дозволяють позбавитися від мікроскопічних кліщів і продуктів їх життєдіяльності, бо вони можуть викликати алергічну реакцію.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter