Домашні тварини: коли і від чого потрібно щеплювати

Статті
Ольга Правденко23 квітня 2012 о 16:248438 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Домашні тварини: коли і від чого потрібно щеплювати
Коли та від чого треба проводити вакцинацію, читайте далі.


Щороку ветлікарі їздять по районах міста з гучномовцем та закликають полтавців зробити щеплення котам і собакам (Фото Ніни Король)Щороку ветлікарі їздять по районах міста з гучномовцем та закликають полтавців зробити щеплення котам і собакам (Фото Ніни Король)

Весна – час масових лікувально-профілактичних щеплень тварин, як свійських, так і домашніх. Адже інфекційні захворювання легше попередити, ніж лікувати.

Навесні масову вакцинацію проводять через те, що з потеплінням прокидаються небезпечні мікроби. Тож у цю пору року тварини ризикують підхопити їх найбільше.

До теми: Як побороти любовні «безумства» котів та кішок



Щовесни прищеплюють котів та собак від сказу

Більшість вірусів, небезпечних для котів та собак, легко занести в дім на одязі та взутті. Приміром, ви погладили хвору тварину на вулиці й занесли вірус додому, який легко передався вашому чотирилапому.

– Профілактична вакцинація необхідна для того, щоб створити у тварини специфічний імунітет проти вірусних, бактеріальних та грибкових інфекцій, – каже Юрій, ветлікар центральної державної ветлікарні в Полтаві. – В обласному центрі державні ветлікарні, а їх у нас по одній у кожному районі, щороку роблять щеплення від сказу котам та собакам. Ми їздимо вулицями міста з гучномовцем, аби люди почули й принесли своїх чотирилапих на вакцинацію. Також попередньо розклеюємо оголошення по районах міста.

Цьогоріч вакцинацію розпочали з 18 квітня. Триватиме вона до кінця травня.

Заплатити за таке щеплення треба буде 11 гривень 36 копійок. Вони не примусові, а добровільні. На вакциновану тварину заводять реєстраційну картку, яку віддають господарю. Наступного року роблять ревакцинацію (повторне щеплення).

Коли і де полтавці зможуть зробити щеплення від сказу котам та собакам: графік

Собак та котів-безхатьків ветлікарі не щеплюють. Гризунам щеплень від сказу також не роблять, законодавчих вимог щодо них, за словами лікаря, немає.

До речі, сказ передається лише через укус хворою твариною. Він небезпечний для людей. Тому тварину, яка напала на людину чи іншого кота або собаку, ізолюють до лікарні на 2 тижні на карантин. За її поведінкою спостерігають: якщо вона загинула, останки направляють на дослідження. Укушену людину також лікують.



Кота чи собаку, в яких немає щеплення від сказу, заборонено перевозити містом, країною та вивозити за межі держави. За бажанням господарів лікарі можуть зробити щеплення тваринам і від інших хвороб. У приватних клініках після стерилізації тварин роблять комплекс щеплень від усіх інфекційних захворювань. Ціна – близько 100 гривень.

Правила вакцинації



– Вакцина вводиться тільки здоровій тварині.

– За 10 днів до вакцинації бажано вивести у тварини гельмінтів (глистів). Вони виділяють токсини, що послаблюють імунну систему й роблять вакцинацію неефективною.

– Вакцинацію (особливо першу) повинен проводити тільки професійний лікар-ветеринар. У деяких тварин через вакцину може виникнути алергія або інші ускладнення.

Найпоширеніші інфекції серед котів



Найчастіше коти хворіють на такі інфекційні захворювання, як кальцевіроз та панлейкемія, яку дуже часто називають котячою чумою, – розповідає Юрій. – Вилікувати хвору тварину важко, тому найкраще робити щеплення. Людина від тварини не заражається.



Котам треба робити щеплення від усіх інфекційних хвороб з 3 місяців, собакам – з 2. Ревакцинація проводиться один раз на рік. (Фото з kakprosto.ru)Котам треба робити щеплення від усіх інфекційних хвороб з 3 місяців, собакам – з 2. Ревакцинація проводиться один раз на рік. (Фото з kakprosto.ru)

Кальцевіроз
у кішок – це інфекційна заразна хвороба. У тварини з’являються висипи та виразки в роті, підвищується температура. Збудник захворювання – РНК-вірус. Найбільш вразливі до вірусу коти у віці від 2 місяців до року. Найчастіше на кальцевіроз  хворіють у холодну пору року і в періоди дощів. Передається вірус від хворої тварини до здорової через предмети догляду, слину, сечу і фекалії. Найкращий захист від захворювання – профілактичне щеплення.

Панлейкемія (інфекційний ентерит) – вірусне захворювання. Гинуть частіше коти у віці молодше 6 місяців. У них підвищується температура, з’являється сонливість, зникає апетит, з’являється блювання, пронос, іноді з кров’ю. Попереджають виникнення інфекції за допомогою вакцинації. Перше щеплення проводиться у віці 8 – 10 тижнів підшкірно в ділянку спини між лопатками. Наступні щеплення роблять з інтервалом в 2 тижні і більше.

Зазвичай роблять 2 – 3 щеплення. До 12 – 16 тижня життя кошеня повинне бути щеплене.



Найпоширеніші інфекції серед собак



– Собак можуть вражати такі хвороби, як інфекційний гепатит, чума м’ясоїдних, – зазначив ветеринар.

Інфекційний гепатит – серйозне інфекційне захворювання. Цією хворобою тварини найчастіше хворіють у віці до одного року. В інфікованої собаки вірус міститься в слині, сечі, калові, виділеннях слизової ока, тому заразитися може будь-який собака, який обнюхує все на вулиці. Вірус гепатиту вражає печінку, викликає болі в ділянці живота, судоми і температуру.  Цієї хвороби можна уникнути, зробивши щеплення цуценяті у 2-місячному віці.

Чума м’ясоїдних – гостра вірусна хвороба, що характеризується гарячкою, запаленням слизових оболонок органів дихання, травлення й сечовиділення, а також ураженням центральної нервової системи, очей та шкіри. У собак інкубаційний період триває від кількох днів до 3 тижнів і довше. Хворі тварини бояться світла, у них червоніють очі, склеюються повіки. Хронічний перебіг проявляється ураженням нервової системи. Після того як собаки перехворіли на чуму м’ясоїдних, у них формується стійкий і тривалий імунітет. Для профілактики роблять планову вакцинацію.



До уваги

Котам треба робити щеплення з 3 місяців, собакам – з 2. Ревакцинація проводиться один раз на рік.

Чи варто робити щеплення декоративним кроликам



Серед багатьох ветеринарів існує думка, що, якщо декоративний кролик живе вдома і не виходить на прогулянку, значить, щеплення робити необов’язково.  Кролику щеплення потрібно робити обов’язково, бо ви можете інфекцію принести й на одязі. Перше щеплення кролику повинен зробити кролівник у 45 днів, якщо вага його становить не менше 450 грам. Наступне щеплення робиться через 3 місяці. Потім слід робити вакцинацію кожні 6-8 місяців. Краще за все робити щеплення у ветеринара. При покупці кролика завжди запитуйте довідку про щеплення

До теми: У Полтаві реанімували знайдену під час комунального відлову собаку

У Полтаві для бездомних тварин репери зібрали 3000 гривень

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter