Україна переходить на цифрове телебачення: що робити глядачам

Новини
23 квітня 2012 о 14:2011360 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Україна переходить на цифрове телебачення: що робити глядачам
Україна, згідно з міжнародними угодами, взяла на себе зобов’язання до 2015 року повністю перейти з аналогового наземного на цифрове мовлення.


У США перехід на "цифру" позбавив телепереглядів більше мільйона глядачів (Фото Юлії Деркач)У США перехід на "цифру" позбавив телепереглядів більше мільйона глядачів (Фото Юлії Деркач)

Зараз у країні вже працює мережа цифрового ефірного телебачення. Через звичайну антену користувачі можуть дивитися безкоштовно понад 20, а незабаром 32, українські телеканали у цифровій якості зображення та звуку.

А ось для приймання такого сигналу необхідно між антеною та телевізором підключити спеціальний пристрій – телетюнер стандарту DVB-T2 (ці пристрої ще називають сет-топ-боксами, приймачами, приставками, ресиверами, декодерами, конверторами). Придбати сет-топ-бокс українці, які зараз дивляться ефірні канали за допомогою звичайної антени, мають власним коштом. Пристрій є доволі дорогим – ціна близько 600 гривень.



Кому тюнери дадуть безкоштовно:

Про тих громадян, хто телетюнери не може купити самотужки, подбала держава. 21 березня 2012 року Кабмін прийняв постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення». Цим рішенням уряд визначив категорії громадян, які безкоштовно можуть отримати зазначені пристрої:

● усі інваліди першої та другої групи (у тому числі інваліди війни цих груп);

● інваліди війни третьої групи;

● особи, які виховують дитину-інваліда (за умови, що дитина проживає разом із ними і не перебуває на повному державному утриманні);

● особи з малозабезпечених сімей, які отримують державну допомогу, згідно з Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

● особи, на яких поширюється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011-2012 років.

Для безкоштовного отримання телетюнера особи, які належать до вказаних категорій, до 1 липня 2012 року мають особисто чи через уповноваженого представника або поштою звернутися з відповідно заповненою заявою (для її оформлення при собі мати паспорт та ідентифікаційний код) до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Додатково до заяви додаються такі документи:

– громадянами, зазначеними у пункті 1: копія довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності;

– громадянами, зазначеними у пункті 2: копія посвідчення інваліда війни;

– громадянами, зазначеними у пункті 3: копія медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років і копія свідоцтва про народження дитини.

Зразки заяв та інформація стосовно отримання, підключення та користування телетюнером оприлюднюється на стендах у місцевих органах соціального захисту, на офіційних веб-сайтах Держкомтелерадіо, Міністерства соціальної політики, місцевих органів влади.

Доставка телетюнерів громадянам здійснюватиметься поштою по мірі надходження заяв громадян до органів соціального захисту та формування списків місцевими державними адміністраціями. Тобто, хто раніше подасть заяву, той раніше отримає телетюнер. Безкоштовно видаватимуть телетюнери за правилом: один пристрій – на одне житлове приміщення.

У держбюджеті 2012 року на забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення виділили 350 мільйонів 120 тисяч гривень. Очікується, що перша партія телетюнерів надійде користувачам вже у червні цього року. Конкурс на постачання телетюнерів українцям виграло Товариство з обмеженою відповідальністю «Стронг Юкрейн».

У Держкомтелерадіо працює телефон «гарячої» лінії (044) 239-61-09, за яким можна дізнатися про можливості безкоштовного одержання телетюнерів.



Ноу-хау по-полтавськи: отримати телетюнери пільговикам допомагатимуть безробітні

На Полтавщині близько 80 тисяч осіб можуть розраховувати на безкоштовне отримання телетюнерів. Однак ця цифра – неточна, кількість претендентів ще уточнюватиметься.

– Одна і та ж людина може бути одночасно інвалідом і отримувачем субсидії. Можливо, хтось відмовиться від отримання телетюнерів, у когось телевізора немає, – пояснює Світлана Матуйзо, заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації.

Прийом заяв місцевими управліннями праці та соціального захисту населення від громадян уже ведеться повним ходом. Однак там не вистачає працівників для охоплення інформуванням населення з приводу процедури збору необхідних документів. Тому близько 350 безробітних у Полтаві та  області працюватимуть на громадських роботах, допомагаючи соцпрацівникам. Спеціальні навчені люди з центру зайнятості телефоном чи за місцем проживання розповідатимуть громадянам процедуру, як правильно заповнити заявку та підготувати пакет потрібних документів, зробити ксерокопії окремих паперів.

– Це особливо стосуватиметься людей похилого віку, інвалідів. Тобто тих людей, яким важко дістатися до управління праці. Також здійснюватиметься прийом заяв від громадян виїзними мобільними соціальними офісами у областях, – розповіла Світлана Матуйзо.

Альтернатива «цифрі»

Нині в Україні продаються телевізори вже з DVB-T2 ресиверами. Але моделей поки замало і вони досить дорогі. Тобто якщо в найближчому майбутньому ви плануєте придбати новий телевізор і є достатньо на це коштів, краще купляти одразу з DVB-T2.

Щоб телеглядачам не шукати окремо гроші на придбання телетюнерів та ламати голову над їх встановленням, для них є інший варіант: стати абонентом операторів кабельного телебачення або купити супутникову «тарілку».

Це стосується і людей, телевізори яких зараз підключені до супутникових або кабельних мереж. Наприклад, у абонентів кабельного телебачення поки що існує вибір між переглядом аналогового чи цифрового TV.

Хоча не виключено, що у законодавців невдовзі дійдуть руки й до провайдерів цих послуг.

– У діяльності операторів кабельного телебачення (провайдерів програмної послуги) можливі зміни, зокрема пов’язані з пакетом вітчизняних каналів, обов’язкових для ретрансляції. Зараз деякі організації провайдерів активно обговорюють шляхи вирішення проблем переходу на цифрове мовлення. Їхні напрацьовані ініціативи враховуватимуться при прийнятті відповідних змін до чинного законодавства у цій галузі, – пояснила Лілія Миронович, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Полтавській області.

До теми: У Полтаві дітям заборонять дивитися канали для дорослих

За пиратство будут отключать от интернета

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter