У Полтаві покажуть техніку часів Великої Вітчизняної війни, яка боронила місто

Новини
Ніна Король26 квітня 2012 о 18:082142 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві покажуть техніку часів Великої Вітчизняної війни, яка боронила місто
Зенітку обслуговували до 10 осіб У місті до Дня Перемоги готують військову техніку, яку охочі зможуть побачити, дізнатись про неї та навіть сфотографуватись.

6 установок, серед них і зенітна, будуть експонуватись біля військово-історичного музею, що в Авіамістечку. Майже уся була на озброєнні Радянської армії, але вже після Великої  Вітчизняної війни. а от зенітна установка, що іменувалась у народі зеніткою, якраз випущена у 30-их роках минулого століття. Такі служили для оборони Полтави та інших міст, але задіяні були лише на обороні стратегічно важливих об’єктів, як наприклад авіабази, а не самих міст та їхніх мешканців.  Зенітні установки калібру 40 міліметрів Bofors L60  у Велику Вітчизняну і Другу Світову використовували як радянські війська та союзники, так і нацисти Німеччини. Випускали зенітки шведи. – Саме зенітки боронили авіабазу в 1944 році в Полтаві, обстрілюючи ворожу авіацію, розповів полковник Андрій Пушкарєв, начальник військвого музею. – Якраз із таких і намагались уразити німецьку армаду уночі 22 червня 1944-го зенітники та зенітниці під час америкнасько-радянської операції «Френтік». Про загибель зенітниць читайте на сайті пізніше. Офіційно відкрити оновлену експозицію планують саме в День Перемоги, о 12 годині. На урочистому відкритті будуть очільник міста Олександр Мамай та області Олександр Удовиченко. Окрім військової техніки, полтавські авіатори покажуть і оновлені експозиції та зали, які зараз активно готують до свята Перемоги. До теми: Як і чим дивують військові.