Чим обернеться новий КПК

Статті
Валентина Зайченко14 травня 2012 о 17:111507 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чим обернеться новий КПК
Сьогодні, 14-го травня Віктор Янукович підписав новий Кримінально-процесуальний кодекс. Єгор Соболєв з бюро журналістських розслідувань «Свідомо» провів розслідування для «Кола», чим же обернеться новий КПК.


Якби Віктор Янукович провів новий Кримінально-процесуальний кодекс одразу після здобуття влади, столичний убозівець Дмитро Гнап зараз був би з красунею дружиною Ганною. Натомість він – в’язень та чекає на етапування у Чернівецькому СІЗО.

Дмитро був нетиповим УБОЗівцем. Син радянського міліціонера. Спочатку працював дільничним. Потрапивши до органу, який покликаний боротися з мафією, але почасту хіба що її кришує, за 3 роки роботи (і це в Києві) Дмитро не купив собі ані квартири, ані машини. Лише мотоцикл. Зате вийшов на ланцюг нелегального ввозу в Україну дорогих авто.

Це і вирішило долю нормального (чи ненормального?)  УБОЗівця. Його прямо у Києві взяла чернівецька прокуратура. Вивезла до СІЗО в Чернівцях. Там у Дмитра вибили зізнання у крадіжці… машини: «Дивися, тебе ніхто не захищає. Подумай про дружину. Ми ж її теж можемо вивезти». Дмитро підписав свідчення, що викрав у Чернівцях BMW. (Дивний спосіб збагачуватися як для столичного УБОЗівця, вам не здається?). Далі він більше року намагався пояснити це суду. Але суд не чув його показів про тортури, одночасно продовжуючи термін тримання міліціонера у Чернівецькому СІЗО. Офіційний дилер BMW дав довідку, що машина, яку Дмитро начебто вкрав, взагалі не випускалася з таким номером. Де «вкрадена» машина ані слідство, ані суд так і не встановили. «Потерпілий власник» машини, який начебто є громадянином Румунії, впродовж суду фігурував під двома різними прізвищами, і з’явився на засіданні лише раз, до того ж без документів. Але суддю це не спинило. Під Великдень Дмитро Гнап отримав 5 з половиною років в’язниці.

Команда Віктора Януковича стверджує, що вона це зупинить.

Як приймали, так і працюватиме?



Поки депутати приймали КПК, за ними велося негласне стеження. Його робили троє журналістів, у тому числі славетні розслідувальники «Української правди» Мустафа Найєм та Сергій Лещенко. Ідея була у тому, щоб зафільмувати та сфотографувати «піаністів» – депутатів, які голосують чужими картками. Операція зафіксувала, що у вирішальний момент у Раді було в рази менше депутатів, ніж «віддано» голосів за КПК.

Фото з unn.com.ua



Як тепер не мають ув’язнювати



За новим Кримінально-процесуальним кодексом з Дмитра немає сенсу вибивати зізнання. Тепер суддя має брати до уваги лише ті показання, які були сказані безпосередньо в суді. До того ж саме сказані – «усно», як написано у кодексі.

Це революційна норма. Вибивання зізнання – основна причина катувань під час «слідства». Більше того, в багатьох випадках упродовж такого «слідства» слідчі «малюють» і «покази» «свідків». Потім просто зачитують їх у суді. Так були сформовані обвинувачення проти «ніжинських робінгудів». Свідчення проти цих хлопців, які викрили кришування міліцією наркоторговлі в їхньому містечку на Чернігівщині, були написані слідчим зі слів самих наркоторговців. І у письмовому вигляді передані до суду. Усі прохання «робінгудів» та їхніх адвокатів викликати та опитати цих «свідків» суддя Андрій Стебліна вже другий рік відхиляє. Один наркоторговець таки опинився у суді, але всі запитання адвокатів проігнорував. 2 години перед Фемідою він промовчав. Тепер таке має припинитися.

Інша небачена новація – арешт у більшості випадків має замінюватися заставою або домашнім арештом. Пересічну людину, яка раніше не була судима, тепер повинні арештовувати хіба за підозрою у тяжкому або особливо тяжкому злочині. Причому навіть у такому випадку ув’язнений може в очікуванні суду провести за ґратами максимум рік. Після того як суд почався – максимум півроку. Якщо за цей час йому не винесли вироку – людину мають відпускати. Хрещений батько кодексу Андрій Портнов – головний президентський спец по правосуддю, прогнозує, що українські СІЗО випустять третину арештованих. Ця новина має порадувати дрібного підприємця Сергія Костакова, який у слідчому ізоляторі провів роки. І коли його знову посадили туди за участь у Податковому майдані, Сергій після звільнення вирішив не випробувати далі українську Феміду і втік за кордон. Притому, що в Україні тепер навіть домашній арешт може тривати максимум півроку.

І ще одна сенсація для нашого правосуддя: покладений край відправленню справи на додаткове розслідування. Тепер суддя не має права ухвалювати такого рішення. Він повинен або призначити покарання, або виправдати людину. «Новий Кодекс суттєво посилює захист прав громадянина. Відтепер ми вводимо в законодавче поле України рівні права для сторін обвинувачення та захисту», – схвалив затвердження парламентом поданого ним кодексу Президент.

Хоча насправді це запитання – чим обернеться правова революція? Батьки Ігоря Індила, студента, кадри смерті якого в київському відділку міліції вразили всю країну, насправді були вдячні судді Маргариті Васильєвій, коли вона відправила цю справу на дорозслідування. Міліція та прокуратура переконували її, що студент упав чи то з лавки, чи то з висоти власного зросту. Та й забився. Васильєва не могла сама дізнатися, що із загиблим зробили міліціонери, тому й вимагала додатково розслідувати історію. Тепер це буде неможливо.

Більшість положень цього Кримінально-процесуального кодексу були написані ще за Віктора Ющенка. Але, як і безліч інших украй потрібних рішень, у помаранчеві часи КПК просто вкривався пилом у створеній Президентом комісії з утвердження верховенства права. Нинішній голова держави цей пил струсив, подав документ у Раду. Там підконтрольна Віктору Януковичу більшість за 3 місяці проголосувала 600 статей кодексу.

Але так уже було! Свого часу ця сама комісія з верховенства права підготувала для Ющенка не менш прогресивний закон про суддів. У Ющенка він так само припадав пилом. Янукович так самого збив із нього пилюку і минулого літа провів через парламент. Чи утворилося від цього правосуддя – запитання сьогодні риторичне.

Бо закони треба не лише писати, але й виконувати.

Як закони попирають



За цим новим законом про суддів, їх тепер начебто набирають через відкритий конкурс. Та ще й розподіляють по судах залежно від набраних балів. Перший конкурс провели минулого літа. «Свідомо» тоді писало про підозрілу передачу вирішального етапу Одеській юридичної академії Сергія Ківалова. У результаті високі бали отримали десятки «мажорів» – юнаків та дівчат, дітей високопосадових суддів. Цього року історія отримала символічне продовження.

Чотирьох таких переможців, які навіть присягу ще не склали, несподівано перевели із провінційних судів, куди їх розподілили після конкурсу, до столиці. Хоча тут мають працювати найкращі з найкращих. На протести однієї дівчини-експерта в судівництві ніхто не звернув увагу.

Після прочитання нового КПК Валентин Степ’юк, практикуючий у кримінальних справах адвокат, узагалі забив на сполох. Його неприємно вразив розділ про те, як тепер можуть проводитися негласні слідчі дії. Таємні зйомки, прослуховування, контроль електронної пошти, проникнення у житло. Адвокат звернув увагу, що зараз такі операції отримують статус державної таємниці. І проводять їх лише спеціалізовані підрозділи. Новий кодекс надає можливості робити все це всім слідчим. «У слідчого та прокурора з’явиться велика кількість інструментів, якими вони раніше не володіли… Ласкаво просимо до поліцейської держави», – написав адвокат.

Президент тим часом уже передав до парламенту новий закон – про адвокатуру. Згідно з першими відгуками, там теж виписано чимало прогресивних ідей. Правда, навряд чи це надихне Степ’юка, якого за цієї влади у дворі суду в буквальному сенсі побила та «пов’язала» міліція. До того ж, за діючим законом, міліція навіть справи проти адвоката не має права порушувати.






До теми: Закони та нововведення, які вступлять в дію весною



Законодавчі зміни-2012: які нові закони почали діяти з початку року

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter