Як у Полтаві захищали українську мову: фоторепортаж

Фото
Надія Труш5 червня 2012 о 13:271910 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як у Полтаві захищали українську мову: фоторепортаж
Фото. Сьогодні у Полтаві під стінами обласної державної адміністрації мітингували, аби захистити українську мову.


З такими плакатами мітингуючі полтавці зібралися під стінами облдержадміністраціїЗ такими плакатами мітингуючі полтавці зібралися під стінами облдержадміністрації

Це був мітинг на знак протесту щодо прийняття  законопроекту про засади державної мовної політики.

Нагадаємо, сьогодні, 5 червня, такий мітинг проходить під Верховною Радою у Києві та інших українських містах. Учасники протестують проти ухвалення мовного законопроекту, який передбачає надання російській мові статусу офіційної, регіональної. У різних містах України подібні акції проходили в різний час.

Долучилися до акції протесту й полтавці. Щоправда, вийшло непорозуміння: акція мала відбутися о 11 годині. Але, як виявилося, пройшла вона на годину раніше, о 10. Полтавці (здебільшого до будівлі облдержадміністрації прийшли пенсіонери та молодь) обурювалися, мовляв, акція мала бути на 11, чому ж її не буде? Самі ж організатори – представники полтавського осередку ВО «Свобода» та «Конгрес українських націоналістів» - розводять руками: «хтось дезінформував про час проведення акції». А от хто саме – не пояснюють, мовляв, й самі не знають.

- Я прочитала на одному з офіційних сайтів організаторів мітингу, що акція має розпочатися об 11 годині, - нарікає Ірина, полтавка, яка прийшла захистити під стінами облдержадміністрації українську мову. – Тут же дізнаюся, що акція уже пройшла. Дуже дивно і незрозуміло.

Організатори ситуацію  пояснюють так:

- Ми не знаємо, звідки з'явилася інформація про те, що мітинг буде на 11 годину, він пройшов об 10, - сказав Дмитро, один із організаторів акції протесту. – Варто відмітити, що людей прийшло на мітинг мало, але можна зрозуміти: зараз робочий день, у всіх справи, робота. Продовжувати акцію зараз ми не будемо. Але плануємо провести її повтовно, сьогодні. Але де саме і о котрій, буде відомо пізніше.



Учасники акції зібрали картонний якщик спортивного взуття, на знак протесту.

- Ми надішлемо ці кеди, які зараз запаковані у ящику, до Верховної Ради – сказав Дмитро – Їх більше 30 пар. Взуття збирали всі небайдужі полтавці.

У мітингуючих полтавців ледь не відібрали плакати

Молодь, яка прийшла з намальованими власноруч плакатами, вирішила розмістити їх на стінах будівлі обласної адміністрації. Однак цьому завадили міліціонери. Мовляв, заборонено розміщувати на стінах будівлі плакати та інші оголошення. Учасники акції спершу сперечалися, але потім все ж відійшли від будівлі.  Стурбована за українську мову молодь знайшла вихід з ситуації: фотографувалася з плакатами на пам'ять та вигукувала лозунг «Не убивайте українську мову!». Пенсіонери теж активно долучилися до вигуків та обурювалися діями української влади. Перехожі з цікавістю спостерігали. Але не поспішали підходити, йшли у справах.

Нагадаємо, опозиція у Полтаві вважає, що мовним питанням влада провокує черговий громадянський конфлікт.

Також читайте:

Майже половина полтавців жалкує про розпад СРСР

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter