Як у Полтаві проходитиме Свято галушки: подробиці

Дозвілля
Надія Труш8 червня 2012 о 15:021762 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як у Полтаві проходитиме Свято галушки: подробиці
16 червня у Полтаві проходитиме Свято галушки.


фото Юлії Коржфото Юлії Корж

Цьогоріч місце проведення свята буде обмеженим, через ремонтні роботи на Івановій горі, поблизу однойменного ресторану, де зазвичай проводили свято.



Спершу були чутки, що свято збираються переносити на інше місце, однак у прес-службі міської ради повідомили, що традиційне полтавське свято проходитиме, як і планувалося, на Соборному майдані.

Як святкували у Полтаві Свято галушки в минулому році - дивіться тут.



Влаштують «Полтавську битву кухарів»



Фішкою свята стане традиційна «Полтавська битва кухарів». Участь у битві візьмуть 12 закладів ресторанного комплексу обласного центру. Палатки учасників кулінарної битви розташовуватимуться біля фонтану, на Соборному майдані.



- Обирати найсмачнішу страву будуть міський голова Олександр Мамай, головний санітарний лікар міста Станіслав Руденко, заступник губернатора Борис Галушко. – повідомив Ігор Дудка, керівник прес-служби міської ради. - Призи отримають усі учасники конкурсу-битви.



А от який презент дістанеться переможцеві, організатори не кажуть, тримають інтригу. Та запевняють: переможець отримає такий презент, який допоможе готувати ще смачніше. У минулому ж році переможцю дарували мішок борошна, мішок цукру, ящик олії.

Пропонуємо дізнатися про секрети приготування галушок та інших козацьких страв.

«Містечко майстрів» та сцену перенесуть на інше місце

На святі працюватиме «Містечко майстрів». Народні умільці пропонуватимуть полтавцям та гостям міста різні сувеніри. Розташовуватися містечко буде на території поблизу музею-садиби Івана Котляревського. Минулого ж року торгові намети з сувенірною продукцією розташовувалися майже під стінами Свято-Успенського собору, на тротуарі. А от сцену перенесуть. Минулого року сцена розташовувалася біля ресторану. Цього ж року полтавці слухатимуть святковий концерт на імпровізованій сцені між пам’ятником галушки та Подільською вежею.

- Місця вистачить усім, свято розпочнеться о 10 годині (саме з цього часу працюватиме «Містечко майстрів»), - каже Ігор Дудка - О 12  годині розпочнеться офіційна частина свята. Люди приходитимуть і йтимуть, цілий день неможливо ж бути, тому, думаю, не варто робити з цього проблеми, місця вистачить усім.

Галушки будуть без фішок, але сюрпризи все ж таки обіцяють



Раніше у місті на Святі галушки була традиція: обирати почесного громадянина Полтави, із прізвищем Галушка. Цьогоріч таких полтавців не шукатимуть, традицію організатори вирішили припинити. Так само не буде оригінальних кулінарних фішок чи родзинок. Хоча минулого року полтавцям пропонували «солодкі» та «літаючі» галушки. До речі, полтавці мають ще одне традиційне свято, Свято сала, організатори якого щороку дивують оригінальними рецептами. Наприклад, минулого року у Полтаві смакували суші-салом.

- Дивувати оригінальними рецептами приготування страв будуть самі учасники свята, а не організатори, - зауважив Ігор Дудка, керівник прес-служби міської ради. – Це робитимуть учасники «битви кухарів». Які саме кулінарні шедеври презентують, дізнатися можна буде на самому святі.

Святкова програма: конкурси та ресторанна музика

Окрім того, що можна буде добре поїсти, полтавцям пропонуватимуть ще й повеселитися. Святковим концертом розважатимуть творчі колективи міського Будинку культури, архів ресторанної музики Геннадія Рагуліна. Планують різні конкурси. Ймовірно, через те, що для полтавців готують грандіозну розважальну програму, й тримають її в секреті, адже до свята ще тиждень.

Можливо, варто чекати гостей з інших міст та іноземців

До речі, спеціального організованого приїзду туристичних груп з інших міст України не планують. Але більш ніж 100 туристичним фірмам, які діють у обласному центрі, організатори надіслали інформаційне запрошення. Тобто, можливо, цьогоріч, варто очікувати на Свято галушки гостей з інших міст. До речі, можливо, хтось з іноземців, які приїдуть в Україну з нагоди Євро-2012, виявлять бажання побувати на кулінарному святі.

Також читайте:

Олександр Мамай: дякую минулій владі за сало з галушками

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter