Донька полтавця шукала в розсекречених документах СБУ причину батькової «зради Батьківщині»

Новини
16 жовтня 2012 о 16:401356 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Донька полтавця шукала в розсекречених документах СБУ причину батькової «зради Батьківщині»
Все своє життя Алла Костенко, не могла змиритись з тим, що її батька вважали зрадником Батьківщини.
Жінці протягом життя ніхто так і не зміг дати відповідь на питання «За що батько отримав клеймо «ворог народу» і відбув покарання?». Минуло майже 50 років, як перед донькою «зрадника» відкрили розсекречену справу її батька. Що вона дізналась, далі у матеріалі.

Справа № 4223 по звинуваченню Костенка Якова ДаниловичаСправа № 4223 по звинуваченню Костенка Якова Даниловича До теми - Що полтавці можуть дізнатись про своїх рідних з розсекречених документів СБУ Аби ознайомитись зі справою батька 54-річна Алла Яківна приїхала до Полтави з Омська (Росія). Раніше у жінки такої можливості не було, адже кримінальні справи були засекречені.

– Коли батько відбув покарання і повернувся додому, то був дуже хворий. Мене згодом від навчального закладу направили до Омська. Та батько невдовзі помер. Я прилітала на його похорон. Ховав тата колектив м’ясокомбінату, де він раніше працював. Тоді про батька відгукувались тільки позитивно. І все життя мені люди говорили, що мій батько був розумною і гарною людиною… Та як могло так статись, що він, втративши дружину і залишившись з однорічною дитиною на руках, став зрадником? – написала жінка в кінці свого звернення в Інформаційно-довідковому залі УСБУ в Полтавській області.

Заява Алли КостенкоЗаява Алли Костенко Працівникам інформаційно-довідкового залу УСБУ в Полтавській області Алла Костенко також розповіла, що виховувала її бабуся. Та ні вона, ні родичі, не розповідали їй причину арешту батька. Документи свідчать, що батько Алли Костенко співпрацював з німецькими окупантами Після написаної заяви, Аллі Яківні дали переглянути «Справу 1946 року». З підшивки допитів батька та свідчень свідків Алла Костенко дізналась історію з життя тата. До початку Великої Вітчизняної війни Яків Костенко працював начальником м'ясо-жирового відділу на Полтавському м’ясокомбінаті. У вересні 1941 року директор підприємства дав наказ своїм робітникам підготувати до евакуації родини. Але Яків Данилович не евакуював свою сім’ю. У ніч евакуації інженерно-технічного персоналу підприємства в сім'ї полтавця сталося горе – під час авіанальоту німецьких бомбардувальників загинула дружина Якова Даниловича. На руках чоловіка залишилася однорічна донька. Щоб якось вижити під час фашистської окупації і виростити свою дитину він брався за будь-яку роботу, працюючи і різноробочим в артілі газованих вод,  займаючись кустарним виготовленням мила. У березні 1943 року батька Алли Яківни арештували німецькі каральні органи (гестапо). Під арештом знаходився кілька днів. Його допитував слідчий адміністративного відділу бургомістра Полтави. Арештованому пред’являли звинувачення у його належності до комуністичної партії, причетності до радянського підпілля та щодо його підозрілого безробіття. До теми - Розсекречені документи СБУ: що потрібно знати, аби знайти дані про ваших рідних

1946 року полтавця вже арештував військовий трибунал військ МВС  Полтавської області. Під час допиту полтавець зізнався радянським правоохоронцям, що погодився тоді взяти на себе забов’язання виявляти комуністів, радянських партизан та антифашистсько налаштованих осіб. Окрім того, в одному з документів справи йдеться: «Яків Костенко назвав німцям прізвища окремих працівників підприємства, де працював у довоєнні роки... При звільненні з-під варти, дав підписку про співробітництво з німецькими каральними органами.

документ зі справидокумент зі справи Це і стало підставою для військового трибуналу військ МВС визнати Якова Костенка фашистським таємним агентом та зрадником Батьківщини. Арештували полтавця на 10 років з конфіскацією майна. (За архівними матеріалами справи інформаційно-довідкового  залу УСБУ в Полтавській області)

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter