Пенсійний лікбез, або як піти на пенсію

Статті
Валентина Зайченко7 листопада 2012 о 16:184440 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Пенсійний лікбез, або як піти на пенсію
Інструкція.
Пенсію в Україні не призначають автоматично. Потурбуватися про неї людина, яка досягла пенсійного віку та бажає закрити історію власної трудової книжки, має заздалегідь та самотужки.

– Оформлення пенсії – це проблема самої людини. Якщо раніше в профспілковому комітеті був спеціальний сектор, а у відділі кадрів – людина, яка відповідала за пенсійне оформлення, то нині – це проблема самої людини, – розповів Валерій Руденко, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Валерій Руденко, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (Фото з poltavapfu.gov.ua)Валерій Руденко, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (Фото з poltavapfu.gov.ua)

За його словами, при оформленні пенсії звертати увагу потрібно на найдрібніші деталі:

– Навіть мова впливає на пенсію: через мову можна її втратити. Якщо будуть розбіжності в написанні прізвища у паспорті та інших документах, встановлювати, що ви – це дійсно ви, доведеться через суд, – каже Руденко.

Отже, якщо у вас уже є право на пенсію, або залишається місяць до досягнення пенсійного віку, і ви бажаєте поставити крапку в трудовій історії, потрібно насамперед звернутися письмово, щоб вам її призначили.

Як піти на пенсію: покрокова інструкція



1.Напишіть заяву про призначення пенсії та подайте її до управління Пенсійного фонду за місцем проживання (реєстрації).

Якщо ви працюєте, на підприємстві має бути людина, відповідальна за оформлення пенсійних документів. Саме вона зобов’язана письмово повідомити вам про право на пенсію за віком (стосується це й пенсій на пільгових умовах).

А вже потім у 10-денний термін із дня одержання заяви про призначення пенсії оформити всі належні документи й направити їх до Пенсійного фонду.

Але, як правило, уся рутинна паперова робота лягає на плечі майбутніх пенсіонерів.

Безробітним у будь-якому разі провернути всю справу щодо оформлення пенсії доведеться самостійно.

Сам бланк заяви на призначення пенсії можна знайти та завантажити на  веб-сайті Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (www.poltavapfu.gov.ua в розділі «Про нас» – «Перелік послуг»).

2. До самої заяви додайте ще й такі документи:

а) Довідка податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера (у разі його відсутності через релігійні переконання особи – копія сторінки паспорта з відміткою про те, що особа має право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера).

б) Документи про стаж:

- трудова книжка;

- копія диплома, свідоцтва чи атестата про навчання;

- копії свідоцтв про народження дітей (для жінок);

- військовий квиток та ін.

в) За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 01.07.2000 р., становить менше 60 місяців, необхідно надати довідку про заробітну плату особи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу до 01.07.2000 р.

г) Документи про місце проживання (реєстрації) особи (паспорт).

д) Документи, які засвідчують особливий статус особи (при наявності):

- посвідчення учасника бойових дій та довідки військового комісаріату про період (періоди) участі у бойових діях;

- посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та довідки про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- документів про народження та виховання дитини до чотирнадцятирічного віку (при призначенні пенсії багатодітним матерям, які працюють в сільгоспвиробництві);

- документів про народження дитини та виховання її до шестирічного віку чи про визнання дитини заявника інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом (для призначення пенсії багатодітним матерям і матерям інвалідів з дитинства);

е) Клопотання (направлення) про достроковий вихід на пенсію (для призначення пенсії відповідно до статті 26 Закону України «Про зайнятість населення» за півтора року до досягнення пенсійного віку).

У разі перейменування або реорганізації підприємства, установи, організації додатково потрібно зібрати ще й довідки про відповідні зміни.

До теми: Що таке соціальний пакет та яка небезпека підстерігає тих, хто працює без нього

Порахувати майбутню пенсію можна самостійно

Сьогодні розмір майбутньої пенсії можна визначити самостійно. Для цього необхідно лише «дружити» з комп’ютером.

На веб-сайті Пенсійного фонду можна завантажити програму «Пенсійний калькулятор»  (розділ «Все про пенсії» – «Каталог послуг»). Установіть її та внесіть персональні дані – і комп’ютер обіцяє видати заповітні цифри майбутньої пенсії.

Часто пенсіонери працюють на заслуженому відпочинку заради грошей та щоб почуватися потрібними (Фото Ніни Король)Часто пенсіонери працюють на заслуженому відпочинку заради грошей та щоб почуватися потрібними (Фото Ніни Король)

Пенсійний вік – не «вирок»

Досягнення пенсійного віку не змушує людину виходити на заслужений відпочинок.

Катерина Божко, психолог (Фото з особистого архіву)Катерина Божко, психолог (Фото з особистого архіву)

На Полтавщині 20% осіб пенсійного віку з різних причин не поспішають розпрощатися з роботою. Хто побоюється втратити прибуток (оскільки мінімальна пенсія сьогодні в області складає 856 грн, а середня – 1300 грн),  а хто просто не знає куди себе подіти.

Психологи пояснюють таку прив’язаність до роботи не лише соціальними проблемами, а й гострим відчуттям власної необхідності.

– Загалом потрібно, щоб людина похилого віку була включена в діяльність, де був би затребуваний її досвід, її авторитет, щоб вона відчувала повагу, – розповіла Катерина Божко, психолог, старший викладач кафедри психології Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. На тлі економічного зубожіння і того, що відбувається в суспільстві, на противагу людям похилого віку за кордоном, які можуть отримувати нові враження завдяки, скажімо, мандрам, в Україні такого не відбувається.

Життя на пенсії триває



Будь-яка різка зміна діяльності для особистості – криза, стосується це й виходу на пенсію. Адже відразу доводиться змінювати звичний уклад життя і прилаштовуватися до нових обставин.

Люди часто не знають, що робити із часом, який різко вивільнився. Дехто присвячує себе родині, а хтось заповнює час опануванням нової справи. У тих же, хто все життя віддав роботі, при вимушеному виході на пенсію можуть розвинутися певні «кризові» стани.

Утім, не слід опускати руки, життя на пенсії триває.

А для того, щоб із легкістю подолати кризовий період та знайти себе на пенсії, варто дослухатися до порад психолога. Катерина Божко поділилася з нами кількома секретами.

Як адаптуватися до статусу пенсіонера:



1. Головне – не позбавляйте себе спілкування.  Часто буває, що людина, яка виходить на пенсію, звужує своє коло комунікації. Пенсіонер не хоче спілкуватися з колишніми колегами, бо часто думає, що на пенсії він уже нікому не потрібен.

2. Будьте активними. Потрібно сказати собі, що нарешті з’явилася можливість зайнятися якоюсь громадською діяльністю. Адже будь-яка діяльність на користь суспільства – це якраз той вид, що дуже пасує людям пенсійного віку. Для цього у них є все – необхідний  досвід, якесь системне розуміння того, що можна зробити, як навчити молодь.

3. Турбуйтеся й про своє здоров’я.

4. Пригадайте, чим завжди хотіли займатися та здійсніть мрію дитинства.

Дослухайтеся до цих порад і будьте щасливими на пенсії.

Валентина ПУСТОВІТ

Читайте також:  Робота без спеціальної кваліфікації: куди беруть та скільки платять

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter