У Полтаві за 83 тисячі доларів реалізують програму, яка допоможе невиліковно хворим

Новини
Надія Труш13 листопада 2012 о 17:001135 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві за 83 тисячі доларів реалізують програму, яка допоможе невиліковно хворим
У Полтаві планують втілити у життя програму паліативної допомоги. На  це витратять 83 тисячі доларів.


Круглий стіл "Перспективи розвитку паліативної допомоги в Полтавській областіКруглий стіл "Перспективи розвитку паліативної допомоги в Полтавській області

Половину суми має виділити Полтавська обласна державна адміністрація. Іншу частину надасть міжнародний фонд "Відродження", у рамках антикризової гуманітарної програми.

Круглий стіл, на якому обговорювали проблеми та перспективи розвитку паліативної допомоги у області, відбувся у приміщенні Головного управління охорони здоров'я  облдержадміністрації. На захід прибули гості з столиці  - представники міжнародного фонду «Відродження», «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги». Вони і є ініціаторами реалізації програми та впровадження стандарту догляду за невиліковними пацієнтами: створення хоспісів та паліативних центрів.

Довідково: паліативна та хоспісна допомога - це професійна медична та психологічна допомога пацієнтам з важкими невиліковними хворобами і обмеженою тривалістю життя.

До теми - у Полтаві за кошти уряду Японії обладнали хоспіс та реанімацію для хворих на СНД.  До речі, Полтавщину назвали "піонерами у створенні хоспісу", адже Полтава - найперше місто, де почали займатися проблемами хоспісної та паліативної допомоги. Так відзначили представники міжнародного фонду "Відродження".

Проект створення паліативних відділень планують реалізувати не лише у Полтаві, але й у районах області. Крім того, разом із Полтавщиною, ще дві області братимуть участь у цьому проекті (Київська та Кіровоградська). Однак точну дату, коли почнуть впроваджувати програму у життя - поки не визначили.

- Організація «Українська ліга сприяння розвитку паліативної допомоги» є виконавцем проекту у Полтавській області, - пояснює Леся Брацюнь, виконавчий директор ВГО «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги», керівник проекту. – Проект підтримує антикризова програма МФ «Відродження» та Фундація Відкритого суспільства США. За підтримки обласної адміністрації пропонуємо створення обласного хоспісу, а також виїзної консультаційної служби опіки вдома і навчально-методичного центру з підготовки медичних кадрів.

Час реалізації проекту має чіткі часові рамки – 2 роки.

У рамках реалізації програми спеціалісти фонду «Відродження» та ВГО «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» пропонуть полтавцям безкоштовний 5-денний треніг, на якому навчатимуть надавати паліативну допомогу.

- Ми готові надати своїх спеціалістів, які навчать надавати паліативну допомогу професійно, - говорить Вікторія Тимошевська, директор програми «Громадське здоров'я» МФ «Відродження». – Все це ми готові робити безкоштовно, за умови, що потім ці навчання будуть реалізовані у роботі. Невиліковно хворі, що страждають від больових синдромів, потребують не лише медикаментозної терапії. Важливо, аби поряд були люди, які б змогли "переключити" увагу хворого, створити йому не лише фізичний, а й психологічний комфорт. Тобто полегшити не лише фізичний біль, а й емоційне страждання невиліковних пацієнтів на фінальних етапах їхньої хвороби.

На Полтавщині уже відкрито 104 паліативних стаціонарних ліжка. Серед них: 45 – ліжок геронтопсихіатричних, 8 – для психічно хворих із супутньою ВІЛ/СНІД-інфекцією, 25 – у психіатричній лікарні, 20 ліжок для хворих на туберкульоз, 6 – у центрі профілактики ВІЛ/СНІДУ . Однак кількості паліативних ліжок, що нині функціонують при лікувально-профілактичних та соціальних закладах, недостатньо, тому вирішення проблеми постійно стоїть на контролі Головного управління охорони здоров'я, зазначив Олександр Коваль, заступник голови облдержадміністрації.

Статистика: в області щороку помирає близько 27 тисяч осіб, з них понад 3 тисячі - через онкологічні захворювання.

Довідка "Кола": хоспіси — це заклади для невиліковно хворих , які потребують постійної сторонньої допомоги та догляду.