Лікарі Полтавщини розголошують ВІЛ-статус пацієнтів: історії з життя

Статті
3 грудня 2012 о 15:502007 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Лікарі Полтавщини розголошують ВІЛ-статус пацієнтів: історії з життя
Люди, які живуть з ВІЛ, найбільше бояться, щоб дізналися про їхній статус,  проте часто цю таємницю розголошують лікарі.
Жінка,  яка постраждала від "довгого язика" медичної сестри, розповіла свою історію.

До теми: Полтавці розповіли, як ставляться до ВІЛ-інфікованих (опитування)















фото з сайту podrobnosti.uaфото з сайту podrobnosti.ua















Люди з вірусом імунодефіциту бояться розголосу статусу

У Полтаві люди, які живуть з ВІЛ/СНІДом, бояться розголосу статусу. Після того, як стає відомо про вірус імунодефіциту, починаються труднощі. Вони стикаються з презирством, позбуваються роботи, а лікарі часто відмовляють у допомозі.

Ганна Кузьменко, практичний психолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДомГанна Кузьменко, практичний психолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом

- Люди бояться, що стане відомо на роботі, рідним. Бояться, що від них відвернуться. Хоча насправді в родинах дуже багатьох підтримують. А от з приводу того, що дізнаються на роботі –  дійсно, сьогодні не готові працювати з такими людьми, - говорить Ганна Кузьменко, практичний психолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом.
За словами Ганни Кузьменко, навіть медичні працівники багато чого не знають про ВІЛ.

- За останній рік я знаю випадки, де медичних працівників звільнили з роботи, дізнавшись про статус людини. Просто цю інформацію ніхто не розголошує, бо це табу. Де гарантія того, що людина знайде нову роботу і там не дізнаються про її діагноз. А з районів цілі родини змушували проходити обстеження, навіть маленьких діток, дізнавшись про те, що один з членів інфікований, аби відновити на роботі.

До теми: У Полтаві під час тестування на ВІЛ жодного позитивного результату не виявили

Таємницю діагнозу не бережуть самі лікарі

Про статус ВІЛ-позитивних людей часто розголошують у лікарнях. Особливо це трапляється з вагітними, коли в консультації їх змушують здавати аналіз на ВІЛ. Результати жінок тоді дізнаються не лише вони самі, а й їхні лікарі. Вони починають ділитися між собою і так дізнаються всі. Проте, як розповів Дмитро Колосов, інформаційний менеджер благодійної асоціації “Світло надії”, у Полтаві на це вже давно не скаржилися. Лікарі у місті вже знають, що розголос тягне за собою кримінальну відповідальність. А от у області з цим мало обізнанні, або ж розраховують на свою безкарність.

- За останні півроку до нас з такими проблемами з області зверталися 3 рази, - говорить Дмитро Колосов.

Читайте також: У Полтаві на ВІЛ/СНІД обстежуються частіше жінки, а інфікованих більше чоловіків

Про ВІЛ-статус пацієнта розказала медсестра

Через "довгий язик" медичної сестри постраждала родина Марини (авт. – ім’я змінено), яка проживає в області. У її чоловіка знайшли ВІЛ. Про це пара дізналася під час вагітності, коли пройшла обстеження. Тоді неінфікована Марина вирішила народжувати. На щастя, у них з’явилася здорова дитина.
Проте окрім самої родини, тоді про статус чоловіка дізналися й знайомі. А розкрила медичну таємницю медична сестра із жіночої консультації.

фото з сайту vitaportal.ruфото з сайту vitaportal.ru

- Поки я ходила вагітна,  мені взагалі ніхто нічого не говорив. Ми їздили в Полтаву з чоловіком постійно, здавали аналізи, які тільки можна. Коли я вже народила дитинку і їй було 3 місяці, до мене прийшла людина – наша спільна знайома з тією медсестрою з лікарні. Знайома мені і розповіла, що ця медсестра Люда ще тоді, коли я була вагітна, будучи в нетверезому стані в нашому барі в туалеті розповідала про те, який статус у мого чоловіка і хто знає, яка я і що буде з моєю дитиною в подальшому, - говорить Марина. - Після того, як я про це дізналася, в мене був шок. Я думала (оскільки сама медпрацівник), що про це будуть мовчати. Так трапилося,  у нашому місті таких як ми дуже багато.

Жінка звернулася до лікаря того відділення, але з медсестрою лише провели бесіду. Ніяких вибачень Марина не почула. А Людмила лише підтвердила, що розказала про погані аналізи без уточнення діагнозу.

- Я хотіла з’ясувати з цією медсестрою, що вона розказувала. Але вона сказала, що їй байдуже, і щоб я подавала в суд, - говорить Марина. - Вона розуміє, що в суд я звернутися не можу.
Марина боїться втратити роботу, бо працює в медичній сфері. Зупиняють її й діти:

- У мене троє дітей. Один у школу ходить, а одна ще маленька, піде у дитсадок, а оскільки у нас необізнані люди, то будуть закльовувати й тикати.

Після того, як лікарі дізналися про статус чоловіка Марини, їхнє ставлення змінилося не лише до нього, а й до здорової жінки.

- У мене чоловік прописаний не в цьому місті, то після серйозної травми руки, йому надали лише першу допомогу, а далі сказали, щоб він звертався до лікаря за місцем прописки, не захотіли допомогти, - зізнається Марина.

Часто порушення прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, стається через незнання законів України. Інформація про статус ВІЛ вважається конфіденційною, тому Законодавство забороняє її розголос.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter