Різдвяний піст у Полтаві: які страви приготувати

Дім
Ніна Король10 грудня 2012 о 16:313690 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Різдвяний піст у Полтаві: які страви приготувати
Нині триває Пилипівський, або Різдвяний піст. 
Тож тим, хто хоче схуднути, є нагода, скинути кілограми. А віруючим людям дотримуватись посту.



Борщ із шампіньйонами



Фото з сайту kolyba.org.uaФото з сайту kolyba.org.ua







3 л овочевого бульйону, 1 великий буряк, 2 морквини, 2 ст. л. томатної пасти, невеличка капустина, 3-4 великі картоплини, 200 г грибів, зелень, сіль, перець, олія (або масло для непісного).

Зварити насичений овочевий бульйон. На 2-3 літри води взяти будь-які овочі, що є під рукою, чим їх більше, тим краще. Це можуть бути 3-4 морквини, хороша скибка селери, 2-3 болгарські перці, велика цибулина, кольрабі, цвітна капуста та ін. Коли бульйон готовий, овочі вийняти, вони нам більше до борщу не знадобляться.  Нашаткувати білокачанну капусту, додати в бульйон і поставити на плиту. Почистити картоплю і порізати кубиками, додати до капусти. Через 10 хвилин додати окремо зготовану борщову заправку.

Класичну борщову заправку готувати, хто яким способом звик. Буряки, моркву, корінь петрушки обчистити, нарізати тонкою соломкою. Спасерувати разом із посіченою цибулею на розігрітій олії (вершковому маслі – для непісного) з додаванням кількох крупинок лимонної кислоти чи оцту і половинкою чайної ложки цукру. Коли овочі пом’якшають, додати томатну пасту, третину склянки води і тушкувати все 5-7 хвилин.

Поки борщ вариться, обсмажити порізані скибками шампіньйони на олії кілька хвилин під кришкою. Коли гриби пустять сік, зняти кришку і посмажити їх, помішуючи, до м’якості. Разом із соком вилити у борщ і довести страву до готовності. У кінці додати посічену зелень і сметану.

До теми - Полтавка 6 років не їсть м’яса, тримає однакову вагу й навчилась пекти без яєць (+рецепт)

Якщо готувати пісний борщ, то сметану класти не треба, а вершкове масло замінити на олію

Цвітна капуста в часниковому соусі



1 качан цвітної капусти. Для часникового соусу: борошно – 2 ст. ложки, олія – 3 ст. ложки, зелень, часник – 1 зубчик, сіль, перець.

Капусту розібрати на качанчики і відварити в підсоленій воді до готовності. Відкинути капусту на друшляк і дати стекти рідині. Відвар зберегти для соусу. Приготувати часниковий соус: у чавунній або іншій товстостінній каструльці на повільному вогні обсмажити 3 столові ложки рослинної олії з 2 столовими ложками борошна. Акуратно, постійно помішуючи, влити капустяний відвар і, безперервно помішуючи, довести соус до загусання. Посолити, поперчити, зняти з вогню і додати дрібно порізаний часник та сушену або січену зелень. Відварену цвітну капусту викласти на тарілку і полити часниковим соусом.

Картопля, тушкована з грибами



На 5-6 середніх картоплин – 10-12 шампіньйонів, 1 велика цибулина, 2 морквини, сіль, чорний перець, зелень петрушки і кропу, кілька зелених цибульних пер, рослинна олія.

Картоплю почистити і порізати. Шампіньйони промити, обсушити серветкою і нарізати пластинками. Цибулю очистити і дрібно посікти. Моркву вимити, очистити, натерти на великій тертці. У каструлю покласти цибулю і моркву, додати 3-5 столових ложок олії, накрити кришкою і тушкувати 5-6 хвилин.

Додати гриби, перемішати, закрити кришкою і тушкувати, поки гриби не пустять сік. Посолити, поперчити, знову перемішати, додати картоплю. Долити води (вода повинна доходити до верхнього рівня картоплі, але не покривати її). Каструлю накрити кришкою і на великому вогні довести до кипіння. Зменшити вогонь і тушкувати до готовності. Готову картоплю посипати січеною зеленню і зеленою цибулею. Якщо страву готувати не на плиті, а в горщику і в печі, можна замість води використати томатний сік.

Цибульний пиріг зі шпротами



Фото з сайту koolinar.ru (2 шт)Фото з сайту koolinar.ru (2 шт)







Для тіста:

1,5 чашки теплої води, 1 пачка розчинних дріжджів, 3 чашки борошна + 1/4 чашки для опари, 1/2 ч. л. солі.

Для начинки: 4 городні цибулини, 2 шт. цибулі-порею, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. оцту (можна також трохи лимонного соку чи трав’яного оцту), 3 баночки філе анчоусів, можна замінити консервованою кількою в олії, шпротами або ж, що й узагалі тільки покращить смак, взяти будь-яку червону рибу (100-200 г) холодного копчення, але в такому разі нічого більше – ні тісто, ні цибулю – не солити, банка оливок, олія.

У кухлі з’єднати менший об’єм борошна, теплу воду і дріжджі, дати їм постояти 10 хвилин.

У мисці з’єднати 2 чашки борошна, сіль, влити дріжджову суміш і замісити тісто. Якщо тісто виходить дуже сухим, додати трохи теплої води. Місити, поки не стане гладким і еластичним. Накрити рушником, помістити в тепле місце і залишити підходити. Потім тісто розділити на 2 рівні частини, і розкачати колами. Покласти в деко з бортиками, змащене олією, накрити рушником, дати піднятися протягом 30 хвилин.

На великій пательні на маленькому вогні на олії обсмажити всю нарізану кільцями цибулю протягом 30 хвилин, періодично помішуючи. Додати потовчений часник, оцет, добре присмачити перцем і сіллю. Дати начинці трохи вистигнути. Потім викласти її на тісто, розкласти філе риби, і половинки оливок. Згори накрити другим колом, защепити краї. Легенько змастити верхнє коло олією. Пекти в заздалегідь розігрітій печі на середньому вогні, доки не підрум’яниться.

Голубці з грибами пісні

1 білокачанна капустина середнього розміру

1 склянка сушених грибів

100-200 г шампіньйонів

1, 5 склянки рису

1 цибулина

олія, сіль, перець чорний.

Із капусти вирізати качан, промити і помістити в окріп на 5-10 хвилин. Потім голівку розібрати на окремі листки, зрізати з них товсті прожилки, якщо треба, легенько відбити ручкою ножа або дерев’яною товкачкою. Відварити сухі гриби до м’якості, зцідити, грибний бульйон відставити вбік. Шампіньйони потушкувати на олії і разом із сухими грибами та цибулиною пропустити через м’ясорубку. Рис промити, залишити на 15-20 хвилин у теплій воді, потім процідити і додати у фарш, приправити сіллю та перцем і добре перемішати. На підготовлені листки капусти покласти фарш і загорнути рулетами чи конвертиками. На дно казана або товстостінної каструлі помістити кілька капустяних листочків, на них тісно укласти голубці, залити все гарячим грибним бульйоном, накрити кришкою і на дуже повільному вогні тушкувати до готовності.

Швидко мариновані шампіньйони

На 500-600 г шампіньйонів: 3 столові ложки яблучного або звичайного оцту, 1 склянка води, 5-6 столових ложок олії, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка цукру, 3 зубки часнику, 3 великі лаврові листки, 7-10 горошин чорного перцю, кріп (сушений або свіжий).

Шампіньйони маринуються від 6 годин до доби (хто як більше любить), тому варто подбати про них заздалегідь, наприклад, замаринувати звечора і наступного дня вони будуть абсолютно готові.

Гриби краще брати середнього розміру, промити їх, помістивши в сито, покласти в емальовану або глиняну каструлю. Туди ж додати всі інші інгредієнти. Маринадна рідина не покриває гриби повністю і цим не треба перейматися.

Помістити каструлю на невеликий вогонь і довести до кипіння. Помішуючи варити на слабкому вогні 5-10 хвилин. Гриби повільно всядуться, пустять сік, і кількість маринаду збільшиться. Викласти гриби в банку, залишити остудитися і час від часу трясти банку, аби гриби перемішувалися. Коли вистигне, помістити в холодильник. Після того, як ви приготуєте гриби вперше, зрозумієте, які пропорції для маринаду вам підійдуть найкраще, оскільки хтось любить солоніші, а хтось – кисліші.

Салат гострий



1 банка кукурудзи, банка червоної або білої квасолі, 1 цибулина-порей (біла і зелена частини), 1 червоний болгарський перець. 1 маленький перець чилі

(можна й без нього, але тоді салат буде негострим).

Для соусу: 1 ст. л. винного оцту або простого, 1,5 ч. л. гострої гірчиці, 3 ст. л. олії, сік половини лимона, сіль, перець.

Почистити цибулю і порізати кільцями. Розрізати перець навпіл, видалити насіння і білу м’якоть і порізати кубиками. Відкрити банки з кукурудзою і червоною квасолею, злити рідину і сполоснути вміст банок холодною водою. У салатниці змішати квасолю з кукурудзою, цибулею та перцем. Приготувати соус: змішати і легко збити всі інгредієнти. Вилити соус в овочі і ретельно перемішати. Помістити салат на півгодини в холодильник. Їсти холодним.

До теми - У піст – про шкоду та користь м’яса



Довідка:

Пилипівський  піст, що триває 40 днів, закінчиться на Різдво, 7 січня, в обід. Рибу можна їсти лише 4 грудня, на Введення.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter