Закон про заборону куріння: де можна та де не можна палити у Полтаві

Статті
18 грудня 2012 о 13:5421658 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Закон про заборону куріння: де можна та де не можна палити у Полтаві
З 16 грудня набрав чинності  закон про повну заборону куріння в громадських місцях.
Курців законодавчо ще більше обмежили у місцях, де можна палити. Окрім того, підлаштуватися до нових правил тепер повинні й власники ресторанів та кафе.

Фото з сайту blog.i.uaФото з сайту blog.i.ua

У новому законі подають два списки місць, де забороняється палити. В одному з них іде перелік, де повністю забороняється куріння (як у приміщеннях, так і на їхніх територіях). У іншому перераховуються місця, де курити можна буде лише у спеціально призначених  для того місцях.

До теми - У Полтаві на вулиці розповідатимуть про шкідливість паління

Більше роз’яснень, де ж таки можна палити, знаходимо на офіційному сайті  коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», де пояснюється:

Закон обмежує куріння переважно у приміщеннях

Куріння за межами приміщень заборонено лише:

– на дитячих майданчиках;

– на спортивних майданчиках;

– у підземних переходах.

З 16 грудня до зазначеного переліку додаються ще:

–  території закладів охорони здоров’я;

– території навчальних закладів;

– території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

– стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів.

На всі інші місця за межами приміщень заборона куріння не поширюється, навіть якщо такі місця вважаються «громадськими».

До теми - Депутати знову хочуть заборонити продавати пиво і сигарети у кіосках

Фото з сайту ua.life.comments.uaФото з сайту ua.life.comments.ua

Проте захисники прав курців мають дещо іншу думку. На їхній погляд, новий закон не дає точної  відповіді на питання, де ж таки можна палити. У такий спосіб, роблячи усіх курців порушниками.

– Як правило, Україна бере все те, що не прижилось в інших державах, – запевняє Юрій Палійчук, лідер громадської ініціативи «Права курців». – Згідно закону, виходить, що курити краще тільки вдома. Адже якщо в Європі,  де приймали такі закони, курці знали де курити, то у нас все це залишається питанням. Закордоном створювали всі умови, аби курці не порушували умови закону: для них на вулицях існували спеціальні курилки з лавами та смітниками. А у нас цього немає. Тому законодавець автоматично робить 33% дорослого населення України – поршниками закону.  А для бюрократів та правоохоронних органів – це ще одна корупційна складова. Адже, зрозуміло, що ресторатори не всі підуть на заборону тютюнопаління, їм вигідніше буде палити штрафи, або давати гроші чиновникам, які все це будуть «кришувати». Хочу зазначити, що із прийняттям нового закону курців менше не стане. І ми можемо впевнено про це говорити, спираючись на європейський досвід, на який, до речі, автори і лобісти цього законопроекту нам вказують, Адже Франція вже оголосила про абсолютний провал антитютюнового закону, перед цим Іспанія, Ірландія та інші країни. Заборона тютюнопаління в громадських місцях насправді немає нічого спільного з боротьбою за здоровий спосіб життя, чи з намаганням зменшити кількість курців. Цей закон містить багато недоопрацювань.

Покарання для порушників закону

За новим законом, відтепер відповідальність нестимуть не лише курці, а і власники закладів. Адже за розміщення попільничок або паління у ресторанах законом передбачається штраф від 1 до 10 тисяч гривень. Цим же штрафом карається не відведення спеціальних місць для паління, а також не обладнання їх витяжками.

Курець, спійманий за сигаретою повинен сплатити  штраф у розмірі від 51 до 170 гривень. За повторне порушення – від 170 до 340 гривень.

У міліції порушників обіцяють відразу не штрафувати, а тільки попереджувати.

– Контроль буде постійним, - зазначив Юрій Сулаєв, речник Полтавської обласної міліції. -  Є закон, його потрібно виконувати. Зрозуміло, що проконтролювати всі заклади одночасно фізично міліція не зможе. Але міліція обов’язково реагуватиме на повідомлення людей про подібні порушення. Тоді наряди міліції приїжджатимуть на місця виклику. Будуть проводитись і спеціальні рейди,  а також раптові перевірки. Але щоб не було масового тиску, спочатку міліція проводитиме профілактично-роз’яснювальну роботу. Адже, можливо, хтось не чув про новий закон чи забув. У нас є категорія осіб, яка не читає газет та не дивиться телебачення. Якщо людина адекватно реагуватиме на зауваження, і не потраплятиме повторно в поле зору, то відбудеться лише попередженням. Перш з все ми повинні довести до людей, що є такий закон, передбачена така відповідальність. Якщо ж людина неадекватно реагуватиме на вимоги законодавство та попередження, то нестиме відповідальність за порушення.

Для лікарів новий закон – не перепона

У лікарнях, які увійшли до списку місць, в приміщенні та на території яких абсолютно не можна палити, великої проблеми в цьому не вбачають.

– Узагалі наказ Президента про заборону паління на території медзакладів діє уже давно, - говорить В’ячеслав Томенко, головний лікар Полтавської міської лікарні №5. – Зокрема у нашій лікарні лікарів-курців не багато. Для них проведемо роз’яснювальну роботу, бо штрафи чималі. Але, забороняється курити на території лікарні та в її приміщеннях. Тобто, за необхідності, можна пройти 20 метрів, і палити за парканом закладу. Цій людині ніхто і слова не скаже, адже за парканом територія лікарні уже закінчується.

У полтавських чиновників відберуть курилку

– Ми ще два роки тому ліквідували курилки в обласній адміністрації. Після чого зробили умовну курилку на вулиці, бо раніше у нас палили на сходах чи в побутових кімнатах, – розповів Валерій Пархоменко, заступник голови – керівник апарату Полтавської обласної державної адміністрації. – Але, у зв’язку з прийняттям цього закону, ліквідуємо і це місце для куріння. Сподіваємося, що тепер наші працівники стримуватимуть себе у шкідливих звичках. Можливо, вони для цього спеціально кудись виходитимуть. І їм бажано курити перед початком робочого дня та в обідню перерву, бо все це впливає на робочий процес. Оскільки був колись у нас працівник, який на перекури витрачав половину робочого часу.

Контролюватиме чиновників за дотримання нових правил місцевий завгосп.

А от у міській раді стверджують, що курильні в них не було, тож і не з’явиться. А ті хто має таку шкідливу звичку, виходить курити на вулицю, і в основному в обідню перерву.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter