Псоріаз можна приспати, аби він не турбував хворого:сучасні методи

Статті
Ніна Король24 січня 2013 о 13:006740 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Псоріаз можна приспати, аби він не турбував хворого:сучасні методи
Хворобу, яка заважає людям жити і через яку їх цураються, – псоріаз – можна приборкати. Це нелегко, але можливо.


Псоріаз може уражувати чи не все тіло. Хворі часто вважають недугу найбільшою проблемою в життіПсоріаз може уражувати чи не все тіло. Хворі часто вважають недугу найбільшою проблемою в житті

Про особливості цієї хвороби та як лікуватися і жити з нею розповів Володимир Свиридюк, головний дерматовенеролог Полтави, голова обласної асоціації псоріазу.

У давнину (у записах Гіппократа) цю хворобу називали «троянда диявола», нині її знають як псоріаз. Досі через необізнаність люди цураються хворих на цю хворобу, боячись заразитись. Довго вважалось, що псоріаз має інфекційне походження. Нині хворобу успішно лікують, із нею можна навчитись жити, приспати, щоб не мучила і не завдавала страждань.

Описи цієї хвороби зустрічаються ще в Біблії. Тисячі років хворі на псоріаз не почувались у суспільстві повноцінними його членами, причина цьому – хвороба. Довго боялись людей, уражених псоріазом, цурались їх, як і тих, хто хворів проказою. Хворі часто ставали ізгоями. Навіть нині багато людей через незнання та страх підчепити «болячку» з острахом ставляться до недужих на псоріаз.

Де локалізується

Зазвичай псоріаз викликає утворення надмірно сухих, червоних, піднятих над поверхнею шкіри плям. Однак деякі хворі на цю хворобу не мають ніяких видимих уражень шкіри. Викликані недугою плями називаються псоріатичними бляшками. Вони найчастіше вперше з’являються в місцях, які часто піддаються тертю і тиску – лікті, коліна, сідниці. Однак псоріатичні бляшки можуть виникати і розташовуватися будь-де на шкірі, включаючи волосисту частину голови, долоні і підошви, зовнішні статеві органи.

Бляшки, що відлущуються, іноді можна зібрати у великій кількості – змести віником на підлозі. Псоріаз завдає великого дискомфорту хворому.

1/3 хворих на псоріаз називають цю хворобу найбільшою проблемою їхнього життя. 10% хворих обдумували самогубство через недугу, що заважала жити.

– Нерідко хворі на тяжкі форми цієї хвороби намагались накласти на себе руки через те, що не звертались до лікарів, вважали свою недугу вироком, не могли зарадити собі, – говорить Володимир Свиридюк. – Хоча із псоріазом можна жити, навіть приспати його, якщо пройти курс лікування, а також уникати стресів, інших факторів, що можуть викликати загострення.

Виліковним псоріаз назвати не можна. Це пожиттєвий стан, як, наприклад, діабет. Із недугом можна жити, не відчуваючи дискомфорту, нині вже є чимало ліків, якими можна зарадити хворому. Давно вже відомо, що псоріаз не інфекційне захворювання, це аутоімунний процес.

Цей недуг може проявитись як у новонародженого, так і в людини за день до смерті, тобто немає вікових обмежень. Лікарі століттями бились над тим, що ж це за хвороба, які її причини. Псоріаз може спати весь вік і прокинутись, наприклад, коли людина перенесла ДТП, інше сильне потрясіння.

– Псоріаз можна приспати, і він більше не прокинеться в організмі людини, якщо уникати тих факторів,  що можуть спровокувати загострення, – говорить Володимир Борисович. – Приміром, якщо хворий на псоріаз за професією пожежник, космонавт, суддя – варто змінити професію заради власного здоров’я, адже постійні стреси, пов’язані з роботою, провокуватимуть загострення хвороби.

Володимир Свиридюк, головний дерматовенеролог Полтави каже, що нині лікарі хочуть, щоб хворих на псоріаз підтримувала держава, розробляють програмуВолодимир Свиридюк, головний дерматовенеролог Полтави каже, що нині лікарі хочуть, щоб хворих на псоріаз підтримувала держава, розробляють програму

На сьогодні існує чимало ліків, як мазі, так і флакони. Якщо пролікуватись вчасно, не затягувати з походом до лікаря, можна жити життям звичайної людини. Перші ліки доступні більше широким верствам населення, другі – вартісні, по кишені заможним людям. Приміром, пролікуватись за допомогою новітніх препаратів у флаконах обійдеться у 80-120 тисяч гривень (курс лікування), потім на рік вистачає одного флакона – близько 40 тисяч, аби підтримувати організм, щоб псоріаз не проявився.



Але, як зазначає Володимир Свиридюк, і мазі, і ліки у флаконах дієві.



Найновіші препарати, якими нині лікують псоріаз – «Ремікейд», «Хуміра», «Стелара». Вони недешеві, призначати їх має дерматолог із досвідом лікування псоріазу.

– Знаю пацієнтів, які раніше ніколи не носили шорти та сорочки чи футболки із короткими рукавами, – розповідає лікар. – Та пролікувавшись, стали вдягати влітку і шорти, і сорочки з короткими рукавами. Ці люди ведуть активний спосіб життя.

В Україні існує інститут псоріазу, де лікують цю хворобу найновішими методиками – фотолікуванням (ультрафіолетове опромінення). У Полтаві поки їх лише планують впроваджувати.

Для хворих на псоріаз існує спеціальна косметика,  наприклад, лосьйон, що захищає шкіру від надмірного пересихання, вкриваючи тіло спеціальною плівкою (адже шкіра хворого на псоріаз втрачає вологу, пересихає, лущиться).

Навіть здоровій людині не варто двічі на день митись із милом чи іншими засобами для купання: адже шкіра через це пересихає. Якщо приймаєте душ двічі на день, то один раз – просто освіжіться, але без гелів чи мила. Природа так задумала, щоб шкіра самостійно зволожувалась. Голову мити краще двічі на тиждень, для шкіри це більш корисно, аніж часте миття і пересушування від миття.

Зневірені хворі вірять у диво цілительства й зволікають із лікуванням

У світі 3% людей хворіють на псоріаз.

В Україні 1,5 мільйона хворих. Це лише офіційна статистика, багато хто ніколи не ставав на облік, страждає, але лікується у знахарів, цілителів, що потім ускладнює справжнє лікування недугу.

Як каже лікар Володимир Свиридюк, хворий на псоріаз, звертаючись до знахарів, тільки втрачає час, адже ефект якщо і настає від різних народних ліків, то потім до лікаря пацієнти потрапляють зі значним загостренням псоріазу.

– Пацієнти цілителів вірять у диво, хвороба нібито відступає, потім «троянда диявола» розцвітає з новою силою, – констатує лікар.

2009 року Україна вступила до Всесвітньої асоціації псоріазу. Нині ще немає програми щодо допомоги на державному рівні хворим на псоріаз. Але дерматологи вже мають проект цієї програми і планують втілити його в життя.

– Часто хворі на псоріаз страждають більше, ніж інші, приміром, ВІЛ-інфіковані, – говорить голова обласної асоціації псоріазу Володимир Свиридюк. – Адже псоріаз помітно, людина намагається приховати своє тіло, заховатись від світу, бо страждає ще й морально, окрім фізичних неприємностей і болю. У той час коли людина переживає це морально, хвороба не спить, розвивається, прогресує.

Тож лікар радить сприймати саму недугу як шкірне захворювання – не більше. І не відкладати візит до лікаря.

До теми: у Полтаві відкриють нейросудинний центр.

Кому  можна, а кому не слід моржувати.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter