Як полтавцям не помилитись, обираючи майбутню професію

Новини
24 лютого 2013 о 12:002123 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як полтавцям не помилитись, обираючи майбутню професію
Робити один із найважливіших кроків у житті – обирати професію – доводиться ще в юному віці.
Фото з сайту kiev.olx.com.uaФото з сайту kiev.olx.com.ua Тут важливо не прогадати, щоб вивчившись і отримавши диплом про освіту, потім працевлаштуватись за фахом. Журналіст «Кола» досліджувала, як не помилитися у виборі професії, скільки коштує навчання та чи є перспективи працевлаштування після закінчення вишу. До теми - Полтавським абітурієнтам: вступаємо до вишу 2013-го Обираючи професію, кожен орієнтується на різні фактори. Студенти, пояснюючи чому обрали ту чи іншу професію, дають такі відповіді: – обрала(в) фах, який подобався мені, – обрала(в) фах, який порадили батьки, – обрала(в) фах, щоб не було математики (чи іншого предмета), – обрала(в) той фах, який вважався престижним, – обрала(в), бо в нас у сім’ї всі навчались за цим фахом, – обрала(в), бо ця професія забезпечує найбільшу зарплатню, – обрала(в), бо ця професія найбільш затребувана. Працівники центрів зайнятості запевняють, що найбільше шансів працевлаштуватись у тих, хто обиратиме спеціальність за останнім пунктом. Тому часто проводять профорієнтацію для учнів шкіл. А от психологи радять вибирати ту професію, де ваші здібності максимально реалізуються. Важливо дати відповіді на питання «Що я хочу?» та «Що я можу?». До теми - Запрошення на пробне ЗНО полтавцям видаватимуть після 1 березня Формула вибору професії: Хочу: бажання, цікавість, прагнення. Можу: здібності, таланти, стан здоров’я. Треба: стан ринку праці, соціально-економічні проблеми в регіоні. Іти до технікуму чи університету Скільки не б не оголошувалось про потреби на ринку праці робітничих професій, більшість молодих людей все одно прагнуть гризти граніт науки в університеті, після випуску з якого потім не завжди можна працевлаштуватись. Редакція «Кола» обрала шість різних професій, аби визначити: на яку спеціальність скільки витрачається грошей, років та наскільки реально потім влаштуватись на роботу.

Учитель – 5 років навчання і 1200 зарплата:

Фото з сайту paidagogos.com Фото з сайту paidagogos.com На вчителя потрібно вчитися 5 років. Студентам комерційної форми навчання платити доведеться від 6 до 15 тисяч гривень за рік (залежно від фаху та престижності вишу). Заробітна плата для педагогів-початківців – близько 1200 гривень. Більше 2 тисяч отримують ті, хто має стаж та чимало робочих годин. Вважається, що професія вчителя буде актуальною завжди. Але у Полтавському обласному молодіжному центрі праці розповідають, що влаштуватись за цим фахом нині дуже складно. – До нас приходить багато випускників педуніверситету, – зазначає Тетяна Ошкодьорова, начальник відділу Полтавського обласного молодіжного центру праці. – Але вакансій для них дуже мало. Роботодавці, які потребують учителів, вимагають стаж. Лікар – 6 років навчання і зарплата від 1300 гривень: Фотоз сайту tsn.uaФотоз сайту tsn.ua Навчатись за цим фахом потрібно 6 років. Навчання для комерційників коштуватиме від 10 до 22 тисяч гривень за рік. Заробітна плата молодого фахівця – 1300-1500 гривень. Також оплата праці медика залежить від категорії та стажу (три роки відпрацював і вже +10% від ставки, більше 10 років – +20%). У молодіжному центрі праці запевняють, що працевлаштуватись лікарям не настільки складно, як педагогам. Але мало випускників медичних навчальних закладів приходять до них працевлаштовуватись. Часто лікарів відправляють у віддалені райони, особливо, якщо навчались за кошт держави.

Юрист – 5 років недешевого навчання

Фото з сайту archive.kontrakty.uaФото з сайту archive.kontrakty.ua Навчатись на юриста потрібно 5 років. Освіта за таким фахом коштуватиме комерційникам від 9 до 17 тисяч гривень. У центрі праці говорять, що працевлаштуватись реально, але кваліфікованому та досвідченому фахівцю, без стажу роботи – можна, але найчастіше «по блату». Заробітна плата юриста-початківця – 1,5-2 тисячі гривень.

Слюсарбезкоштовне навчання та заробітна плата від 2,5 тисячі

Фото зсайту ptonmk.ho.uaФото зсайту ptonmk.ho.ua На слюсаря в ПТУ навчають безкоштовно. Випускникам 11 класів для отримання фаху потрібно всього 10 місяців (після 9 класу – 1,5-3 роки). Заробітна плата – 2,5-3 тисячі гривень.

Електрозварювальник – безкоштовне навчання і 1,5-3 тисячі зарплата

Фото з сайту lviv.tv Фото з сайту lviv.tv На електрозварювальника потрібно вчитись від 1 до 3 років. Навчання в ПТУ також безкоштовне, адже профтехучилища – державні. Заробітна плата – 1,5-3 тисячі гривень. Слюсарем та електрозварювальником влаштуватись на роботу найбільш реально. Проте, зі слів фахівців центру праці, серед молоді такі вакансії попитом не користуються.

Кухарбезкоштовне навчання та постійна робота

Фото з сайту artpravda.comФото з сайту artpravda.com Аби стати кухарем, потрібно витратити 3 роки на освоєння навичок із цього фаху. У ПТУ, яких чимало, така освіта безкоштовна. Як запевняють працівники молодіжного центру праці, вакансій кухаря завжди вистачає. Зарплата від 1300 і більше, залежно від досвіду. До теми -  Полтавським абітурієнтам: дні відкритих дверей в училищах Про плюси та мінуси безкоштовного навчання: Плюси – щомісяця стипендія Стипендію отримують студенти державної форми навчання, які добре навчаються. Сума залежить від рівня акредитації навчального закладу: заклади III-IV рівня акредитації («бакалавр», «спеціаліст» або «магістр») – від 730 до 790 гривень; заклади I-II рівня акредитації («молодший спеціаліст» або «бакалавр») – від 550 до 600 гривень; у ПТУ – 270 гривень. Мінуси – відпрацювання або відшкодування за навчання Випускники, які навчалися безкоштовно, зобов’язані відпрацювати на державу три роки. Інакше – доведеться повертати гроші, які за тебе платила держава.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter